Árstop, rezsi, tüntetések, Holdról is látszó kétharmad: íme az év legfontosabb hazai hírei

Startlap - Startlap
Mindjárt itt az év vége, ezért összegyűjtöttük 2022 legfontosabb hazai történéseit hírösszefoglalónkban.

Elszabadult az infláció, bevezették az árstopokat

Tizenöt éve nem látott áremelkedéssel indult 2022, majd  újabb és újabb negatív rekordokat döntött az elszálló infláció idén. A kormány az árak emelkedése miatt árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerekre (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és -farhát, 2,8 százalékos UHT tehéntej). Az árstopot az év végéig meghosszabbították, a listára november 9-én a tyúktojás és az étkezési burgonya is felkerült. A boltok az árstop év eleji bevezetésekor mennyiségi korlátozással reagáltak, az áruhiány ugyanakkor gyakori jelenség a polcokon.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Meghosszabbították a 2021. november 15-én bevezetett üzemanyagárstopot is, március 1-jén literenként 480 forintban maximálták a 95-ös motorbenzin és a normál gázolaj nagykereskedelmi árát. Az év során azonban azonban az ellátás biztonságáért több korlátozást kellett bevezetni. Május 27-től csak magyar rendszámú, július 30-tól csak magántulajdonú gépjárművek tankolhattak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, júliusban a tankolható benzin mennyiségét 50 literben szabták meg. November 21-től a Mol korlátozta a kiszállítást azokra a kutakra, amelyeknek nem tartozott kiszolgálási kötelezettséggel. Végül a kialakult ellátási nehézségek miatt a kormány december 6-án azonnali hatállyal megszüntette az üzemanyagok ársapkáját, és megemelte azok forgalmi adóját.  

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az ársapkákat közgazdászok, pénzügyi szakértők többször bírálták, mondván, hogy a hatósági árszabályozás hosszabb távon inkább ront a helyzeten, mintsem javít. Emlékezetes, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságában súlyos kritikával illette a kormányt, aminek gazdaságpolitikáját hibáztatta az ország sérülékeny helyzetéért. Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

Az infláció miatt az idén három részletben emelték a nyugdíjakat, összesen 14 százalékkal. Az átlagnyugdíj januárban újra emelkedik majd.

A szomszédban kitört a háború, hatásai Magyarországon is begyűrűztek a mindennapokba

Oroszország február 24-én teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. A orosz-ukrán háború valódi humanitárius katasztrófa, a katonai veszteségek mellett a civil áldozatok száma is egyre csak növekszik – hogy pontosan hány ember vesztette életét a harcokban, azt talán sosem tudjuk meg. Az elmúlt hónapokban több százezer ukrán menekült érkezett Magyarországra. A szörnyűségeket, a háború eseményeit lehetetlenség lenne ebben az összefoglalóban kifejteni, a legfrissebb történésekről a 24.hu élő hírfolyamában lehet tájékozódni.

János Kummer/Getty Images

Kapcsolódó:

 Az orosz invázió hatásai az egész világot megrengették, súlyos gazdasági bizonytalanságot eredményezett. Az egekbe szöktek az energiaárak, a kontinensen egyre fokozódik az energiaválság, ahogy az inflációs nyomás is a sokszorosára emelkedett – ezt mindannyian érezzük a hétköznapokban is. Az európai uniós tagállamokat tömörítő Tanács december közepén a kilencedik uniós szankciós csomagot fogadta el Oroszországgal szemben, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra, a megszorító intézkedések az orosz gazdaságot és a háborúért, annak támogatásáért felelősöket célozzák.

Rezsicsökkentés vége és extraprofitadó

Júliusban a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el. A legfontosabb változtatásként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramáratSzeptemberben a kormány úgy döntött, az iskolákban a téli szünet a szokottnál hosszabb, az őszi rövidebb lesz, és decemberben kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.

Novemberben Magyar Posta ideiglenesen bezárta 210 településen 366 postahivatalát. A megnövekedett rezsiköltségek miatt számos étterem, hotel, fürdő kényszerült bezárásra. A legfontosabb rezsihírek a Startlap Vásárlás rovatán olvashatóak.

A kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre, amelyekbe a bankok, biztosítók, nagy kereskedelmi láncok, energiaipari és kereskedőcégek, telekommunikációs vállalatok kötelesek extraprofitjuk nagy részét befizetni. 

“Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik” – Orbán Viktor maradt a miniszterelnök, 2018-nál is nagyobb győzelmet aratott a Fidesz

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A tavaszi országgyűlési képviselő-választáson 70,21 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP egymás után negyedszer kétharmados többséget szerzett. Orbán Viktor kormányfő a szavazás eredményéről azt mondta: “hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”. Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péterúgy fogalmazott, “Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki”. Márki-Zay elismerte a Fidesz választási győzelmét, ugyanakkor azt vitatja, hogy ez a választás demokratikus és szabad lett volna.

Lázár János megnyerte a Hódmezővásárhely központú egyéni választókerületet, így nem hagyott fel a politizálással. “Visszatértem” – mondta az építési és beruházási miniszternek kinevezett Lázár, hozzátette, számára ez nem politikai revansot és nem a bársonyszékhez való visszatérést jelent, “hanem a cselekvőképesség egy magasabb szintjét.”

Novák Katalin lett az új köztársasági elnök

Az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta Novák Katalint, a Fidesz-KDNP jelöltjét, aki május 10-én, a rendszerváltás utáni hatodik és első női köztársasági elnökként lépett hivatalba. 

Kockás ing, hídfoglalás, élőlánc – Diákok, szülők is kiálltak a tanárokért, több alkalommal tüntettek

Hiába tartotta jogszerűtlennek a kormány, január végén sztrájkoltak a pedagógusok. A kétórás munkabeszüntetést hosszú és eredménytelen tárgyalássorozat, egy bírósági döntés és napokon át tartó közleményháború előzte meg. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke sztrájkról azt mondta, hogy “felemelte a fejét a pedagógustársadalom: a fenyegetések, becsapások és félreinformálások ellenére is volt több mint 20 ezer olyan ember, aki névvel és arccal vállalta, hogy nem ért egyet sem a jelenlegi oktatáspolitikával, sem a bérével, sem a munkaterheivel.” A januári sztrájkot több demonstráció is követte az év folyamán.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Október 5-én a tanárok melletti szolidaritási tüntetést tartottak a budapesti Kossuth téren az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért, a teret teljesen megtöltötte a tömeg.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Október 7-én a pedagógus-szakszervezetek nyílt levélben kérték Orbán Viktortól a sztrájkbizottság ülésének összehívását; a közoktatásért felelős államtitkár október 27-én egyeztetésre hívta a pedagógus-sztrájkbizottság képviselőit. Október és november folyamán több alkalommal is élőlánccal, tüntetéseken álltak ki követeléseik mellett diákok, pedagógus-érdekképviseletek és civilek, december 9-én az oktatásügyért tartottak demonstrációt a közmédia épülete előtt.

Szeptember végén a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt, november végén pedig további három budapesti gimnázium összesen nyolc tanárát rúgták ki polgári engedetlenség miatt.

Csendben módosították a katatörvényt, a tiltakozás annál hangosabb lett

Az Országgyűlés kivételes eljárásban módosította a katatörvényt.  A kisadózók százezreit hátrányosan érintő törvénymódosítás miatt tiltakozó futárok hirdettek demonstrációt a következő napokban, volt, hogy teljesen leállt a tömegközlekedés a Margit hídon.

A Novák Katalin által július 18-án aláírt és szeptember 1-jén életbe lépett új szabályozás szerint a kata magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható, de csak a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók számára, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

Fotó: Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Orbán fajelméleti fejtegetésbe fogott Tusványoson, majd Bécsben magyarázkodott a botrány után

A miniszterelnök idei, tusványosi beszédében a többi közt úgy fogalmazott, „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” Az elhangzottak heves vitákat váltottak ki, és a beszéde miatt nem sokkal később lemondott  Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, aki fajgyűlölőnek minősítette Orbán szavait. Később aztán meggondolta magát, mivel Orbán Viktor bécsi látogatásán pontosította álláspontját, és a nyilatkozat meggyőzte, lemondása “okafogyottá vált“.

Orbán Viktor Bécsben egészen pontosan azt mondta: előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz. Kijelentette: “Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges; ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Gyurcsány: Iványi Gábornak egy fáradt sóhajában több van, mint a ti egész nyavalyás életetekben

“Egymaga többet tett a szegények megsegítéséért, mint ez a hazug, aljas kormány” – fogalmazott Karácsony Gergely, miután kiderült, hogy a majdnem ellenzéki államfőjelöltté váló Iványi Gábor vezette Oltalom Egyesült központjában költségvetési csalás gyanúja miatt razziázott a NAV. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is kiállt Iványi mellett a Facebookon. A  razziát követően az ellenzéki összefogás politikusai szimpátiatüntetést szerveztek. “Azért van esetleg adóelmaradás, mert 2017 óta a magyar állam nem fizeti azt, amit egyébként a strasbourgi döntés meghatározott” – közölte Iványi, hozzátéve, hogy összesen 12 milliárd forinttal tartozik nekik a magyar kormány.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnézést kért, hogy elmaradt a vihar augusztus 20-án – Kirúgták az OMSZ-vezetőket

A kormánymédia jelentős része az Országos Meteorológiai Szolgálatot hibáztatta, amiért elmaradt a szokásos, augusztus 20-i tűzijáték, a viharjelzés miatt. Az OMSZ a saját közösségi oldalán elnézést kért. Ez már önmagában is abszurd, de két nappal később Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat felsővezetőit. Az sem számított, hogy a szakemberek azt kérték az operatív törzstől augusztus 20-án, hogy várjanak a bejelentéssel 15 óráig, hogy pontosabb képet kapjanak az időjárásról.

Palkovics azt állította, hogy nem az ünnepen történtek miatt mentette fel az OMSZ elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, hanem a meteorológiai szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. A vezetők kirúgását 42 ország meteorológusa ítélte el, szerintük magyar kollégáik jól végezték munkáikat, emiatt vesztették el állásaikat. 

Ugyan másik téma, de ha már szó volt róla: itt jegyeznénk meg, hogy pár hónappal később, novemberben Palkovics lemondott, mert megszűnt a Technológiai és Ipari minisztérium.

Korrupció: Völner Pál 8 év, Schadl György 10 év börtönt kaphat

Az ellenzék országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, miután kiderült: Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium korábbi parlamenti államtitkára az ügyészség szerint rendszeresen vett át kenőpénzt a Magyar Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, aki próbált nyomást gyakorolni a bírói kar egyes tagjaira is. Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál ellen október 24-én korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emeltek vádat.

Aszály sújtotta ország – „Ilyet még nem láttam soha” – szívszorító videón a vízhiány sújtotta Velencei-tó

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Idén rendkívül súlyos az aszályhelyzet Magyarországon. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság augusztusban azt közölte, hogy 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl hazánk, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A csapadékhiány miatt  tavak sora száradt ki, számos földön pusztultak el a haszonnövények, és korábban vízkorlátozásokat is be kellett vezetni több településen. Például a Velencei-tó vízszintje is rekordalacsonyra csökkent, de a Fertő tó is bajban.

Egy korszak vége: megszűnik a koronavirus.gov.hu

A koronavírus-járvány ugyan velünk maradt idén is, tavasszal megszüntették a korlátozások döntő többségét hazánkban – ugyanakkor a kormány fenntartotta az egészségügyi veszélyhelyzetet. December végén ” a járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel” bejelentették, hogy 2023. január 1-től megszűnik a koronavírus-járvány miatt létrehozott kormányzati tájékoztató portál, a koronavirus.gov.hu. A járványadatokat az MTI-vel közlik majd.

Országot váltottak az olimpiai bajnok Liu fivérek

A pekingi téli olimpián Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteren megszerezte az első magyar egyéni aranyérmet a téli játékokon. Az olimpiai bajnok Liu fivérek november 8-án a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hozzájárulását kérték országváltásukhoz, erre a szervezet úgy döntött, hozzájárulnak, de csak akkor, ha kifizetik három év alatt rájuk fordított összeget. Később azonban a szövetség elállt a követeléstől, a testvérek kínai színekben folytatják a versenyzést.

Hazai kiválóságok, akik 2022-ben hunytak el

Idén is ikonikus művészekkel, sportolókkal és műsorvezetőkkel lettünk szegényebbek. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a hazai kiválóságokat, akik 2022-ben hunytak el.

Berecz János, Berki Krisztián, Bodó Andrea, Büky Dorottya, Csapó Gábor , Csollány Szilveszter, Falus Ferenc, Fitos József, Görgey Gábor, Haumann Péter, Hegedüs Zsuzsa, Homonnay Gergely, Kaposy Miklós, Kertész Ákos, Korcsmáros György, Lippai László, Markó Iván, Mészöly Kálmán, Moldova György, Móricz-Sabján Simon, Sándor Júlia, Setét Jenő, Szabó György, Szakcsi Lakatos Béla, Törőcsik András, Varga János, Wittner Mária

Címlapfotó: Rojtek RADWANSKI / AFP, MTI/Rosta Tibor, MTI/Balogh Zoltán, MTVA/Bizományosi: Róka László, Kisbenedek Attila/AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Novák Katalin gazdasszonya bruttó 700 ezer forintos fizetést kap...

képcím

Meglepetésnevek a Fidesz-KDNP EP-listáján

képcím

Trócsányi László visszautasította a Fidesz-KDNP felkérését