Ébredj XIV. Lajos ágyában! - 17. századi kastélyt alakítottak hotellé

Turi Dániel
Tizenharmadik században épült kastélyból alakítottak ki egy húsz szobás hotelt a Loire-mentén Franciaországban, ahol az évszázados hagyományok találkoznak a modernitással.

Ki ne szeretné egy tizenharmadik században épült francia kastélyban álomra hajtani a fejét, miközben azokat az evőeszközöket használja, amiket XIV. Lajos francia király? A Château Louise de La Vallière névre hallgató, Loire-menti kastélyban mostantól erre is lehetőségünk van, de ehhez természetesen jó mélyre kell nyúlni a pénztárcánkban – írja a Travel & Leisure.

A Loire-menti francia kastélyok világszerte ismertek, ami nem is csoda, hiszen a legtöbb itt található, évszázados múltra visszatekintő épület elképesztő, lélegzetelállító és valóban magában hordozza a történelem egy kis szeletét. A tizenharmadik században épült Château Louise de La Vallière ilyen értelemben nem lóg ki a többi kastély közül, egy dologban azonban mégis sokkal különlegesebb, mint a többi: nemrég egy hotellé alakították, ahol

igyekeztek megőrizni a korhű elemeket, így aki ide látogat, az pontosan úgy érezheti magát, mintha visszautazott volna az időben.

Bár az épület alapjait a tizenharmadik században tették le, igazán fontos csak a tizenhetedik században, az 1600-as években vált, mégpedig azért, mert

itt élt az akkori uralkodó, XIV. Lajos egyik legismertebb szeretője, Louise de la Vallière – akiről végül a hotelt is elnevezték.

A húsz szobás épületet éveken át tatarozták, sőt, volt olyan része, amit teljesen újjá is kellett építeni, mielőtt idén októberben megnyitott volna a nagyközönség előtt.

Barokk stílusban kialakított hálószoba a hotelen belül
Barokk stílusban kialakított hálószoba a hotelen belül

Ébredj XIV. Lajos ágyában! – 17. századi kastélyt alakítottak hotellé

Barokk stílusban kialakított hálószoba a hotelen belül
Estélyibe öltözött nő a hotel egyik hálószobájában
A hotel egyik, felújított szárnya kívülről
Fotó megosztása:

A tizenkilenc hektáros területen található többek között egy kisebb templom is, rózsakert, évszázados óriási tölgyfák – a hotel tulajdonosai a természeti adottságokat igyekeztek teljesen kihasználni, de úgy, hogy közben a lehető legkevésbé változtattak rajta. Ahhoz pedig, hogy azok, akik ide érkeznek tényleg a tizenhetedik században érezzék magukat,

a személyzet számára kötelezővé tették a korhű ruházatot is

– így teljesen természetes lesz, ha a reggelit egy rizsporos parókás, fehérre festett arcú pincér szolgálja fel.

Az pedig csak hab a tortán, hogy egyes bútorok, sőt az evőeszközök némelyike is igazi ereklye, hiszen maga a király, XIV. Lajos is használta őket.

A hotelhez tartozó wellness-részleg épülete kívülről
A hotelhez tartozó wellness-részleg épülete kívülről

Ébredj XIV. Lajos ágyában! – 17. századi kastélyt alakítottak hotellé

A hotelhez tartozó wellness-részleg épülete kívülről
A hotel egyik kertje
Két, tizenhetedik századi ruhába öltözött ember a hotel egyik szobájában
Fotó megosztása:

Amellett, hogy a tulajdonosoknak fontos volt a történelmi hűség, mindezt ötvözték a modernitással. A La Rosee névre hallgató wellness-részleg például egy csúcstechnológiával felszerelt épületegyüttes, ahol

fűtött úszómedence, jacuzzi és szauna is várja a látogatókat.

Természetesen ahogy a hotel, úgy az árai sem éppen hétköznapiak. Egyetlen éjszaka a legolcsóbb szobában kétszázhetvenezer forintba kerül – a legdrágább ára viszont elérheti akár a másfélmillió forintot is.