Latin szeretőtől Frodó új-zélandi otthonáig: a legjobb utazás-cikkek 2022-ben

Szükösdi Judit
Varázslatos helyekre kalauzoltak a bloggerek; nagy utazók meséltek élményeikről Kubától kezdve Ausztráliáig; Londonban jártunk II. Erzsébet királynőre emlékezve; beszámoltunk a legfontosabb hírekről; írtunk a legérdekesebb szállásokról; és elhoztuk a legszórakoztatóbb kvízeket. Ilyen volt 2022 a Startlap Utazáson.

Visszatekintő cikkünkben összegyűjtöttük az elmúlt év legjobb, legérdekesebb, legfontosabb, vagy legszórakoztatóbb írásait a Startlap Utazáson. 

A legérdekesebb ajánlók, úti beszámolók

Nagy sikere volt 2022-ben  Travellina hazai várakról és kastélyokról szóló ajánlójának. Kisgyörgy Éva blogger olyan pompásan felújított látványosságokat mutatott be, amikre egyébként kevesebb reflektorfény vetül, így nagy tömegre nem kell számítani, sok szépségre viszont igen.

Latin szeretőtől Frodó új-zélandi otthonáig: a legjobb utazás-cikkek 2022-ben

Fotó megosztása:

Vendégszerzőnk idén is folytatta megyéinket bemutató népszerű sorozatát, így például megismerhettétek Fejér megye, vagy Szabolcs-Szatmár Bereg megye rejtett kincseit, 10-10 helyet, amiket mindenképpen látni kell.

Bagó Tünde, az Élet sója blog szerzője is varázslatos helyekre kalauzolt. Megtudhattuk például, hogy Egy Nógrád megye méretű államban van Európa legszebb terasza, azaz olvashattunk Luxemburg páratlan és kihagyhatatlan látnivalóiról.

Európa legszebb terasza Luxemburgban
Fotó: Bagó Tünde

De a békési grófnő álomkastélyába is betekinthettünk általa. Ahogy Tünde írta, feltett szándéka, hogy végigjárja a gyermek, az ifjú Duna mentén található településeket, látnivalókat Németországban, és erre biztat másokat is az eddigi élményei bemutatásával. 

Steiner Kristóf által Mexikóról olvashattunk, az országról, ami megigéz és sosem ereszt el, vagy ahogy Kristóf egyik barátja fogalmazott: 

“Mexikó olyan, mint egy latin szerető – se vele, se nélküle nem tudsz meglenni.”

A csupa báj, csupa szín Porto városárának látnivalóit is megismerhettük Kristóf szemével az idén, de elvitt minket oda is, ahol Isten megteremtette a világot: Palesztinába. “Aki ellátogat Izraelbe, látogasson el Palesztinába is” – javasolta a szerző, egyszerűen azért, mert a két külön “világ” egymásból, egymástól merít, és mert különbözőségeik mentén egyeznek.  Úti beszámolójában varázslatos vallási és gasztronómiai kalandokról olvashatunk, amik Betlehemben, Ramallában, Nábluszban és Jerikóban történtek.

Latin szeretőtől Frodó új-zélandi otthonáig: a legjobb utazás-cikkek 2022-ben

Steiner Kristóf Palesztina beszámoló
Steiner Kristóf Palesztina beszámoló
Fotó megosztása:

 

Az ERRE-ARRA fotós ajánló bloggere, Fazekas Krisztina fényképein megcsodálhattuk például Keszthely látnivalóit, vagy a Budai Várnegyed rejtélyeit, de az Alcsúti Arborétumban terpeszkedő mesés hóvirágmezőt is.

A legnagyobb utazók

Idén is bemutattunk nagy utazókat oldalunkon, például Thassy Orsolyát, aki nem tud megülni egy helyben: imád utazni, felfedezni a világot és ebben az sem gátolhatja meg, hogy mozgáskorlátozottként született. Az „örökmozgó” utazó tavaly Francia Polinéziát ismerte meg közelebbről, idén ősszel pedig egy négyhetes kalandon vett részt Ausztráliában, ahol olyan dolgokat tapasztalt meg, amikről sokáig csak álmodozott. 

Orsi a Sydney-i kikötőben
Orsi a Sydney-i kikötőben. Fotó: Thassy Orsi

Lukács Szandra huszonegy éves volt, amikor elköltözött Magyarországról. Sok más fiatalhoz hasonlóan Angliába ment szerencsét próbálni – ott találkozott kedvesével, akivel életük legnagyobb kalandján vannak: közel egy éve utaznak, hogy felfedezzék Közép- és Dél-Amerikát. Szandra eddigi élményeiről mesélt lapunknak, ami között vulkánkitörés, tengeri vihar és majomtámadás is szerepelt.

Pandzarisz Tamás tizenkét napot töltött Kubában, fotóstúrán járt a karibi szigetországban. Képei megmutatják a hétköznapok valóságát, a mérhetetlen szegénységet, az ürességtől tátongó boltokat, ugyanakkor a leleményességet, és a nyomorból is kiemelkedő szépségeket, örömöket. A kommunista Kuba igazi kettősségét történetein keresztül is megismerhetjük.

Latin szeretőtől Frodó új-zélandi otthonáig: a legjobb utazás-cikkek 2022-ben

Fotó megosztása:

A legfontosabb hírek

Az orosz-ukrán háború történései, a turizmust érintő hatásai mellett, a jelenlegi gazdasági helyzetben – az energiaválság, a magas rezsiköltségek és a vágtató infláció idején –  sajnos 2022-ben sok hírünk szólt éttermek, üzletek, szállodák, vagy fürdők bezárásáról. A teljesség igénye nélkül, például Nyíregyházán januártól határozatlan időre szüneteltetik az Aquarius Élményfürdő működését, ahogy Szeged patinás fürdője sem úszhatta meg a bezárást. December közepén becsukta kapuit az Anna Fürdő, tavaszig lakat alatt lesz a létesítmény, a jó hír, hogy a fürdőben zajló járóbeteg szakellátást ebben az időszakban is biztosítják. Nem tudták volna kigazdálkodni az egyre növekvő rezsiköltségeket, így 39 év után lakat került a soproni Lövér Szálloda ajtajára. A mostani bizonytalan gazdasági környezetben 2023-ra nem tudják megszervezni a Telekom VOLT Fesztivált sem. 

Az energiaválság az egész kontinenst érinti, ezért például korábban lekapcsolják Párizs ikonikus turistalátványosságának, az Eiffel-torony  díszkivilágítását, hogy áramot spóroljanak. De egyre több európai nevezetesség és látványosság borul sötétségbe, hogy így takarékoskodjanak az energiával. A franciaországi Loire menti kastélyokban különféle módszerekkel próbálnak szembeszállni az elszabaduló energiaárakkal.

Szeptemberben 96 évesen elhunyt II. Erzsébet királynő, senki sem uralkodott még ilyen hosszú ideig a brit trónon, mint ő.  Halálhíre szó szerint az egész világot megmozgatta, talán még sosem volt olyan személy, akinek távozását ennyire egyöntetű szomorúság és gyász követte volna. A királynő halála után egy nappal érkeztünk Londonba, és ott voltunk, amikor II. Erzsébetre emlékezve, és az új uralkodóra, III. Károly királyra várva rengetegen gyűltek össze a Buckingham-palotánál.

Latin szeretőtől Frodó új-zélandi otthonáig: a legjobb utazás-cikkek 2022-ben

III. Károly király Erzsébet királynő London
Fotó megosztása:

Az év utolsó időszakában az Amerikában pusztító bombaciklonról szóltak a hírek,  a téli viharok több tucatnyi áldozatot követeltek. Az Erie-tó mellett fekvő Buffalo városából például 110 centiméter havat jelentettek, de egy métert meghaladó hó hullott Michigan állam egyes részein is, sokan az otthonaikban rekedtek.

Jéggel borított étterem a New York-i Hamburgban
Jéggel borított étterem a New York-i Hamburgban

Latin szeretőtől Frodó új-zélandi otthonáig: a legjobb utazás-cikkek 2022-ben

Jéggel borított étterem a New York-i Hamburgban
Behavazott kert New York-i Hamburgban
Behavazott ház és autó a New York-i Hamburgban
Fotó megosztása:

Bár sokak életét megkeserítette a bombaciklon miatt kialakult katasztrófa-helyzet, mégis akadtak olyanok, akik egy életre szóló élményt szereztek különös kalandjaikkal. Egy New York-i házaspár például biztos nem fogja elfelejteni az idei karácsonyt, amit váratlan vendégeikkel együtt töltöttek. Alexander Campagna feleségével Buffalo közelében él, Williamsville külvárosában. A vihar kitörésekor egy kisebb csoport turista rekedt a házuk előtt, akik a Niagara-vízeséshez tartottak. Hogy mi lett a történet vége, az ebben a cikkben olvasható.

A legérdekesebb szállások

A különleges szállások kínálatában 2022-ben az Airbnb vitte a prímet. Egy teljesen egyedülálló szállással várja a vendégeit Olaszországban egy méhész: ha van hozzá merszünk, több mint egymillió méh társaságában tölthetünk pár napot egy elképesztő otthonban. A Gyűrűk Ura-rajongóknak nagyszerű hír, hogy Frodó otthona is kiadó az Airbnbn. A szállás Új-Zéland szívében található, ahol a Gyűrűk Ura-filmeket is forgatták.

A lenyűgöző új-zélandi táj és az aprócska szállás
Fotó: airbnb.com

Steve Irwin emberek milliónak volt nagy kedvence, most pedig már arra is van lehetőség, hogy pár napot eltöltsünk ott, ahol a Krokodilvadász a leghíresebb videóit forgatta, nyaralóövezet nyílt ugyanis az emlékére.

Se ajtó, se tető, se falak: meglepő hotel ötletével állt elő egy svájci tervezőpáros. Foglalhatunk szobát a Svájci-Alpok lábánál, de akár egy benzinkút melletti ágyon is álomra hajthatjuk a fejünket.

Ha pedig arra vagyunk, ébredhetünk XIV. Lajos ágyában is. Tizenharmadik században épült kastélyból alakítottak ki ugyanis egy húsz szobás hotelt a Loire-mentén Franciaországban, ahol az évszázados hagyományok találkoznak a modernitással.

A legszórakoztatóbb kvízek

2022-ben számos utazással kapcsolatos kvízt készítettünk, ezekből válogattunk most. Ha még nem töltötted ki, akkor azért, ha újra tesztelnéd az ismereteidet, akkor pedig azért érdemes belevágni a fejtörőkbe!

A legjobb inspirációk 2023-ra

Nyáron összeállítottunk egy igencsak személyes listát azokról a helyekről, amiket a Startlap csapatának tagjai szerint nem érdemes kihagyni. Ha visszatekintenél, vagy inspirációt keresel 2023-ra, akkor most is neked szól a nagy fotós, nyári úti cél ajánló.

Mindemellett arra a kérdésre is megvan a válaszunk, hogy hova utazz januárban, és arra is, mely városokat lesz érdemes megnézni:

Címlapkép: Mexikó, Fotó: Getty Images