5 dolog, ami jelentősen befolyásolja a pénzügyeinket idén
Startlap - Startlap

Az szja-visszatérítést február 15-ig 1,9 millió szülő kaphatja vissza. Az Erste ügyfelei körében végzett felmérése alapján lakásfelújításra, meglévő hitelek törlesztésére, új kölcsönhöz önerőként, a megtakarítások növelésére vagy a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokra költik azok, akik már tudják, mit kezdjenek vele. Emellett alapvető hatással lesznek a pénzügyeinkre az egyre sokasodó és terjedő mobilfizetési megoldások. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon eddig mintegy egymillió bankkártyát adtak hozzá valamilyen mobiltárca alkalmazáshoz, és a következő időszakban is egyre többen fordulhatnak ehhez a fizetési módhoz.

Érdekesség, hogy Magyarországon az androidos készülékek száma mintegy négyszerese az Apple-nek, egyelőre mégis az utóbbi ügyfélkör használja aktívabban a mobilfizetési megoldást.

Az Ersténél 2021 november-decemberben a mobilfizetések 71 százaléka kapcsolódott az Apple Payhez, míg a Google Pay és az Erste saját mobiltárcájának részesedése összesen 29 százalék volt – írja a Store Insider. Egyébként egyre több nemzetközi webáruházakban is elérhető, hogy a bankkártyák és a PayPal mellett az Apple Pay-t vagy a Google Pay-t is válasszuk a fizetéshez. 

Illusztráció: Getty Images

Az is kiderült, hogy a kifutó állami támogatásokról való lemaradást elkerülendő jöhet a babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás, a falusi CSOK, a zöld lakáshitel és az áfa-visszatérítés igénylése. A személyre szabott ajánlatok is előretörnek az ügyfelek pénzügyi szokásai, költései, szükséglete alapján mind a lakossági, mind a vállalkozói ügyfelek körében. Emellett egyre többen preferálják a teljes mértékben digitalizált megoldásokat

Idén is készülni kell a pénzromlásra, ami a pénzügyekben magasabb hitelkamatokat jelenthet, felértékelődnek azok a befektetések, amelyek nagyobb infláció mellett is reálhozamot termelnek. A megtakarításoknál előtérbe kerülhetnek a kockázatosabb eszközökbe történő befektetések, tovább nőhet a direkt részvénytípusú befektetések aránya.

Ez is érdekelhet

képcím

Szja-visszatérítés: az adóbevallással még dőlhet a pénz,...

képcím

Rendelet még nincs, sok a megválaszolatlan kérdés az...

képcím

Beszólt az oltatlanoknak az újpesti alpolgármester

Kapcsolódó podcastok