Orbán: Elítéljük Oroszország katonai fellépését

Startlap - Startlap
Oroszország csütörtökön hajnalban teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. Mi történt az elmúlt órákban? Az ukrán-orosz válság hírei.

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön kora reggel. Vlagyimir Putyin figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják. Ukrajnában hadiállapot lépett életbe, Kijev megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával.

Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Az ukrán állam fegyvereket oszt a civileknek. Egyre több az áldozat, de a pontos számok nem ismertek.

A világ vezető államai – köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió –  határozottan elítélik Oroszországot és inváziónak tekintik az Ukrajna elleni támadást. A Kreml hivatalos álláspontját innen ismerheted meg. A NATO szintén közzétette közleményét az ukrán helyzetről, azt itt találod.

Az orosz-ukrán válság híreit percről percre ezen a linken követheted.

 

A katonai konfliktus néhány magyar vonatkozású hírét alábbi listában gyűjtöttük egybe:

  • Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után nyilatkozott is. Részletek.
  • A NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe. Bővebben.
  • A külügyminisztérium berendelte a budapesti orosz nagykövetet
  • A honvédelmi tárcához az elmúlt időszakban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek kapcsán, közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán. Az aggályokra adott választ itt olvashatod el.
  • A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába. Részletek. Az első menekültekről itt találsz fotókat.
  • Hogy a magyar kormány hány ukrajnai menekültre számít, az ebből a cikkből derül ki.
  • A hazai ellenzék felszólította Orbánt, ítélje el Putyint. Egyértelműbb kiállást várnak Ukrajna mellett, a pávatáncos oroszbarát politikát bírálják. Bővebben.
  • Az ukrán válság (egyik) hatásaként itthon robbanásszerűen nőhetnek az élelmiszerárak. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Videók az első orosz csapásról: Ukrajnába vonuló tankok, lebombázott reptér, erre a linkre kattints.

Az elmúlt órák eseményeit ez a fotógaléria mutatja be.

 

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5) a nemzetbiztonsági operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 24-én. Az ülést az ukrajnai katonai műveletek miatt hívta össze a kormányfő. Orbán Viktor mellett Varga Mihály pénzügyminiszter (b3) és Pintér Sándor belügyminiszter (b4), miniszterelnök-helyettesek, Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b6), valamint Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b7).

Ez is érdekelhet

képcím

Kvíz: Orbán vagy Magyar mondta?

képcím

Putyin közölte a feltételeit az azonnali tűzszünetért

képcím

Orbán: Brüsszel nyálas, váladékos, csigaszerű, nyálkás közeg