Háború, aszály, II. Erzsébet halála, Masha Amini forradalma, sporttörténeti pillanatok - az év legfontosabb külföldi hírei

Startlap - Startlap
Egy nappal az év vége előtt, 2022 legfontosabb külföldi történéseit is összegyűjtöttük hírösszefoglalónkban.

Oroszország háborút indított Ukrajna ellen – Tíz hónapja tart az invázió, ami nagyon máshogy alakult, mint azt Putyin tervezte

Február 24-én, kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. Putyin villámháborúra számított, azonban az ukrán haderő kitartott, sőt: tíz hónap elteltével az oroszok Ukrajna alig 18-20 százalékát tudták elfoglalni, haderejük nagyon súlyos veszteségeket szenvedett. Ráadásul a nyugati országok szankciók sorát rendelték el Oroszország ellen, így orosz bankokat zártak ki a SWIFT nemzetközi bankközi hálózatból, zárolták az orosz jegybank külföldi devizatartalékát, tilalmat rendeltek el a fejlett technológiák exportjára, számos külföldi vállalat beszüntette oroszországi működését. A gazdasági szankciók egyre nagyobb nehézségeket okoztak az orosz gazdaságnak, amely az év végére recesszióba került.

Fotó: Sergey BOBOK / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Alexander NEMENOV / AFP
Fotó: RONALDO SCHEMIDT / AFP

 Az orosz invázió hatásai az egész világot megrengették, súlyos gazdasági bizonytalanságot eredményezett. Az egekbe szöktek az energiaárak, a kontinensen egyre fokozódik az energiaválság, ahogy az inflációs nyomás is a sokszorosára emelkedett.

A világ együtt él a koronavírussal, Kína is enyhített a “zéró-Covid” politikáján, aztán kezdődik elölről? 

Véget ért a koronavírus terjedésének pandémiás szakasza Németországban, vagyis már nem emelkedik robbanásszerűen az új esetek száma – nyilatkozta Christian Drosten, az egyik legismertebb német járványügyi szakértő. Nagy-Britannia is “együtt él” a koronavírussal, és a lakosság nagy többsége már megkapta a koronavírus elleni oltások több dózisát. Mindeközben Japán most is a járvány nyolcadik hullámával küzd, olyannyira, hogy megdőlt a napi halálozási rekord.  Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok, bár a kínai hatóságok néhány napja leállították a hivatalos napi adatok közlését. Peking azután enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, hogy a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak. Ugyanakkor a Kínából a karácsonyi ünnepekre Olaszországba érkező utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a Covid-teszten a milánói repülőtéren, és ez újabb reakciókat indított el:

Ha a koronavírus nem lenne elég, idén a majomhimlő is megjelent, de szerencsére ettől nem kellett annyira tartani.

Elhunyt II. Erzsébet: senki sem uralkodott még ilyen hosszú ideig a brit trónon, mint ő

Fotó: Annegret Hilse / dpa Picture-Alliance via AFP

Életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt II. Erzsébet brit királynő, a trónon legidősebb fia, a 73 éves III. Károly követte, akit 2023-ban koronáznak meg. A királynő ravatalánál mintegy negyedmillióan rótták le kegyeletüket, szeptember 19-i temetése, amelyet négymilliárd ember követett figyelemmel, a világ legnézettebb televíziós eseménye lett.

A rendkívüli népszerűségnek örvendő Erzsébet halálának hírére nemcsak hazája, de a világ is gyászba borult, vezető politikusok – köztük az amúgy Ukrajna lerohanásával foglalatoskodó Vlagyimir Putyin -, valamint európai királyi házak sora fejezte ki nyilvánosan részvétét – itt elolvashatod, hogyan.

Boris Johnson lemondott, Liz Truss hat hétig kormányzott, majd száz év óta a legfiatalabb brit miniszterelnök jött

Fotó: TOBY MELVILLE / POOL / AFP

A brit miniszterelnöki hivatalban két éve, a Covid-járvány miatti korlátozásokat megszegve rendezett összejövetelek kapcsán készült jelentés súlyos vezetői hibákat rótt fel a kormánynak, Boris Johnson kormányfő ezután bocsánatot kért a parlamentben. Johnson június 6-án túlélte a bizalmi szavazást, így megtarthatta tisztségét. Majd a nyáron lemondott. A párt új vezetőjének, egyben miniszterelnöknek szeptember 5-én Liz Truss külügyminisztert választották meg. Október 20-án lemondott Truss is, utódának a párton belül gyorsított eljárásban a 42 éves Rishi Sunakot választották meg, az első hindu és száz év óta a legfiatalabb brit miniszterelnök október 25-én lépett hivatalba.

Masha Amini forradalma – Hónapok óta tartanak a rendszerellenes tüntetések Iránban

Fotó: Ozan KOSE / AFP

Zavargások robbantak ki szeptember közepén Iránban, miután fény derült Mahsa Amini tragikus halálának körülményeire. A 22 éves iráni kurd lányt az erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert nem megfelelően viselte a hidzsábot – kilátszott a haja a kendője alól. A rendőrök  annyira megverték, hogy a lány kómába esett, majd három nappal később elhunyt. A hatóságok a halálesetet előbb egy szívroham következményének, majd szerencsétlen incidensnek nevezték, ám kiderült az igazság. Mahsa Amini temetése után a zavargások újra és újra kiújuló rendszerellenes megmozdulásokká változtak, a megtorlás pedig nem maradt el a hatóságok részéről. Több mint 400-an életüket vesztették, a tüntetések több résztvevőjét kivégezték.

A teheráni vezetés december 4-én felfüggesztette az erkölcsrendészet működését, és kilátásba helyezte a fejkendő viselésére vonatkozó szabályok enyhítését.

Merénylet: belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök

Egy kampányrendezvényen többször rálőttek Abe Sindzó volt japán miniszterelnökre, aki a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. A gyanúsított egy 40 év körüli férfi. Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült. 

Aszály sújtotta kontinensek – Erdőtüzek, apadó folyók, kiszáradó tavak

Fotó: Urbanandsport / NurPhoto /via AFP

Európában a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás súlyos aszályt okozott, erdőtüzek pusztítottak, csökkent a folyók vízszintje, súlyos károk keletkeztek a mezőgazdasági termésben. Szakértők szerint a globális felmelegedést tekintve Európa melegszik a leggyorsabban. De az elmúlt 1200 év legnagyobb aszálya pusztít Amerika nyugati részén is.

Katasztrófafilmeket idézett a bombaciklon amerikai pusztítása

Fotó: Fatih Aktas /Anadolu Agency via AFP

Az Egyesült Államokban több tucatnyian haltak meg a téli viharokban. A rendkívüli időjárás miatt a legtöbben autóbalesetekben veszítették életüket, főként az ország északi államaiban, de volt, aki otthonában halt meg. New York állam kormányzója minden idők leghosszabb és következményeiben legsúlyosabb hóviharáról beszélt.

A tongai vulkánkitörésnek olyan ereje volt, mint több száz hirosimai atombombának

A csendes-óceáni szigetország közelében egy tenger alatti vulkánkitörés után az elmúlt évszázad legnagyobb légköri robbanását és nyomásváltozását jegyezték fel. A kitörés után keletkezett szökőár elöntötte Tonga part menti területeit és öt ember halálát okozta, szinte a teljes lakosság szenvedett a mindent beborító vulkáni hamu, a tönkrement infrastruktúra, az ivóvíz és élelmiszer hiánya miatt. December 4-én egy 6,7-es erősségű földrengés is kipattant Tonga közelében.

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk: eltérítettünk egy aszteroidát

A NASA 2022-ben példátlan küldetést hajtott végre a Double Asteroid Redirection Test (DART) révén. Az űrszonda eltalálta a Földtől 11 millió kilométeres távolságban lévő, 163 méter átmérőjű Dimorphost aszteroidát.

Labdarúgó-világbajnokságot rendezett Katar: botrányok és meglepetések mellett minden idők egyik legjobb fináléjával zártak

Fotó: PEDRO MARTINS / via AFP

Hihetetlenül fordulatos mérkőzésen, tizenegyesekkel győzte le Franciaországot az argentin labdarúgó-válogatott a katari tornán, Lionel Messi megkoronázta karrierjét a világbajnoki arannyal.

Az egész vb-t ugyanakkor beárnyékolta, hogy Katar neve a közbeszédben számos korrupciós és botrányos üggyel fonódott össze. Ahogy a 24.hu is írja, erős a gyanú, hogy a labdarúgó-világbajnokság rendezésének jogát nem tiszta eszközökkel szerezték meg, de az országban problémás például a külföldi munkások, valamint a szexuális és nemi kisebbségek helyzete is. Ráadásul az elmúlt hetekben az egész Európai Uniót megrázta a Qatargate-nek nevezett korrupciós botrány, amelyben a kirobbantó belga hatóságok szerint Katar (és Marokkó) illegális eszközöket használt fel arra, hogy befolyásolja az Európai Parlament döntéshozatalát. 

Idén a téli olimpiai játékokat sem kerülték el a botrányok. Az olimpiát Pekingben rendezték, a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések közepette. Amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetője igazán rendkívüli játékokról beszélt, a nemzetközi sajtó közel sem volt ennyire kegyes.

Utánozhatatlan ütéssel búcsúzott Roger Federer élete utolsó meccsén, majd Rafael Nadallal együtt zokogott

Fotó: Glyn KIRK / AFP

Roger Federer profi pályafutása utolsó mérkőzésén Rafael Nadallal párban játszott a londoni Laver Kupán. Amiatt senki nem szomorkodott, hogy a páros kikapott egy parádés mérkőzés után, a közönség kizárólag azzal foglalkozott, hogy méltó búcsút vegyen a pályafutását lezáró világsztártól. Szem nem maradt szárazon, beleértve a Federer, Nadal párost, akik együtt zokogtak a padon.

Külföldi kiválóságok, akik 2022-ben hunytak el

Idén is ikonikus művészekkel, kutatókkal, sportolókkal és műsorvezetőkkel lettünk szegényebbek. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a külföldi kiválóságokat, akik 2022-ben hunytak el.

II. Erzsébet királynő, Madeleine Albright, Kirstie Alley, John Aniston, Coolio, Betty Davis, Jean-Luc Godard, Mihail Gorbacsov, Anne Heche, Maxi Jazz, Angela Lansbury, Jerry Lee Lewis, Olivia Newton-John, Pelé, Sidney Poitier, Julie Powell, Monica Vitti, Ivana Trump

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

képcím

"Dicsőség Ukrajnának!" – mondta az ukrán hadifogoly, majd...