A Budai Várnegyed rejtélyei - fotós ajánló a legizgalmasabb látnivalókról

errearra blog
Tudod, hogy miért nevezik Halászbástyának a budai várban található műemléket? És miért Mátyás templom a Mátyás templom? És hogy miként menekült meg csodával határos módon a II. világháborús bombázásoktól a József nádor kripta? Gyere velünk egy izgalmas kalandra, amely során a Budai Várnegyed jellegzetességeiről, nevezetességeiről árulunk el titkokat! I. rész.
Vendégszerző
errearra blog

errearra blog

Az ERRE-ARRA fotós ajánló bloggere, Fazekas Krisztina fényképeivel arra ösztönöz, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és nyitott szemmel fedezzük fel szűkebb környezetünket is. Blogjáról elismerően nyilatkoznak olyan mainsteam személyek, mint Balogh László Pulitzer-díjas fotóriporter, vagy Dr. Medvigy Endre József Attila-díjas irodalomkutató.
Cikkei

A Halászbástya titkai

Amikor Schulek Frigyes megbízást kapott a Budai Várnegyed Mátyás-templomának mai képre történő formálására, a Mátyás-templom előtti erődfal átalakítására is felkérték. Ebből az erődfalból alkotta meg a Halászbástyát („egy középkori erődítmény képzeletben gazdag utánérzése”), úgy, hogy így gyakorlatilag egy egységes arculatot adott a Budai Várnegyed egyik legkedveltebb kilátópontjának.

Amikor felmész a hét bástya egyikére-másikára, tudtad, hogy a hét honfoglaló vezérünk karján, kucsmáján, zsebében járkálsz?

Igen-igen, a hét torony a hét honfoglaló vezért szimbolizálja!

És hogy ez a közel másfél évszázados Halászbástya miért Halászbástya? Két magyarázatot lehet találni: az egyik, hogy a középkorban a közelben volt a halpiac, és ezt a falszakaszt ostrom idején hagyományosan a halászok céhe védte. A másik magyarázat (ami a valószínűbb is), hogy az alatta elterülő városrészről, a Halászvárosról (ma Víziváros, tudod a Batthyány tér környéke) kapta nevét.

A Halászbástya a Budai Várnegyedben
Még több fotót itt találsz a Halászbástyáról

Gyere velünk a turistatömeg nélküli Halászbástya-részletekkel töltődni – ne hagyd ki a Halászbástya előtt álló Szent István szobornak, és talapzatának megtekintését (lásd következő látványosság) sem. Nyárelő, napfelkelte, ébredező város, imádtuk!

Kirándulj te is a városodban, lehetetlen időben. Már ez kizökkent a szürke hétköznapokból! Utána reggeli, és egy kávé?

Miért érdemes elidőzni Szent István szobra előtt?

Amikor Budapest egyik legrégebbi és legszebb terének, a Budai Vár Szentháromság terének közepén vezényelte Fellner Sándor építész a volt Pénzügyminisztérium építését (1901 és 1904 között), akkor Stróbl Alajos még a Képzőművészeti Egyetem epreskerti szobrászműtermében formázta hevesen azt a Szent István szobrot, mely 1906-ban a Mátyás-templom és a fent említett Halászbástya közé ékelődött be. A Szent István szobor 4 méter magas, és bizony nem csak ez a lényeges, hanem az öt és fél méter magas talapzata is.

A talapzaton található négy dombormű (szintén Stróbl Alajos alkotása), ami tulajdonképpen egy történelmi képregénnyé állt össze. Láthatsz itt koronázást, törvényhozást, Bécs irányába történő hódolatot, és templomépítést is. A templomépítéses dombormű a legizgalmasabb, mert itt feltűnik a Mátyás-templom és a Halászbástya építésze Schulek Frigyes és a szobrász Stróbl Alajos is. Egy „szimpla” szobor, ami körül minimum 10 percet el lehet tölteni. Nem is gondolnád, ugye? Sétálj fel a Budai Várba, járd körbe a Szent István szobrot, keresd a két nagyot, Schulek Frigyest és Stróbl Alajost!

 

Szent István szobor a Budai Várban
Még több fotó itt

Miért Mátyás-templom a Mátyás-templom? 

Kétszer is említettük a Mátyás-templomot, amit kívülről (megkockáztatjuk) ki nem ismerne fel? Azonban láttad-e a Mátyás-templomot belülről? És tudod-e miért ez a neve, és tudod-e, kik fordultak meg itt, ebben a csodálatos és egyedi belsővel megáldott templomban?

Mátyás királyunk itt kötött házasságot, ráadásul kétszer is, és azóta nem változtatták meg a templom nevét.

Először nagy csinnadratta közepette elvette feleségül Podjebrád Katalint, aztán egy másik csinnadratta közepette Beatrixot. Mátyásnak egyik hölgyeménytől sem született gyermeke, viszont egy bécsi szerelmi légyottból megszületett egy szem fia, Jánoska.

A Mátyás templom belülrőlVolt még itt, ebben a hófehér, csipkés tornyú, színes Zsolnay cserepekkel fedett Mátyás-templomban csinnadratta, jó pár, például Mátyás esküvői után 400 évvel, 1867. június 8-án, a Kiegyezést követően Ferenc Józsefet és feleségét Sissit itt koronázták meg.

Mit tudunk a templom vizuális fejlődéséről? A templom a XIII. században indult el templommá lenni, akkor még kicsi volt. Aztán Mátyás király idejében lett főtornya, a törökök idejében átalakították dzsámivá, aztán jöttek a jezsuiták, akik a templomot barokk stílusba öltöztették, majd az 1700-as években jött a tűzvész, amit követett egy újabb építkezés, és 1874-96 között megjelent a már fentebb említett Schulek Frigyes is, aki kialakította az épület mai képét. (További fotókat a belső térről ITT találsz)

Barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal, spéci programokkal érkezik a Budapest100! a Várnegyedbe

Idén 2022. május 14-15. között rendezik meg a Budapest100! nevű programot. A Budapest100 sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége a mindennapos értékek jegyében, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje. Minden program ingyenes. 

Csodával határos módon menekült meg a II. világháború bombázásaitól a József nádor kripta

Mi az a nádor titulus? És ki volt József, aki nádor lett? A nádor olyasmi, mint ma a miniszterelnök. József, aki nádor lett, Habsburg volt, és Ferenc József (Sissi férje) nevezte ki magyar nádorrá. József nádor annyi mindent tett az országért (vasútvonalak építése, Városliget és Margit-sziget kialakítása, Nemzeti Múzeum építtetése, lobbi-tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttéért, lobbi-tevékenység az Országházunk létrejöttéért), hogy a végén a legmagyarabb Habsburg titulust is megkapta. Megtanult magyarul, és magyaros díszruhát is viselt. Budán élt, a Budavári Palotában, és a mai, Alcsúti Arborétum területén is lakott, a kastélyukban.

József nádor kripta a budai várban
Még több fotó a kriptáról itt

A helyszín egyedülálló abban az értelemben, hogy a II. világháború alatt szétlőtt Budavári Palota két épen maradt része közül az egyik. (A másik a Szent Jobb kápolna, melyet a romok alól történő kiemelése után Balatonalmádiba vittek. ) A kriptában az említett József nádoron, 3 feleségén kívül kb. 20 családtag nyugszik. Zala György és Senyei Károly szobrai pedig közelebbről megnézve is csodálatosak.

Végezetül beszélnünk kell a díszcseresznyefákról is

Tóth Árpád sétány a Budai várban

Tóth Árpád sétány a Budai várban
További csodálatos cseresznyefa virágzás fotókért klikk ide.

Tóth Árpád, amikor itt lakott a Budai Várnegyedben, délutánonként a Tóth Árpád sétány padjainak egyikén-másikán ücsörgött, és merített ihletet a sétány aurájából…

A Tóth Árpád sétány alapvetően egy kedves várnegyedbeli szakasz nem messze a Budavári Palotától, no de ha tavasszal beindulnak a 2006-ban és 2009-ben ültetett díszcseresznyefák, és sétálhatsz az összekapaszkodó díszcseresznyefa-sor és a közel 60 éves gesztenyefasor alatt miközben legyez a tavaszi szellő, egy pillanat alatt elfeleded a gondjaidat, és elhiszed: az élet szép.