Világ 2019. november 11.

10 téli fesztivál Európában

Balázs Világ 2019. november 11.
Azt hitted, hogy a fesztiválokat csak nyáron tartják? Ennél nagyobbat nem is tévedhettél volna, jöjjenek hát a legmenőbb európai téli fesztiválok.

A tél hagyományosan az az évszak, amikor az ember begubózik otthonában, felcsavarja a fűtést és jöhetnek a sorozatok meg a pizzafutárok. Ez azonban koránt sincs így egész télen.

Ha egy kicsit szétnézünk az öreg kontinensen, azonnal találni fogunk jó néhány remek ünnepélyt, fesztivált a narancsdobálástól kezdve a vikinges csürhülésen át a krampusz és a szarvasgomba fesztiválokig bezárólag.

Innentől kezdve nincs is nagyon más dolgunk, mint kiválasztani a legszimpatikusabbat és feldobni vele az egyébként egyhangúnak ígérkező, borongós téli időszakot.

Az ivreai narancscsatás karnevál (Olaszország)

Téli fesztivál az olaszországi Ivreaban.
Narancsháború Ivreaban (Forrás: iStock)

Olaszország talán legmenőbb téli fesztiválja az ivreai karnevál, melynek a tradíciói egészen a középkorig vezetnek. A Torinotól északra lévő Ivreában a legenda szerint hajdanában egy gonosz földesúr sanyargatta a népet, ám a helyi molnár lánya lefejezte, véget vetve ezzel zsarnoki uralmának.

Igen ám, de a gonosz márki szelleme időnként visszajár, és olyankor adni kell a pofájának, még pedig úgy, hogy hülyére dobáljuk narancsokkal. A négynapos buli vége hagyományosan hamvazó szerdára esik, ám addig kilenc csapat iszonyatos mennyiségű (természetesen nem helyi, hanem Szicíliából származó) naranccsal megrakodva keresi a gonosz márkit és a vadászat során akár 250 tonna narancsot is eldobálhatnak.

Nézőként amiatt nem kell aggódnunk, hogy kereszttűzbe kerülnénk és a gyümölcshajigáló társaságok mókázása mellett bőven jut időnk a fesztivál meglehetősen tetemes street food felhozatalának szemrevételezésére is. Azért reméljük nem túl nagy spoiler, hogy a márki természetesen mindig ráfázik és a fesztivál záróakkordjaként a gonosz zsarnokot is eltemetik.

Up Helly Aa (Skócia)

Vikingnek öltözött fesztiválozók gyújtanak fel egy klasszikus skandináv hajót Lerwickben.
Az Up Helly Aa vikingfesztivál Lerwickben (Forrás: iStock)

A Shetland-szigeteken található Lerwickben volt egy január végi ősi szokás, mikoron is a település ifjúsága közepesen hullarészegen szánokon csapatott át a városkán, miközben lopott, és lángoló szurkos hordókat húzott maga után.

Végül is, mi baj lehet belőle, kérdezhetnénk az egyszeri skótok bőrébe bújva, de szerencsére a város vezetése erről másképp gondolkodott és mivel a pedellusi szigor távol állt tőlük, azt találták ki, hogy mi lenne, ha ezt a lángoló szurkos dolgot elfelednénk, és csinálnánk helyette egy vikingfesztivált?

Mivel a terület népessége kulturálisan amúgy is sok tekintetben kötődik a skandináv életérzéshez (anno egy csomó viking itt telepedett le, illetve a mai napig kiváló norvég kapcsolatokkal rendelkeznek), ezért nem is nagyon ellenkezett senki.

Ráadásul még a tüzezés és a vedelés is megmaradt, hiszen a nép a jó viking hagyományokhoz híven ilyenkor beöltözik Ragnar Lothbroknak, hatalmas máglyákat rak, kifejezetten az ünnepre épített fahajókat gyújt fel és mindent megiszik, aminek van akár csak egy minimális szeszfoka is.

A Somerset-i karnevál (Anglia)

Semmit nem láttunk az angol őszből, ha nem jártunk még a somerset-i karneválon.

Ezt a kicsit amolyan előfarsang ízű rendezvényt novemberben tartják és ilyenkor a maskarás, jelmezes fiatalok lepik el a környéket és mindent a lehető legkülönbözőbb és legváltozatosabb fények borítanak el. Zene van, minden mennyiségben és a területhez tartozik a zenei fesztiváljairól közismert Glastonbury is, ahol ezúttal a – természetesen csakis a hideg miatt – lelassult hippiket és a meglehetősen részeg helybélieket lehet megcsodálni.

A bulika egyébként kiterjed az egész megyére, szóval van értelme alaposabban is megismerkedni ezalatt azzal, amit Délnyugat-Anglia vidékiesebb része nyújtani bír.

Citromfesztivál Mentonban (Franciaország)

Hatalmas citrus-szobrok Mentonban, a fesztivál idején.
Mentoni szobrok (Forrás: iStock)

A dél-franciaországi Mentonban a tél végén, február közepétől a citromé a főszerep, csak itt a lelkes szellemirtó olaszokkal ellentétben a jó francúzok nem eldobálják a déligyümölcsöket, hanem szobrokat építenek belőlük.

Hovatovább hatalmasokat, konkrétan akkorákat, hogy nem lehet tőlük közlekedni az utcákon. A téma évről évre változik, mármint az, hogy a résztvevők milyen jellegű szobrokat készítsenek, de a lelkesedés töretlen. Ha arra jártok, mindenképp nézzétek meg.

A Savigno-i szarvasgombafesztivál (Olaszország)

A Bologna-tól délre, mintegy 45 perc autózásra található Savigno már régóta híres a szarvasgombáiról és az ennek okán felhúzott fesztiváljáról is.

November folyamán ebben a városkában nem lehet olyan ételt találni, amire ne próbálnának egy kis szarvasgombát csempészni, tulajdonképpen,

ha az ember megengedheti magának, akár még a szarvasgombát is szarvasgombával eheti.

A hatalmas kajadömping közben azért részt vehetünk egészen szórakoztató programokon is, például részt vehetünk szarvasgomba vadászaton, vagy elvihetjük magunkkal a kutyánkat, akinek a helybeli mesterek megpróbálják megtanítani a szarvasgombakeresés tudományát. Persze nem mindig sikerül, kell, hogy a blöki is partner legyen benne.

A Lyon-i fényfesztivál (Franciaország)

A Lyon-i fényfesztivál egy jelenete
Fény performansz Lyonban (Forrás: iStock)

Idén december 5. és 8. között rendezik meg Lyonban az éves fényfesztivált. A kezdetben, még a 17. században indult vallási ünnepély mára egy igen népszerű, több, mint 40 fényinstallációt felvonultató összejövetellé vált.

A modern technológiának köszönhetően a lézerek erre a néhány napra egy folyamatosan változó csodaországgá alakítják át a város köztereit, szobrait és épületeit.

Természetesen megkapjuk a kötelező, látványos tűzijáték, street food, forralt bor kombót is. Persze egy csomó dolgot lehet csinálni Lyonban azelőtt is, hogy lemenne a Nap. Megmászhatjuk a város közepén emelkedő, katedrálissal ellátott hegyet és gyönyörködhetünk a kilátásban, vagy akár ugorhatunk egy csukafejest a dél-franciaországi gasztronómiába is.

A Salzburgi krampuszparádé (Ausztria)

Pirotechnikát égető krampusz Salzburg utcáin.
Egy parádézó krampusz Salzburgban (Forrás: iStock)

A Hallstattban is nagy népszerűségnek örvendő, régi német népszokás a Mikulás ünnep sötétebb oldalaira irányítja rá a résztvevők figyelmét. Ilyenkor jönnek ugyanis a krampuszok, akik fáklyákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel bőven felszerelt, ördögmaszkos, kecskebőrbe bújt alakok, akik mindenkit irgalmatlanul megvirgácsolnak, akit csak elérnek. Valójában a mohácsi busójáráshoz lehetne hasonlítani ezt a jelenséget, ráadásul ez a nagyvárosi nyápicok miatt elég sokat szelídült az utóbbi időkben. Aki a valódi arcára kíváncsi az eseménynek, az nézzen körül a környező falvakban. Szívbajosoknak a legkevésbé sem ajánlott.

A Valderrobres-i Remete Szent Antal ünnep (Spanyolország)

Valderrobresben a legszebb a Remete Szent Antal ünnep.
Valderrobres, Spanyolország (Forrás: iStock)

Január 17-én Spanyolországban mindenhol a háziállatok védőszentjeként tisztelt, egyébként az első keresztény remeteszentként is ismert Remete Szent Antalt ünneplik. Egy igen bájos vidéki ünnep, melynek a lényege, hogy 16-án este a falu közösségileg rak egy baromi nagy máglyát, mely körül sütiket és különféle italokat fogyasztva jól érzi magát a nép.

Az igazi műsor azonban másnap kezdődik, amikor mindenki hivatalos a nagy közös reggelire iszonyatos mennyiségű házi koszttal, parázson sült chorizoval és minden egyébbel, eztán a falusiak megáldatják az állataikat, majd folytatódik a buli. Ilyenkor, a főszezonon kívül, egyébként egészen barátságos áron juthat szálláshoz is az ember Spanyolországban.

Az amsterdam-i fényfesztivál (Hollandia)

Széllel hajtott propellerek fehér fényt szórnak szét Amszterdamban a fényfesztiválon.
Amszterdam, fényfesztivál (Forrás: iStock)

Az amszterdami fényfesztivál novembertől egészen január közepéig tart, így gyakorlatilag szinte lehetetlen lekésni róla. A város központját ellepik a világ minden pontjáról érkezett fényművészek, akik igyekszenek a tőlük telhető legderekabban bemutatni a tudományukat. Évente több száz tervező és építész jelentkezik erre a műsorra az installációjával és ezek közül fog harmincat kiválasztani a zsűri, melyeket ki is állítanak. Azt is eldönthetjük, hogy gyalog, biciklin, vagy csónakban szeretnénk megtekinteni a fesztivált, ugyanis a szervezők mindhárom verzióra alakítottak ki útvonalat.

A jurai sárga bor csapraverésének fesztiválja (Franciaország)

 

Jövőre, február elején tartják majd a Besançon melletti kis faluban, Ruffey-sur-Seille-ben a hagyományos, francia Sárga-bornyitó fesztivált, melynek nevéből ki is derül, hogy az új sárga bor megkóstolása végett hívták életre.

Nem őrültünk meg és nem fordítottunk semmit félre, létezik a sárga bor a franciáknál, egészen pontosan a jurai borvidéken készítik. Igazi különlegességnek számít, ugyanis felbontás előtt hat évig érlelik és a végeredmény egy kicsit szárazkás, sherry-szerű ital lesz. Az érdeklődők online regisztrálhatnak, majd borkóstolókon és pincelátogatásokon vehetnek részt, illetve lesz főzőverseny, borárverés, és csodás street foodok.

 

(Via)

Keresés az oldalon