Világ 2019. augusztus 30.

6 mesébe illő vízesés Európában, amit mindenképp látnod kell

Laura Világ 2019. augusztus 30.
Képeken nem elég megnézni ezeket. Ott kell lenni, hallani a zúgó hangjukat, érezni az arcodon a széllel érkező párát, figyelni, ahogy a napfény megcsillan a habokon.

Mindent, de mindent elfelejtesz, ha ezeket a vízeséseket meglátod. Átrepítenek egy másik világba, megmutatják a természet mindenható erejét és azt, hogy mit nevezünk a szó legszorosabb értelmében gyönyörűnek.

Ez csak hat a leggyönyörűbb európai vízesések közül; hál’Istennek van még több is, de mi első körben ezeket ajánljuk.

Plitvice (Horvátország)

Kép: Pixabay

Hiába, hogy a legszebb európai tavakról szóló cikkünkben is ajánlottuk a Plitvicei-tavakat, itt sem tudjuk kihagyni. A természetnek ez a képződménye egész egyszerűen mennyország – de legalábbis mi így képzeljük el a mennyet. Hiszen a pár óra autózással elérhető horvát helyszínen olyan lehetetlenül kék és türkiz a tavak színe, hogy az ember csak ámul. És ezeket a lehetetlenül csodaszép tavakat nem kevesebb, mint 92 vízesés köti össze. Egyik zúgó víztömegtől a másikig sétálhatsz, kisebbet és nagyobbat is megcsodálhatsz, hallgathatod a csobogást egy egész napon át – hidd el, terápiás erővel hat majd rád.

Terme di Saturnia (Olaszország)

Kép: iStock

A helyszín Toszkána, a Grosseto hegyek töve. A természetes módon kialakult kőmedencéken nem kevesebb, mint 37 fokos víz zúdul keresztül, hogy aztán folyóként folytassa útját. Ahogy az sejthető is, ez a víz nemcsak csodás látványt nyújt, de nagyon egészséges is: tele van jótékony ásványi anyagokkal, ízületi, idegrendszeri, de légzőszervi problémákra is csodás gyógyító hatással van. Ezért aki csak teheti, fürdőt vesz benne – a zubogó víz ráadásul finom erővel masszírozza a benne ülők hátát. 

A termálforrás legmélyebb pontja is egy méteres, ezért nem kell tartani a mélyvíz veszélyétől. Szépségéről pedig az alábbi videó is árulkodik:

Haifoss (Izland)

Kép: iStock

Izland tulajdonképpen egy másik bolygó, de legalábbis teljesen ilyen érzésed lesz, ha a földjére lépsz. Köszönhető ez első sorban annak, hogy vulkanikus terület, így ott egész más a növényzet, a kőzetek, a tavak, és persze gőzölgő feltörések tarkítják a vízesések látképét is. A leggyönyörűbb közülük Haifoss, ami az ország második legmagasabb vízesése. 

Izland legaktívabb vulkánjától, a Heklától nem messze található.

Azért nem kell megrémülni az egyébként bármikor kitörni képes Hekla miatt: a Haifoss másfél óra autóútra található tőle.

122 méter magasról, fehér habokban zúdul le a víz a kopár sziklaszirtek megtöréseként. Méltóságteljes, nagyon szép, és persze valahogy félelmetes látvány is.

Természetesen ha már itt jársz, nem szabad kihagyni a széles és gyönyörű Gullfoss vízesést sem.

Langfoss (Norvégia)

Kép: iStock

Hasonlóan vicces nevű és hasonlóan lélegzetelállító vízesés a norvégiai Langfoss, amely több mint 2 kilométer – egész pontosan 2008 méter – magasról zúdul egy elképzelhetetlenül szép, tiszta vízű tóba, sziklákkal és fákkal körülvéve. Ha rajzolni kéne egy mesefilmbe egy vízeséssel díszített tájat, az a legtöbbünk fejében így nézne ki. 

Ráadásul a Langfoss csúcsához simán fel lehet sétálni egy jól kiépített túraútvonalon. És nemcsak a vízzuhatag, hanem annak tetejéről a panoráma is életre szóló.

Krimml-vízesés (Ausztria)

Kép: iStock

De ha “csak” az osztrák sógorokhoz van kapacitásod eljutni, akkor is láthatsz olyan vízesést, ami álmaidban is visszatér majd hozzád. Salzburg és Tirol határára utazz el, az ország legnagyobb, Hohe Tauern névre keresztelt nemzeti parkjához. 

A víz egy három párkányos lépcsőn zubog lefelé, 385 méter magasról – ezzel a svájci Rajna-vízeséssel versenyez Európa legnagyobb vízesésének címéért (attól függ, hogy szélességet, vagy magasságot nézünk).

A vízesés az azt körülvevő magas fenyőfák ágai közt átszűrődő napfénnyel nyáron is, télen is olyan vadregényes látványt nyújt, hogy tökéletes helyszíne lehet akár egy lánykérésnek is. (Csak bele ne essen a gyűrű a vízbe…)

Rajna-vízesés (Svájc)

Kép: Pixabay

Ha már a svájci vízesést emlegettük, természetesen azt sem hagyjuk ki a sorból. A Rajna-, vagy Rheinfall vízesés a Németországgal határos részen található, de sokkal inkább szélességével, mint magasságával nyűgöz le. A 23 méteres magassághoz ugyanis egy messze, szélesen elnyúló, sok-sok kisebb és nagyobb kövön, párkányon keresztül simuló víztömeget képzelj el, elementáris robajjal, amit meghallva igazán megérted a víz erejét. 

Sétaút, vízi buszok, de csónakok is elvezetnek a látványossághoz, amit egészen közelről megcsodálhatsz, ugyanis több teraszt és kilátót is építettek már közvetlenül a víz fölé.

A vízesés mellett emelkedő Laufen kastély jelenleg étteremként üzemel; érthető módon nagyon drága, de megéri egy itt elköltött ebédre félretenni egy kis pénzt, hisz innen is pazar a kilátás, és hát nem sokszor ebédel az ember Európa legnagyobb vízesése fölött.

Ez a videó sokat elmond:

 

Tájékoztatunk, hogy a fenti írás nem minősül utazási ajánlatnak. A Startlap Utazás sem utazásszervező, sem utazásközvetítő tevékenységet nem folytat, azaz nem értékesít utazási ajánlatokat.

Keresés az oldalon