Ezeket a városokat lesz érdemes felkeresni 2023-ban

Pitz Dániel
Az újév közeledtével egyre többen kezdjük tervezni a 2023-as évet és azt, hogy hová utazhatnánk el. Ebben az összeállításban adunk néhány tippet, hogy szerintünk hol lesz érdemes eltölteni a szabadságunkat.

Hiába a gazdasági válság, élmények nélkül lehet élni, csak nem érdemes. 2023-ban is számtalan város várja, hogy felfedezzük. Most összeszedtünk néhány várost, amit ha még nem láttál, akkor szerintünk érdemes lesz betervezni utazásaid közé.

Tiencsin (Kína)

Az AirSerbianak köszönhetően 2023-ban belgrádi átszállással eljuthatunk Észak-Kína legnagyobb tengerparti városába, Tiencsinbe. A modern, fejlett város szerencsére megőrizte az autentikus kínai életmódot, ami még izgalmasabbá teszi a város összképét.

Az utcákat járva felfedezhetjük a keleti és a nyugati kultúra találkozását, aminek keveredése annak köszönhető, hogy Tiencsin a történelmi idők óta kereskedelmi kikötőként működik. A városban járva ezért az európai és a hagyományos kínai építészetet is felfedezhetjük.

Az óváros központjában járva megtaláljuk az egykori dobtornyot, ahonnan egykor – a nevéből is eredően – dobokkal jelezték a lakosságnak a pontos időt. A torony ma már kiállítóteremként működik, amiben megismerhetjük a város történelmét.

A közelben lévő sétálóutcákon számos üzlet és étterem vár minket, ahová feltétlen üljünk be. Tiencsin ugyanis különleges és színes konyhakultúrával rendelkezik. 

De itt található a világ második legnagyobb óriáskereke is. Különlegessége, hogy a tiencsini kerék az egyetlen a világon, amit egy hídra építettek.

Ha pedig inkább az ország fővárosába vágynánk, akkor van egy jó hírünk, ugyanis Trencsinből mindössze 26 perc alatt lehet eljutni Pekingbe a világ leggyorsabb vasútjával.  

Tiencsinben a világ második legnagyobb óriáskereke
Fotó: Getty Images

Berlin (Németország)

Ha valahol biztos nem fogunk unatkozni, az Berlin. A város történelme miatt számtalan kultúra találkozik itt, de a jobbnál jobb múzeumok miatt egy hét is kevés lenne, hogy kellőképp felfedezzük a német fővárost.

Kötelező program a Brandenburgi kapu megtekintése, ami kétségtelenül Berlin legismertebb szimbólumává vált. De ha már itt járunk, akkor érdemes a parkon áthaladni, hogy megnézzük a Győzelmi oszlopot. Kevesen tudják, de a 67 méter magas aranyozott oszlop tetejére csigalépcsőn keresztül fel lehet sétálni.

Persze innen közel sem olyan impozáns a kilátás, mint az Alexanderplatzon található ikonikus TV-toronyból. Ide viszont érdemes előre jegyet váltani, mert a népszerű időszakokban hatalmas sorok szoktak kialakulni.  

Ha már a Berlini-fal maradványait, valamint a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti egykori határátkelőt, a Checkpoint Charlie-t is megnéztük, akkor felfedezhetjük a külvárosi részeket is. A Kienberg tetején található kilátóhoz felvonóval juthatunk el, ahol akár ki is próbálhatjuk a nyári bobpályát. A domb aljában pedig az arborétumokhoz hasonló Gärten der Welt található, amiben különböző japán és kínai tematikájú kerteken keresztül mutatják be a keleti kultúrát.

A városközpontban található Múzeum-szigeten öt múzeum közül is választhatunk. Ezek közül is kiemelkedik a Pergamonmuseum, ami egyedülálló gyűjteménnyel vár mindenkit. Ilyen Babilon egyik régi városkapuja, az Istár-kapu vagy a második században épült pergamoni Zeusz-oltár.

Az éjszakai élet pedig annyira pezsgő, hogy aki útnak indulna, biztos talál olyan programot, ami az ízlésének megfelelő.

A német fővárosba számtalan repülőjárat közlekedik, aki pedig szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat, az akár vonattal is elutazhat ide – igaz, ez jóval több ideig tart.

Naplemente Berlinben
Fotó: Getty Images

Kotor (Montenegró)

Egy igazi mediterrán ékszerdoboz a hegyek között megbújó tengerparti Kotor. A Kotori-öbölben fekvő város nem véletlen egyre népszerűbb. Belvárosának ma is látható formája a Velencei Köztársaság idején került kialakításra, így itt sétálva valósággal úgy érezhetjük magunkat, mint ha visszarepültünk volna a történelembe.

Nyáron számtalan lehetőségünk van fürdeni a tengerben. Ha viszont ez a program unalmas számunkra vagy nem túl kedvező az időjárás, akkor számtalan egynapos kirándulási lehetőség közül választhatunk.

Kotor gyönyörű óvárosának egyik legfigyelemreméltóbb épülete a Szent Trifon katedrális, amit 1166-ban szentelték fel. Az épület nem csak kívülről, hanem belülről is egészen egyedülálló. Ráadásul van benne egy kis múzeum is, néhány helyi kinccsel.

Bár igen kicsi a város Tengerészeti Múzeuma, de megismerhetjük a régió történelmét és azt, hogy a Kotori-öböl milyen szerepet töltött be a különböző birodalmak idején.

Az egykori városvédő falon sétálni pedig az egyik legjobb dolog. Nagyjából 1350 lépcsőfok megmászása után, 280 méterrel a város felett fekszik az egykori erőd épülete. Innen egészen lélegzetelállító kilátás nyílik az egész öbölre, úgyhogy bőven megéri a fáradtságot.

Hasonlóan érdekes program lehet az öböl melletti Kék-barlangba elhajózni, ami onnan kapta a nevét, hogy a benne található víz kék színben világít a sziklákról visszaverődő napfénynek köszönhetően.

Kilátás a Kotori-öbölre
Fotó: Getty Images

Marseille (Franciaország)

A francia kikötővárosban egyszerre keveredik a multikultúra, a történelem és a művészet. Ide bármelyik évszakban érdemes ellátogatni, hiszen számtalan látnivalót tartogat Marseille.

Ahogy minden nagyvárosban, itt is kihagyhatatlan hely a piac. Ezek közül is kifejezetten ajánljuk a mindig népszerű Noailles-t, ahol hét minden napján várják a vásárlókat.

Ha már piac, akkor a régi kikötőben nézzük meg a halpiacot. Ide akkor is érdemes ellátogatni, ha semmit nem veszünk, mert a kikötő területén megannyi étterem és kávézó vár minket. Ráadásul olyan történelmi épületek vannak a kikötőben, mint a Sainte Marie világítótorony vagy a Maison Diamantée, ami Marseille egyik legrégebbi háza.

A város egyik leismertebb szimbóluma, a Notre-Dame de la Garde egy domb tetején található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a tengerre. A Vieux kikötőből húszpercenként indul busz, de a bátrabbak gyalog is felsétálhatnak a 161 méter magas dombra, ahol megnézheti az egyedülálló mozaikokkal díszített templomot.

A MuCEM kiállítását nem csak rossz idő esetén érdemes megnézni. A különleges tárlat a mediterrán civilizációkat és annak történelmét mutatja be a kezdetektől napjainkig.

Marseille látképe a kikötőből
Fotó: Getty Images

Ammán (Jordánia)

Bár Jordániában a legtöbb turista a Holt-tenger partját keresi fel, semmiképp nem érdemes kihagyni a történelmi látnivalókban igen gazdag fővárost. Ráadásul Ammánbaközvetlen repülőjárattal juthatunk el, ami még egy ok arra, miért érdemes ezt az úti célt is betervezni.

Egy város mindennapjait és szokásait talán a piacokon lehet a legjobban megismerni, ezért a Grand Husseini mecset mellett kezdődő piacon érdemes szétnézni. A zöldségek és gyümölcsök mellett érdemes vásárolni az olíva bogyókból, sós magvakból vagy az aszalt gyümölcsökből.

Persze ha itt járunk, akkor a mecset épületét sem szabad kihagyni, aminek felújítását 1989-ben fejezték be és amibe egyszerre akár hatezer ember is imádkozhat.

Az Amman Citadella a főváros egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. Az itt végzett ásatások során számos római, bizánci és korai iszlám maradványt tártak fel. A domb tetejére már csak azért is érdemes felsétálni, mert nem csak a város történelmének egy darabját ismerhetjük meg, hanem mert lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Ammán városa a naplementében
Fotó: Getty Images

Reykjavík (Izland)

Izland lakosságának közel 60 százaléka él ebbe a kicsi, ám annál színesebb városban. Itt számos étterem és kávézó közül választhatunk, ahol megismerhetjük az izlandi konyha különlegességeit.

Ha csak valami egyszerű és gyors ételre vágyunk, akkor a Hlemmur Matholl és a Grandi Matholl lesz a tökéletes választás, ami lényegében egy kis csarnok tele street food jellegű kiszolgálókkal.

A Hallgrimskirkja templom Reykjavik belvárosában, egy kis dombon áll. Az 74,5 méter magas evangélikus templom építészetileg is egészen egyedülálló, ahol lehetőségünk van a torony tetejéből megcsodálni a 360 ezer lakosságú fővárost.

Szerencsés időszakban megpillanthatjuk az északi sarkfényt, vagy szervezett buszos túrák segítségével felfedezhetjük a sziget többi kincsét, többek között a Kék lagúnát. Ha időnk engedi, érdemes elmenni egy bálnalesre is. A nappali túrákat valamelyik fürdőben pihenhetjük ki, ha nem a színes és pezsgő éjszakai életet választjuk.

Izland fővárosa, Reykjavik és a tengerpart
Fotó: Getty Images