Világ 2019. október 23.

Kihagyhatatlan látnivalók Hallstattban - télen is

Balázs Világ 2019. október 23.
Ha már herótunk van Bécstől és megjártuk Ausztria többi idegenforgalmi gyűjtőhelyét is, érdemes elvetődni a korai vaskor óta lakott Hallstattba, ahol simán el lehet tölteni két napot és gyönyörködni a csodás látnivalókban.

A meglepő módon Hallstattról elnevezett tó partján található település az időszámításunk előtti 8. század óta bizonyítottan lakott és a vaskori, protokelta Európa egyik legtekintélyesebb régészeti leletállománya is innen került elő. Így a mai Közép-Franciaországtól Csehországig terjedő területen virágzó vaskori településeket hallstatti kultúrának nevezik.

A tó partján elhelyezkedő, az UNESCO világörökségi listáján is jegyzett osztrák kisváros nyaranta szenved a turisták végeláthatatlan tömegeitől, olyannyira, hogy a többi népszerű európai célponthoz hasonlóan (Velence, Amszterdam, Róma, stb.) a helyieknek itt is kezd teleszaladni a hócipőjük a lakhelyük hírnevével.

Akkora a település népszerűsége, hogy Kínában már a városka szakasztott mását is megépítették.

A tömeg és a nyáron elég súlyos hőség miatt célszerűbb bármelyik másik évszakban meglátogatni, így maximum a nyári hógolyózás élményéről csúszunk le, ami persze önmagában vicces, de pusztán ezért végig szenvedni a sokaságot és a hőséget értelmetlen dolog.

Mit lehet csinálni Hallstattban?

Tulajdonképpen egy szűk nap alatt be lehet járni mindent, amit a városka kínál, viszont ha nem csak a bakancslistánkról akarjuk minél gyorsabban lehúzni a hallstatti túrát, hanem egy kicsit szeretnénk akklimatizálódni is, akkor érdemes legalább egyet ott aludni, ha nem kettőt és közben szép nyugisan szétnézni a környéken.

Forrás: iStock

Magában a városban az egyik legnagyobb szenzáció a piactér, ahol helyi különlegességeket és a szokásos turistaetető dolgokat tudunk vásárolni, illetve itt kapnak helyet a látványosabb programok is, mint például

a hagyományosan december 5-én megtartott Krampusz felvonulás, amit leginkább a mohácsi busójáráshoz lehetne hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt látványos pirotechnikai külsőségek mellett ördögjelmezben riogatják a jó népet a felvonulók.

Természetesen az ijedség ellen ér védőitalokkal küzdeni, így a rumos teától a forralt boron át a krampampuliig minden kapható a helyi árusoknál.

 

Amennyiben nem a téli időszakot választjuk a város meglátogatására, úgy lehetőségünk lesz csónakot bérelni és bejárni magát a tavat is, illetve megcsodálni a környék vászonra illő szépségét.

Ugyanígy, ha nem télen érkeznénk, kilátogathatunk a Dachstein gleccserhez, illetve bejárhatjuk az ott található három fantasztikus jégbarlangot.

Ha viszont mindezt csak messziről szeretnénk szemügyre venni, akkor elég a városka fölötti kilátóba felmennünk és onnan némi túlzással beláthatjuk az egész Dachstein-vonulatot.

Forrás: iStock

Megtekinthetjük továbbá a több ezer éves történelemmel rendelkező és egészen a múlt század hatvanas éveiig aktívan használt hallstatti sóbányát, valamint borzonghatunk egy sort a város csontházában. Erről azt kell tudni, hogy Hallstatt környéke egy erősen hegyes-völgyes sziklás vidék, így sosem volt túl sok hely a halottak eltemetésére.

A város lakói ezt a középkortól kezdve úgy oldották meg, hogy a régebben elhunytakat kihantolták, a maradványaikat a csontházba vitték, ahol a koponyákra igen díszes koszorúkat, illetve kereszteket festettek és többnyire feltüntették rajtuk a néhai tulajdonos nevét, illetve halálozásának évszámát.

Ha éhezünk a kultúrára, érdemes elugranunk a kisváros múzeumába is, ahol nagyrészt a már fentebb említett vaskori protokelta, majd azt követően a kelta és római korokból származó régészeti leleteket (használati tárgyak, fegyverek, ékszerek, stb.) vehetjük szemügyre, de a 19. század végén megnyílt múzeum nem csak az ókorral foglalkozik, ha a türelmünk kitart, itt megismerkedhetünk Hallstatt közel háromezer éves történetével.

Forrás: iStock

Benézhetünk a városból mintegy kiemelkedő, ezerszer megfotózott Krisztus templomába is, melynek tornya II. József türelmi rendeletét követően készülhetett el, ugyanis a 18. század második feléig a protestáns „imaházaknak” nem lehetett se tornya, se harangja.

Ha beteltünk Hallstattal és foglaltunk már szállást, illetve ettünk is egy jót, nézzünk át a tavon szemben lévő Obertraunba, ami egy hasonló kisváros és innen lehet elindulni a korábban már említett jégbarlangokba, illetve vethetünk egy pillantást a gyönyörű több száz éves Grub kastélyra is, viszont bemenni sajnos nem lehet, mivel magántulajdonban van.

Obertraunhoz kapcsolódik egy nagyon kedves kis szokás is, ide ugyanis december hatodikán este Hallstattból, csónakon jön át a Mikulás, így aznap már délutántól kezdve izgatott gyerekek zsivajától zeng a tópart.

Forrás: iStock

Honnan és hogyan közelítsük meg Hallstattot?

Ha villámlátogatást tervezünk, akkor a legegyszerűbb besuvasztani a salzburgi városnéző hétvégébe egy félnapnyi Hallstattot. Ha így tennétek és minden próbálkozásunk ellenére a csúcsszezonban akartok odamenni, a legjobban akkor jártok, ha a délelőtt 11 és délután négy közötti időintervallumon kívül próbáltok körülnézni a városban.

Más esetben a tömeg miatt a parkolás rémálom lesz, ráadásul a városban általában is tilos parkolni turistáknak, arra van két nagy parkoló külön, de ezek rendszerint, főleg a szezonban, csurig vannak. 

Busszal olcsón Salzburgba

Hirdetés

 

Egyébként is megvan annak a maga romantikája, ha a túra utazásrészét vonattal abszolváljátok, Salzburgból kb. két óra alatt, gyönyörű vidékeken át el lehet jutni Obertraunba (itt talán érdemes elintézni a jégbarlangos, kastélyos dolgokat), majd onnan komppal át a tavon Hallstattba.

Ha nagyon irtóztok a tömegtől, akkor a legjobb időszak a kora tavasz és a késő ősz, mivel az adventi időszak is tud zsúfolt lenni, de az tény, hogy korántsem annyira, mint a nyári szezon.

Érdemes ott alvással kalkulálni, ugyanis a félnapos látogatók nélkül nagyon hangulatos sétákat lehet tenni késődélután, este, vagy kora reggel a városban.

Szuper szállások Hallstattban és környékén

Hirdetés

Keresés az oldalon