Új rekordot döntött az infláció

Startlap - Startlap
Alig egyetlen hónap alatt érezhetően növekedtek az árak, éves szinten a legdurvább mértékben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak. Délelőtti hírösszefoglaló.

Új rekordot döntött az infláció

Már májushoz viszonyítva is 1,5 százalékos a fogyasztói árak átlagos emelkedése, az éves szinten mért infláció pedig jóval tíz százalék felett van. A helyzet az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek esetén a legsúlyosabb. Erre a linkre kattintva részletes tájékoztatót találsz az egyes termékek árának változásáról.

Ötmilliárdos helikopterrel repült lovaskocsizni az új honvédelmi miniszterünk

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságba sietett ennyire, hogy megtekintse és megsimogassa a huszárok lovait, és aztán lovaskocsira pattant. A tárcavezető utazása piaci áron több százezer forintba kerülne, a Honvédelmi Minisztérium nem nyilatkozik. Videó és további részletek itt.

Fegyveres merényletet követtek el Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök ellen

David Mareuil/Anadolu Agency via Getty Images

Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke éppen beszédet mondott vasárnap, amikor a lövések eldördültek. A 67 éves volt kormányfő állapotáról nem tudni semmi biztosat, egyes beszámolók a volt kormányfő súlyos sérüléseiről szólnak, a rendőrség egy férfit őrizetbe vett. Bővebben.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna nem fog megtörni

Az ukrán elnök az orosz haderőnek küldött figyelmeztetésnek nevezte, hogy a Kígyó-szigeten felvonták az ukrán zászlót; Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, ha a Nyugat Ukrajna győzelmét akarja, akkor “nincs miről beszélni”; Indonézia az ukrajnai háború befejezésére szólított fel. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Vízhiány: “Ha nem kezdik meg a szolgáltatók sürgősen a felújítást, akkor évről évre rosszabb lesz a helyzet”

Ez az ágazat az elmúlt 10 évben teljesen ki lett véreztetve. Felejtsük el a fejlesztést, hiszen a karbantartásra sem jut pénz.

Míg Menczer Tamás államtitkár a Pest megyei települések vízhiányát (is) a háborúra fogja, és munkájuk elvégzésére szólította fel a közműszolgáltatókat, a nyilatkozó szakértő azt mondja, a céltáblává vált vízszolgáltatók problémája valójában éppen a kormány intézkedéséből fakad: 2022-ben is kénytelenek ugyanis 2009-es áron adni a vizet. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Senki se akarja támogatni a vasárnapi boltzárat, de ez nem érdekli a szakszervezetet

A Fidesz-kormányok talán legkevésbé népszerű ötletének számító vasárnapi nyitvatartási korlátozás enyhébb változatának visszahozását sürgető Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete online aláírásgyűjtéssel próbálkozik, miután kiderült, hogy kezdeményezésük mellé egyetlen hivatalos támogató sem áll be. Részletek.

Mégis altatásban tartják a fiatal balerinát, akire a Jókai utcában ráomlott a tetőszerkezet

Biztató hírek érkeztek az Operettszínház művészének állapotával kapcsolatban, az orvosok azonban úgy döntöttek, egyelőre altatásban tartják a súlyos sérüléseket szenvedett táncost. Az esetről és annak legújabb fejleményeiről itt írnak.

Tényleg Facebook és Instagram nélkül maradhat Európa?

Chesnot/Getty Images

A Meta európai központjának helyet adó Írország csütörtökön jelentette be, hogy kitart korábbi álláspontja mellett, és megakadályozza a népszerű közösségi platformokat tulajdonló céget abban, hogy az USA-ba továbbítson felhasználói adatokat Európából. Miért olyan fontos ez, és mit kell tudni az adatvédelem miatt kirobbant konfliktusról? Erről szól ez a cikk.

Erős szél érkezik, mielőtt jön az újabb hőhullám

Még néhány nap szünet van hátra a következő hőhullám beköszönte előtt, addig pedig elszórtan esőzésekre, illetve a Dunántúlon nagy területen akár viharos a szélre számíthatunk. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Szijjártó: Ha bármilyen üzenetük van, azt szívesen...

képcím

Putyin közölte a feltételeit az azonnali tűzszünetért

képcím

Robert Fico már kommunikál