Pusztító bombaciklon: ez minden idők legsúlyosabb hóvihara New York állam vezetője szerint

Több tucatnyi áldozata van a téli viharoknak az Egyesült Államokban. Buffalo városában 110 centis a hó, egyes otthonok több mint 48 órája el vannak zárva a külvilágtól. Fotók.

Az Egyesült Államokban már legkevesebb 48 ember halt meg a téli viharokban, New York állam nyugati részén otthonokat zárt el a hófúvás, a mentőegységek közlekedése is akadozik – közölték a helyi hatóságok hétfőn.

New York állam hatóságai hétfő délelőtt közölték, hogy az állam nyugati részén 27-re növekedett a halottak száma. Csak Buffalo városában húszan veszítették életüket. A hatóságok előzetesen arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábban közölteknél jóval több halálos áldozattól tartanak, mert sokakról nem tudnak azok közül, akik otthonukban rekedtek, vagy az utakon autójukba szorultak.

Az Erie-tó mellett fekvő Buffalo városából vasárnap reggel 110 centiméter havat jelentettek, de egy métert meghaladó hó hullott Michigan állam egyes részein is.

Buffalo repülőterének eredetileg hétfőig tartó lezárását meghosszabbították kedd délig. New York állam kormányzója vasárnapi tájékoztatóján nyomatékosan kérte az állam nyugati részén élőket, hogy saját épségük érdekében tartsák tiszteletben a közlekedési tilalmat.

Jéggel borított étterem a New York-i Hamburgban
Jéggel borított étterem a New York-i Hamburgban

Pusztító bombaciklon: ez minden idők legsúlyosabb hóvihara New York állam vezetője szerint

Jéggel borított étterem a New York-i Hamburgban
Behavazott kert New York-i Hamburgban
Behavazott ház és autó a New York-i Hamburgban
Sállal védik arcukat az emberek a hidegben New Yorkban
Teljesen beöltözött férfi New Yorkban a fagyos időben
Megfagyott szökőkút New Yorkban
Megfagyott szökőkút New Yorkban
Fotó megosztása:

Kathy Hochul elmondta, hogy egyes otthonok több mint 48 órája el vannak zárva a külvilágtól áram nélkül, mert az időjárási körülmények megnehezítik a mentőegységek mozgását.

Az állam vezetője minden idők leghosszabb és következményeiben legsúlyosabb hóviharáról beszélt.

A mentésbe a Nemzeti Gárda több száz embere is bekapcsolódott, a rendőrségnek vasárnap estig 500 alkalommal kellett bajba került emberek segítségére sietnie.

@buffalo.newyork Welcome to Buffalo ⛄️stay warm & stay safe this Christmas! #buffalony#blizzard2022#snowstorm♬ Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin

Buffalo városában és környékén már 12 ember halt meg, köztük ketten még pénteken, akikhez a mentők nem tudtak időben kiérni – közölte Mark Poloncarz, Erie megye elöljárója vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt napok téli vihara további 10 ember halálát okozta Ohio államban, ahol még pénteken a hóval borított autópályán 40 jármű rohant egymásba. Halálos balesetek voltak, Kansas, Missouri és Kentucky államban, Vermontban lezuhanó faág sújtott halálra egy embert, míg Wisconsinban egy ember vízbe fulladt, amikor beszakadt alatta egy folyó jege.

A déli Mississippi állam fővárosában, Jacksonban arra kérték az embereket hogy csak forralás után fogyasszák a vezetékes vizet, a fagyos időjárás miatt megrepedtek a vízvezetékek.

New York állam nyugati részén a rendkívüli havazást az úgynevezett tó-hatás okozza, amelynek lényege, hogy a közeli Nagy-tavak feletti páratömeg a szárazföld fölé sodródik, ahol a fagypont alatti hőmérsékleten hó formájában csapódik ki. A legsúlyosabban érintett Buffalo városa közvetlen Erie-tó partján fekszik, közel az Ontario-tóhoz.

Hétfő reggelre az Egyesült Államok szinte teljes területén – Florida déli részét és a nyugati partvidéket kivéve – ismét fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a leghidegebbet, mínusz 22 Celsius-fokot Észak-Dakota államban mérték. A következő napokban fokozatos melegedés várható, de az ország nagy részén maradnak az átlag alatti hőmérsékletek.

(MTI)