Világ 2019. október 15.

Izland télen - hasznos tudnivalók és tippek téli izlandi utazáshoz

Komjáti Viktória Világ 2019. október 15.
Sarki fény, befagyott vízesések, hószánozás a gleccseren, kéklő jégbarlangok - hogy csak néhányat említsünk a téli Izland nyújtotta élmények közül. Ezek és a meglepően alacsony, szezonon kívüli repülőjegy árak sokakat vonzanak a tűz és a jég szigetére, még a legzordabb és legsötétebb hónapokban is. Mielőtt azonban lecsapnánk egy akciós ajánlatra, érdemes egy kicsit utánajárni, hogy pontosan mire számíthatunk, ha a téli időszakban látogatjuk meg Izlandot.
Vendégszerző
Komjáti Viktória

Komjáti Viktória

Komjáti Viktória, a helloizland.hu szerzője 2016 óta él Izlandon. Jelenleg a szigetország legnagyobb túraszervező cégénél dolgozik szövegíróként. Munkájából adódóan és szabadidejében is rengeteget utazik, emellett magyar nyelven is blogol, hasznos információkkal segítve az Izlandra készülőket.
Cikkei

Miért érdemes ilyenkor Izlandra utazni? Mennyire van hideg télen? Milyen extra költségek merülhetnek fel egy nyári utazáshoz képest? Mekkora esély van arra, hogy sarki fényt lássunk? Hogyan tudunk meglátogatni egy jégbarlangot? Ebben a cikkben választ adunk a téli utazással kapcsolatos, leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Tartsatok velünk!

Miért érdemes télen Izlandra utazni?

Sarki fény

Senki sem a zord időjárási viszonyok miatt utazik télen Izlandra. Sokkal inkább a sarki fény miatt, amely a tavaszi-nyári hónapokban az éjszakai világosság időszaka alatt egyáltalán nem látható az égen. Ősszel és télen viszont, ha szerencsések vagyunk, egyetlen utazás alkalmával akár többször is megcsodálhatjuk ezt a különleges égi jelenséget, és minél hosszabb időt töltünk a szigeten, annál több lehetőségünk nyílik rá.

 

 

A sarki fény a legtöbb utazó bakancslistáján a legelőkelőbb helyeken szerepel, és valóban életre szóló élményt nyújt a látványa. Olykor csak egy halvány, zöldes derengésként sejlik fel az égen, máskor jól kivehető, lassan mozgó fénysávok formájában. Valamivel ritkábban pedig a sarki fény rendkívül éles, fényes is lehet, alakja gyorsan változik – “táncol” – a színe pedig itt-ott kékes, lilás, pirosas, rózsaszínes, mint ahogyan azt a képeslapokon, vagy Instagram-fotókon látjuk. Az északi fény mindig más, de annak aki először látja, bármely formája ámulatba ejtő.

Ezt a csodát pedig csakis az őszi-téli hónapokban tapasztalhatjuk meg Izlandon.

Téli örömök

A téli időszak remek alkalmat nyújt arra is, hogy kiélvezzük a Magyarországról lassan el-el tűnő téli örömöket. Sípályát már Reykjaviktól 20-30 perc autózásra is találunk, és a motoros hószánozáshoz sem kell messzire menni a fővárostól. A gleccserek belsejében formálódó, páratlan szépségű, titokzatos jégbarlangok pedig szintén csak a téli hónapokban látogathatók biztonsággal.

Kerlingarfjoll

Izland állandó szépségei

Ki ne szeretne egy gőzölgő hőforrásban, termál medencében vagy forró vizű patakban melegedni, és közben gyönyörködni a havas, téli tájban? Gigantikus befagyott vízeséseket, aktív gejzíreket, fekete homokos tengerpartokat látni, a tektonikus lemezek között vagy éppen a Trónok harca, Star Wars, Batman vagy Lara Croft-filmek forgatási helyszínein sétálni? Izlandon mindezek könnyen elérhetőek, hiszen a látványosságok nagy része a télen is jól járható főútvonalak mentén helyezkedik el.

Jökulsárlón glaciális tó

Szezonon kívüli árak

A téli szezon nagy előnye, hogy jóval kevesebb a turista, mint nyáron és bizonyos szolgáltatások árai alacsonyabbak lehetnek a főszezonban tapasztalható árakhoz képest.

A repülőjegyek – az ünnepi időszakokat leszámítva – fele annyiba kerülnek, mint nyáron, valamint könnyebben találunk olcsóbb szállásokat és bérautókat is. 

 

Repülőjegy Izlandra

Hirdetés

Mit érdemes tudni, mielőtt télen Izlandra utazunk?

Az izlandi tél hét-nyolc hónapig tart

Az izlandi tél nem csak három-négy hónapig tart, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Az Európában megszokott őszi és tavaszi hónapok Izlandon jobbára télnek számítanak. Ha csak az időjárást vesszük figyelembe, az izlandi tél októbertől áprilisig-májusig tart: ezekben a hónapokban számítanunk kell a rendkívül kiszámíthatatlan és zord időjárásra sok csapadékkal, szélviharokkal, havazással és fagypont-körüli hideggel.

Az október és a május határolják az évszakot, de ezekben a hónapokban is találkozhatunk télies körülményekkel, akár komolyabb havazással és viharokkal is. A tél legsötétebb és leghűvösebb hónapjai a november, december, január és február, amikor a nappalok hossza csupán 4-8 óra és az átlag hőmérséklet fagypont alatt van.

Az izlandi tél nem is olyan hideg, mint gondolnánk

Lévén, hogy Izland szigete Magyarországtól háromezer kilométerre északra, a sarkkörön helyezkedik el, érthető, hogy embertelen hidegre számítunk a téli hónapokban. Meglepő módon azonban a téli hőmérséklet Izlandon gyakran enyhébb a Magyarországon megszokottnál. Az átlaghőmérséklet a leghidegebb hónapban (január) sem süllyed mínusz 6 fok alá, Dél-Izland és Reykjavík környéke pedig ennél is enyhébb.

Kedvezőtlen időjárási körülmények várnak

Habár a hőmérséklet nem annyira ijesztő, a hőérzetet nagyban befolyásolja a szél erőssége. Az év legszelesebb időszaka a novembertől márciusig tartó öt hónap, végig 6 m/s feletti átlagos szélsebességgel. Ez pedig Magyarországon a legszelesebb hónapokban (március és április) mért szél erősségének több, mint duplája.

Ehhez jön még a havonta 13-15 csapadékos nap, és máris megkapjuk, hogy milyen öltözékkel kell készülünk egy téli izlandi utazáshoz: víz-és szélálló, bélelt kapucnis kabát, vízálló csizma vagy bakancs, sapka, sál, kesztyű, és réteges öltözet.

A szezonon kívüli utazás sem feltétlenül olcsó

Nem ritka, hogy 30 ezer forintért is találunk retúrjegyet Izlandra. Mielőtt azonban lecsapnánk az olcsó ajánlatokra, érdemes felmérni a téli utazással járó extra költségeket.

Szállás: télen a legolcsóbb szállás kategória – úgymint sátorban vagy lakókocsiban alvás – értelemszerűen kiesik. A kempingek nagy része télen zárva van és a sátrazás egyáltalán nem lehetséges az időjárási körülmények miatt. Autóban éjszakázni a kempingeken kívül illegális, ráadásul lakókocsit vezetni a rendkívül szeles, viharos időben a jeges útviszonyok mellett nem igazán biztonságos. Ennélfogva  csak a drágább szálláslehetőségek jöhetnek szóba – itt pedig számítsunk Európa legmagasabb áraira még a szezonon kívül is.

Autóbérlés: a tél derekán az utak jegesek, havasak, gyakoriak a hófúvások, a viharok és az erős széllökések. Ha biztonságban szeretnénk érezni magunkat az izlandi utakon, érdemes egy nagyobb, négykerék-meghajtású, téliesített autót bérelni egy olcsó kisautó helyett, és télen kiemelten ajánlott a legmagasabb biztosítási opció választása, ami sajnos nagymértékben megemeli az autóbérlés költségeit.

Egyéb költségek: míg nyáron jól elvan az ember néhány szendviccsel, télen a hideg, szeles időben könnyebben elcsábulunk egy-egy forró italra, meleg ételre a hívogató, gyertyafényes éttermekben vagy kávézókban. A nappalok rövidsége, és az esetleges viharos időjárás miatt hosszabb időt töltünk a szállásunkon vagy a városokban, ahol nagyobb eséllyel költjük a pénzt.

A sarki fény akár minden nap aktív lehet, de egyáltalán nem biztos, hogy látjuk is

Van, aki csak azért indul útnak Izlandra, hogy láthassa a különleges égi tüneményt. Hogy a realitás talaján maradjunk, érdemes tudatosítanunk, hogy nem elég megvenni a repjegyet, egy jó adag szerencsére is szükségünk lesz.

A sikeres sarki fény-vadászat elengedhetetlen feltételei a teljesen sötét, felhőtlen égbolt, valamint a kellően intenzív naptevékenység. Nyáron, amikor még éjszaka sem sötétedik be, a legerősebb sarki fény sem tudna úgy ragyogni, hogy a világos égbolton észrevegyük. A teljes sötétség önmagában még nem elég: hiába van éjszaka, ha felhők borítják az eget, semmit sem fogunk látni a sarki fényből. A tiszta égbolt sem garantálja a sikert, hiszen a sarki fény megjelenéséhez szükséges a megfelelő mértékű naptevékenység. Ezeknek a körülményeknek mindenképp együtt kell állniuk ahhoz, hogy szerencsével járjunk.

Általánosan elmondható azonban, hogy minél hosszabb az éjszaka, annál több időnk, lehetőségünk van a próbálkozásra, és minél hosszabb időt töltünk Izlandon, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy elcsípjük az ideális körülményeket.

A gleccserek tele vannak szebbnél-szebb jégbarlangokkal, de önállóan nem tudjuk őket megközelíteni

A sarki fény után a legnépszerűbb téli természeti csodák a jégbarlangok. Ezek a különleges képződmények a gleccserek gyomrában keletkeznek, a gleccserjég egyedi tulajdonságai miatt leírhatatlanul kékek és kristálytiszták (kivéve, amelyik vulkáni hamuval szennyezett). Egy jégbarlang meglátogatása nagyon különleges, életre szóló élmény.

Télen, amikor a gleccserekben található olvadékvíz mindenhol megfagy, a jég elég stabillá válik ahhoz, hogy a barlang biztonságosan látogatható legyen. Ezt azonban ne úgy képzeljük el, mint egy kellemes sétát a hóban.

A jégbarlangok megtalálásához gyakran több kilométert kell utazni illetve túrázni a gleccseren, amelyhez speciális járműre, biztonsági felszerelésre és az izlandi gleccserek egyedi fizikájának ismeretére van szükség. Kizárólag speciális felkészültséggel és engedéllyel rendelkező helyi túracég által szervezett túra keretében tudjuk a gleccsereket és jégbarlangokat meglátogatni.

Akár négy nap alatt is meglátogathatjuk Izland legszebb helyeit

Bár négy nap néha kevés ahhoz, hogy sarki fényt lássunk, bőven elég ahhoz, hogy felfedezzük Izland legszebb vízeséseit, leghíresebb tengerpartjait, meglátogassuk a legrégebbi nemzeti parkot, fürödjünk a leghíresebb termál fürdőkben és láthassuk a néhány percenként kilövellő Strokkur gejzírt.

Fotók: Hello Izland

Reykjavíki szállással és megfelelő felszereltségű bérelt autóval a híres Arany körút és a Déli-part legnépszerűbb látványosságai egyaránt bejárthatók 1-1 nap alatt. Igaz, egy ilyen útról hazatérve a legtöbben mégis megfogadják: Izlandra vissza fognak térni nyáron is.

 

Szállások Reykjavikban

Hirdetés

 

További érdekességek, infók Izlandról a helloizland.hu-n!

Keresés az oldalon