Hova utazzunk januárban?

A karácsonyi meghittség és súlyos zabálások, valamint a szilveszteri bulizás után eljön az ideje a valódi kikapcsolódásnak, illetve pihenésnek. Ha mindezt nem otthon a négy fal között akarjuk megoldani, akkor nincs más hátra, mint nyakunkba venni a világot.

Ha év elején indulunk útnak, akkor nem elhanyagolható szempont, hogy a legtöbb népszerű helyre jóval olcsóbban utazhatunk ebben az időszakban és szállást is kedvezőbb áron találunk, mintha júliusban mennénk. Viszont azzal is számolni kell, hogy hiába enyhe a tél a Mediterráneumban, biztos, hogy nem januárban fogunk kifeküdni a tengerpartra, meg nagyokat lubickolni.

Ellenben felfedezhetjük a mediterrán országok több ezer éves történelmi kincseit, vagy bejárhatjuk a méltán híres városaikat, ami a nyári tikkasztó hőségben igazi kihívás lenne.

A másik verzió pedig, hogy kifejezetten olyan helyeket keresünk fel, ahol ilyenkor tombol a szezon, ez lehet a síelés miatt vagy csak abból a prózai okból kifolyólag, hogy az úti célunk a bolygó másik féltekén található, így szemrebbenés nélkül mehetünk oda 40 fokban aszalódni és esernyős koktélokat szürcsölgetni. Akármelyiket is válasszuk, bőven lesz hova mennünk januárban is.

Amszterdam (Hollandia)

 

Első blikkre furcsának tűnhet, hiszen olyan véresen komoly időjárásbeli változásokat nem fogunk észrevenni az itteni és az amszterdami viszonyok között, ám a január, bár hideg, de mégis egy varázslatos időszak a holland főváros életében. A hónap második feléig tart itt Európa egyik legmenőbb téli fesztiválja, az Amszterdami Fényfesztivál, melynek során vagy 25 fényinstallációt tekinthetünk meg szerte a városban. Ezt egyébként a legjobb egy csónakázós túra keretein belül elkövetni. A rendezvényt ebben a szezonban egészen pontosan 2023. január 22-ig tartják. 

 
Amszterdam
Amszterdam, Fényfesztivál (Forrás: iStock)

Emellett meg természetesen ott van még a tökéletes télre szabott időtöltés is, a múzeumlátogatás is.

Amszterdamban pedig ebből a szempontból is van mit nézegetni, beszéljünk akár, csak így hirtelenjében a Rijksmuseum-ról, vagy a Van Gogh múzeumról, esetleg Anne Frank házáról.

Harpin (Kína)

 

A kínai Harpint három okból szokták felkeresni: 1; Polgárháborús orosz fehér emigránsok leszármazottjaként keresed a felmenőid nyomát 2; Nagyon szereted a telet és egy rozmár megvetésével viseled a hideget, 3; Szereted a nagy nemzetközi fesztiválokat.

Az első opciót vígan lehet űzni az év minden hónapjában, nem kell feltétlenül ezért pont januárban Harpinba utazni, viszont a másik kettő miatt nagyon is tanácsos.  Bár december 17-től már megtekinthető, de hivatalos megnyitója csak január 5-én lesz a harpini jég- és hófesztiválnak, ahol a jéglámpás kiállítástól kezdve a hó és jégszobrászaton át az esti partykig bezárólag sok mindenbe bele lehet futni. A fesztiválra nagyjából márciusig látogathatunk el, amíg el nem olvad a jég.

Harbin
Jég, illetve hószobrok Harpinban (Forrás: iStock)

Például szerves része a fesztiválnak a jeges folyóátúszás (ez egyébként a Szungari, az Amur egyik mellékfolyója), ami épp annyira iszonyú, mint ahogy elsőre is hangzik.

Egyébként a dolog nemzetközi jellege nem vicc, akkor is vígan elboldogulunk a városban, ha egy megveszekedett kukkot sem értünk kínaiul. Ennek egyrészt oka a fenti első pont, ugyanis miután a fehérek elbukták a polgárháborút, Harpinban alakult meg a világ legnagyobb orosz exklávéja (bár ennek mára már csak a nyomait lehet felfedezni), és a fesztiválra is érkeznek a világ minden pontjáról a télimádók, szóval akár angolul is elboldogulhatunk.

Barbados

 

Ha januárban tengerparton akar fetrengeni az ember, akkor a legtöbben Thaiföldre mennek, ahol ilyentájt kezdődik a csúcsszezon.

Ha azonban a tengerpart mellé szeretnénk egy kis karibi életérzést és remek rumokat is, akkor Barbados lesz a mi helyünk. Amennyiben nem csak a napozás-csobbanás tengely mentén képzelnénk el a „nyaralásunkat”, hanem szeretnénk némi kulturális táplálékot is magunkhoz venni, akkor érdemes elmerülni Barbados gyarmati történetében, melynek hagyatéka nagyon szépen megmaradt a szigeten.

Barbados
Barbados (Forrás: iStock)

Például a korszaknak emléket állító múzeumot is egy a 19. század elejéről származó egykori börtönben rendezték be.

További előnye Barbadosnak, hogy a gyarmattartóik a britek voltak, így a sziget hivatalos nyelve ma is az angol, tehát nem jelent majd komoly gondot kommunikálni a helyiekkel, csak meg kell szokni, hogy minden harmadik szembejövő arcnak Clarke a vezetékneve.

Olasz városok

 

Ha már múzeumlátogatásról beszélünk, ilyenkor érdemes elmenni az egyébként turistákkal púposra rakott híres olasz városokba is. Mind Rómában, mind Velencében, Veronában, Bolognában és Firenzében ilyenkor vannak a legkevesebben.

Arra kell csak odafigyelni, hogy a jó taljánoknál megáll az élet karácsony után és ez az állapot minimum vízkeresztig kitart és még utána is kell nekik pár nap arra, hogy bekurblizzák magukat, szóval olyan tizedike előtt nem érdemes próbálkozni, utána azonban mehetünk, ahogy akarunk.

Verona
Verona (Forrás: iStock)

Ilyenkor öröm végigjárni a kiállításokat, múzeumokat, hiszen az egyébként gyakorlatilag kötelező egymással verekedés a jobb helyekért januárban elmarad. Hovatovább jó eséllyel szaladhatunk bele mindenféle karácsony utáni leértékelésekbe, így menő cuccokat is szerezhetünk olcsóért. Az egyetlen hátulütője a dolognak az időjárás, ami nem nevezhető túl melegnek, de cserébe legalább még esős is, úgyhogy öltözködjünk rétegesen, ha arrafelé járunk.

Abisko (Svédország)

Ha megvagyunk a téllel és szeretnénk látni, hogy milyen is az igazából, akkor irány a sarkvidéki Abisko, ahol a sílécek nem a szórakozást, hanem az alapvető közlekedést szolgálják.

A környék érintetlen és gyönyörű, továbbá talán a legjobb hely az egész kontinensen arra, hogy ilyentájt megcsodáljuk az északi fény néven ismert jelenséget.

Hatalmasakat túrázhatunk, itt található ugyanis a lappföldi nemzeti örökség egy része is, ami a Sarek Nemzeti Park néven fut.

Szintén Abisko mellett tekinthetjük meg Svédország egyik legismertebb természeti képződményét, a Lapporten-t, ami egy U-alakú völgy pár kilométerre a településtől.

Egyébként olyan túl nagy népsűrűségre nem kell számítani, a falunak alapjáraton van vagy 80 lakója, szóval ha még néhány másik turistát is odaesz a fene (mármint rajtunk kívül), akkor se valószínű, hogy kénytelenek lennénk egymás sarkába taposni.

Lárnaka (Ciprus)

Budapestről közvetlen járattal juthatunk el Páfoszra vagy Lárnakára. Ebben az időszakban nem csak jóval olcsóbban utazhatunk a szigetre, de felfedezhetjük a történelem egyedülálló emlékeit, amit a nyári forróságban szinte lehetetlen lenne megtenni. A tengerparti vendéglátóhelyeken persze ilyenkor is érdemes elidőzni és átvenni azt a nyugalmat, ami Ciprusból árad.

A szigeten viszonylag jó a buszos közlekedés, de akár autót is bérelhetünk, hogy ne kelljen alkalmazkodni a menetrendhez.

Érdemes megnézni Lárnakában a 9. században épült Szent Lázár templomot, vagy azt a törökök által épített római stílusú vízvezetéket, a Kamarest, ami majdnem két évszázadon keresztül a város vízellátását biztosította.

A ciprusi Lárnaka tengerpartja
Lárnaka tengerpartja. Fotó: Getty Images

De ne hagyjuk ki Ciprus fővárosát sem. A város különlegessége, hogy történelmi okok miatt egy országhatár szeli ketté Nicosiát. Ha van útlevelünk, akkor akár át is mehetünk a törökországi részre és megtapasztalhatjuk a sziget kettős kultúráját. Ha pedig még jobban megismernéd a helyiek mindennapjait, akkor menj el egy piacra, ahol a mediterrán országokra jellemző tengeri különlegességeket is be lehet szerezni.

Luxor (Egyiptom)

A mediterrán országoknál maradva érdemes szót ejteni Egyiptomról. Az ország északi részén, egy viszonylag kis területen helyezkednek el a piramisok, ami annak tudható be, hogy az Óbirodalomban itt volt az ország központja. Néhány száz éve a Középbirodalomban viszont a főváros Luxorba került, így a fáraók is ott kezdtek építkezni. Ennek köszönhetően számtalan lehetőségünk van, hogy Egyiptom történelmét felfedezzük.

Az itt szerzett élményeket tovább fokozhatjuk, mivel Luxorban számtalan lehetőség van arra is, hogy egy hőlégballonból nézzük meg a várost.

Akár hosszabb, akár rövidebb időt is eltölthetünk a levegőben, így akár a naplementét is végignézhetjük a magasból. Fázni biztos nem fogunk még januárban sem, mivel 20 és 30 fok között ingadozik a nappali hőmérséklet. Képzeljük el, hogy nyáron mennyivel megterhelőbb az országban fellelhető kincseket megtekinteni, vagy egy sivatagi túrán részt venni. Az év eleji látogatás viszont egy tökéletes választás.

Luxorban a királyok völgye látképe, háttérben hőlégballonok
Fotó: Getty Images

Azzal mindenképp érdemes számolni, hogy január 7-én ünneplik a kopt karácsonyt. Hiába csak az ország lakosságának tizede kopt keresztény, a muszlimok is átvették a hagyományokat és mostanra Egyiptom utcái is tele vannak karácsonyi dekorációval, sőt több helyen láthatunk feldíszített fenyőfát is.

Portó (Portugália)

A portugál városban a telek jóval enyhébbek, mint nálunk, ráadásul ilyenkor jóval kevesebb a turista, mint mondjuk a nyári évszakban. Ennek megfelelően a szállások árai is jóval kedvezőbbek. Az már csak hab a tortán, hogy ide is közvetlen járattal utazhatunk a budapesti repülőtérről.

A Lisszabon kistestvérének is tartott város, ami Portugália második legnépesebb városa, azután lett igazán népszerű, miután a pusztuló középkori utcáit kreatív elgondolásokkal megújították és egy sor kávézót és vendéglátóhelyet nyitottak megannyi szállodával. Portót 1996-ban az UNESCO világörökség részévé nyilvánították, ami ráadásul több évszázados borhagyományokkal rendelkezik.

Egy pohár bor Portóban
Fotó: Getty Images

Látogatásunk alkalmával nem csak a műemlékeket érdemes felkeresni, hanem egy pohár portói bor mellett élvezzük a Douro-folyóra néző kilátást. Ha időnk engedi, akár el is mehetünk a közelben lévő szőlőültetvényekhez.

Tromso (Norvégia)

Tromso Észak-Norvégia legnagyobb városa, valamivel több mint 70 ezer lakossal. Télen kifejezetten népszerű azok körében, akik szeretnék megpillantani az északi fényt. Persze ez egyben a hátránya is, hiszen jóval több turista van itt, mint bármely más, nehezebben elérhető északi városban. A Golf-áramlat meleg levegőjének köszönhetően valamivel enyhébb a tél, ami a fázós turistáknak jó hír.

Északi fény a norvégiai Tromso városában
A csodás északi fény. Fotó: Getty Images

Látogatásunk alatt számos szervezett túra közül választhatunk, minek keretében bemutatják a meseszép norvég tájakat. Útközben pedig reménykedhetünk, hogy megpillanthatjuk az égbolton az északi fényt.

De itt Tromsoban rendezik meg 1988 óta minden évben a Northern Lights Fesztivált. Ez kezdetben egy kis, klasszikus zenei fesztivál volt, ami mostanra egy hatalmas, tíz napos zenei fesztivállá nőtte ki magát. A fellépők között nem csak világsztárokat, de helyi tehetségeket is meghallgathatunk.

Monaco (Monacói Hercegség)

Az autók iránt rajongóknak szinte kötelező program a Monte-Carlo-rali, amit 2023. január 19. és 22. között rendeznek meg a hercegség központjának számító városban.

Ez a világ egyik leghíresebb autós versenye, aminek gyorsulási szakaszát a francia Riviérán és a környező hegyekben tarják.

A rali 1911-ig visszanyúló történelme is nagyon izgalmas, az első verseny ugyanis maga I. Albert monacói herceg rendelte el.

Monte Carlo látképe
Monaco látképe. Fotó: Getty Images

Monte Carlo kétségtelenül az egyik legjobb választás lehet, amit érdemes januárban meglátogatni. Az enyhe időjárásnak köszönhetően számtalan programot szervezhetünk magunknak. Itt található például a világhírű Casino de Monte-Carlo, ami az 1860-as években nyitotta meg kapuit.

Érdemes még megnézni a hercegi palotát, ami építészetileg is egyedülálló. A palota előtt minden nap 11 óra 55 perckor megnézhetjük az őrségváltást. Hasonlóan érdekes program lehet a modern művészet iránt érdeklődőknek a Monacói Nemzeti Múzeum is.