Gulyás bejelentette az újabb árstopos élelmiszereket

Startlap - Startlap
A szerdai Kormányinfó hírei.

A kormány a keddi ülésén újabb döntéseket hozott. A magyar gazdaság szempontjából a legnagyobb gond a szankciós infláció. Ez jelenik meg a boltokban tapasztalható áremelkedésekben is – indított Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: bővül a hatósági áras termékek köre. 

A következő élelmiszerek kapnak ársapkát:

  • friss tojás,
  • étkezési burgonya.

E termékek esetében a 2022. szeptemberi árat rögzítik. (Ez azt jelenti, hogy a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb a jelenlegi árnál.) Az új termékek esetében is december 31-éig érvényes az árstop.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, kizárólag a kistelepülések boltjainak fognak támogatást adni az árstopok miatt, erről hétfőn várható részletes tájékoztatás.

A kormány a rezsivel kapcsolatban is döntést hozott: a rendszerhasználati díj nem emelkedhet 2023-ban a lakosság számára. De mivel ennek költsége továbbra is növekszik, a kormány extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, aminek az adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert – mondta el Gulyás Gergely.

 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás Gergely: 200 millió euróra bírságolták Magyarországot

képcím

Gulyás: Az EP-választás után jön az EU-bírság

képcím

Magyar Péter Gulyásnak: "Szégyelld magad!"