Elsötétül Európa - Így spórolnak a látványosságokon a kontinensen

Turi Dániel
Most már egyértelmű, hogy a spórolás nemcsak a hétköznapi embereket érinti - egyre több európai nevezetesség és látványosság borul ugyanis sötétségbe, hogy így takarékoskodjanak az energiával.

Energiaválság, spórolás, takarékoskodás – minden bizonnyal ezek lehetnének az idei év legnépszerűbb és egyben talán legijesztőbb szavai is egyben. A folyamatosan növekvő energiaárak, a kiszámíthatatlan politikai helyzet, a jövővel kapcsolatban érzett bizonytalanság egytől-egyig megváltoztatták azt, ahogyan vásárolunk, azt, hogy mikor, mire és mennyit költünk és rég nem látott óvatosság jellemzi a mindennapokat. A takarékosság azonban úgy tűnik, nem csak a hétköznapi emberek mindennapjait határozza meg: napról-napra egyre több európai látványossággal kapcsolatban jelennek meg a hírek, miszerint az energiatakarékosság és a spórolás jegyében hamarabb elsötétülnek majd, rövidebb ideig tartanak nyitva és ez természetesen a hazai nevezetességeket is érinti. Lássuk, milyen módszerekkel próbálnak meg Európa-szerte takarékoskodni a legnagyobb városok vezetői!

Az Eiifel-torony rövidebb ideig kap díszkivilágítást
Az Eiifel-torony rövidebb ideig kap díszkivilágítást

Elsötétül Európa – Így spórolnak a látványosságokon a kontinensen

Az Eiifel-torony rövidebb ideig kap díszkivilágítást
Éjfél előtt lekapcsolják a fényeket Párizs jelképénél
A Louvre is rövidebb ideig úszik majd fényárban
A versailles-i kastély kivilágításával is spórolnak
Fotó megosztása:

Sötétség a “Fények városában”

A francia fővárost, Párizst, sokan a “Fények városának” is nevezik, ami nem is csoda, hiszen egyrészt itt vezették be először Európában az utcai világítást, másrészt a város esténként a mai napig csodálatos fényárban úszik. Helyesebben: csak úszott, a főváros vezetése ugyanis nemrégiben úgy döntött, hogy több, világszerte ismert épület ezentúl jóval kevesebb ideig lesz kivilágítva, hogy ezzel is spóroljanak a költségeken. Párizs polgármestere, Anna Hidalgo szeptember elején jelentette be, hogy a megszokott hajnali egy óra helyett mostantól előbb, háromnegyed tizenkettőkor megszüntetik a torony éjszakai kivilágítását.

-Párizsnak, mint fővárosnak élen kell járnia a példamutatásban. Ez elsősorban egy szimbolikus tett, de fontos, hogy megmutassuk:

a takarékosságra, a tudatos energiahasználatra az élet minden területén egyszerre van lehetőség és szükség egyaránt

– idézi a főpolgármestert a Libération nevű lap. – Az, hogy mi történik a magánkézben lévő épületekkel, nem a mi hatáskörünk, de hiszünk benne, hogy jó példával kell járni mindenki előtt. Ahogy abban is, hogy ez a tett nem csupán egy válasz lesz a válságra, hanem egy új életforma kezdete.

A változások egyébként nem csupán a Párizs jelképének számító Eiffel-tornyot érintik, a Louvre-ban a megszokott egy óra helyett már este tizenegykor lekapcsolják a világítást és a versailles-i kastély díszkivilágítását is rövidebb ideig élvezhetik a turisták. Emellett több, kivilágított szökőkút működését teljes egészében leállították, amivel szintén a takarékosság fontosságát szeretnék hangsúlyozni. Lyonban, ahol egyébként minden évben a Fények Fesztiválját is megrendezik, még ennél is drasztikusabb lépésre szánták el magukat a város vezetői.

A hét négy napján egyszerűen fel sem kapcsolják a díszkivilágítást a hidakon, a múzeumoknál és a látványosságoknál.

Ezekre a fényekre nincs szükség a biztonságos és elővigyázatos közlekedéshez. Egy ilyen krízisben nehéz döntéseket kell hozni, az itt élőknek pedig meg kell érteniük, hogy mindez értük történik, hiszen ezekkel a lépésekkel tudjuk garantálni azt, hogy ahol valóban szükségszerű, ott megfelelő legyen az energiaellátás – idézi az EuroNews a város egyik vezetőjét, Sylvain Godinot-ot.

Berlin – Budapest

Hasonló a helyzet Németországban is, ahol már júliusban megszülettek azok a szabályozások, amik, többek között, nagyjából kétszáz középület és nevezetesség energiafogyasztását próbálja meg visszaszorítani. Ennek értelmében például a berlini dóm, a város jelképének számító TV-torony, valamint az Unter der Linden névre keresztelt sugárút jellegzetes szobrai és épületei is elsötétülnek miután leszáll az éjszaka. A német politikusok –hasonlóan a franciákhoz – azzal indokolják a döntést, hogy jó példát kell mutatniuk az embereknek – arról nem is beszélve, hogy ha az egyszerű, hétköznapi emberektől elvárják, hogy spóroljanak és figyeljenek a kiadásaikra, akkor az a minimum, hogy ezt megteszik állami szinten is.

A berlini dóm a szabályozás előtti világítással
A berlini dóm a szabályozás előtti világítással

Elsötétül Európa – Így spórolnak a látványosságokon a kontinensen

A berlini dóm a szabályozás előtti világítással
Nemrég még fényfestés is volt a berlini dómon
A berlini dóm is elsötétült
Berlinben a szobrok egy részénél is lekapcsolják a fényeket
Közel kétszáz épületet érint a világítás megszüntetése
Fotó megosztása:

Szeptember elsejétől pedig Budapesten is életbe lépett a szabályozás, aminek értelmében közel háromszáz díszkivilágítással rendelkező épület, szobor és látványosság esetében próbálnak takarékoskodni. Emiatt a megszokott időpontoknál előbb, 22 és 23 órakor elsötétülnek ezek a látnivalók.

Az előzetes számítások alapján ez nagyjából 230 millió forintos megtakarítást jelent majd a fővárosnak.

A fő áldozat: a turizmus

A turizmus az elmúlt években világszerte egyre nagyobb kihívásokkal kellett szembenézzen: elég csak a koronavírusra és az annak következtében történő be- és lezárásokra gondolni, a ki- és beutazási nehézségekre és az emberek utazási kedvét alapvetően befolyásoló félelmekre gondolni. A Covid miatt érhetően és érezhetően megcsappant az utazások száma világszerte, ám idén év elején az előrejelzések már pozitívabb képet jósoltak. Az idei nyáron valamelyest fel is lendült a turizmus, ám most úgy tűnik, hogy egy sokkal fojtogatóbb nehézséggel kell szembenézniük az embereknek. Az infláció növekedése, az elszálló energiaárak, a bizonytalanság jelenleg senkit nem köteleznek bezárásra, ellentétben a járványidőszakkal, viszont sokan egyszerűen – éppen a megemelkedett árak miatt – nem képesek nyitva tartani, kevesebb szolgáltatást tudnak csak nyújtani,

az embereknek pedig nem az utazás lesz az első gondolatuk, amikor sokan abban sem biztosak, hogy miből fizetik ki a rezsiszámlájukat.  

-derül ki a G7összeállításából. Ez pedig újfent durva visszaesést jelenthet a turizmus területén – amiben ilyen szempontból egyébként a szakértők szerint nincs szerepe annak, hogy a díszkivilágításokat egy órával előbb vagy később kapcsolják le.

A Diornál sem bírják a számlát

Hamarosan a Dior üzletei is elsötétülnek
Fotó: AFP

A hírek szerint a spórolás nem csak a látványosságokat, de a világszerte ismert és a luxus termékeiről ismert üzleteket is érinti. A francia LVMH nevet viselő óriáscég is csatlakozik azokhoz az üzletekhez, akik vállalják, hogy 10 százalékkal csökkentik az energiára szánt kiadásaikat – írja a Designtaxi. A céghez tartozik többek közt a Louis Vuitton, a Dior, a Givenchy és a Celine is – egyszóval csak olyan márkák, amik egyébként milliós összegekért kínálják a termékeiket a vásárlóiknak, akik pedig jellemzően a felső tízezer tagjai. A tervek szerint októbertől a Franciaországban található ötszázhuszonkettő üzlet mindegyikénél este tízkor lekapcsolják a világítást és reggel hétig így is maradnak majd az üzletek. Ezen felül a cég vezetői a munkatársaiktól azt is elvárják, hogy csökkentsék a hőmérsékletet is az üzletekben, valamint a liftek helyett inkább a lépcsőt használják.