Bombaciklon miatt az elmúlt évtizedek leghidegebb karácsonya jöhet Amerikában

Akár mínusz 45 fokig is süllyedhet a hőmérséklet az Egyesült Államok egyes részein a friss előrejelzések szerint. Több államban rendkívüli állapotot hirdettek.

Az elmúlt négy évtized leghidegebb karácsonya jöhet Amerikai Egyesült Államok jelentős részén – számolt be az előrejelzésekről a BBC.

Összesen 37 államban adtak ki figyelmeztetést, ami 90 millió embert érint. Még Texasban is fagypont alá csökken a hőmérséklet, ahol ez a fajta időjárás egyáltalán nem jellemző. De az előrejelzések szerint Floridában is ez lesz az elmúlt 30 év leghidegebb karácsonya.

Extrém időjárás az Amerikai Egyesület államokban
Fotó: Getty Images/AFP

A napokban érkező ciklont Elliot névre keresztelték, ami pénteken alakulhat bombaciklonná. Egy ciklon akkor válik bombaciklonná, amikor a légnyomás 24 óra alatt 24 hektopascalt (hPa) csökken és ezáltal extrém gyorsan képződhetnek hóviharok vagy heves csapadékok.

Az előrejelzés szerint lesz olyan hely, ahol akár -45 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Ez annyira hideg, hogy már 5 perc után fagyási sérüléseket lehet szeretni. Aki pedig nem védekezik megfelelően az extrém hideg ellen, az hosszabb kitettség után akár halálra is fagyhat a szabadban.

Kentucky és Észak-Karolina kormányzói rendkívüli állapotot hirdettek. A várható időjárás miatt már most több száz járatot töröltek Denverből és Chicagóból.