Revolut Junior, pénzügyi appok gyerekeknek: mikor hasznos a modern zsebpénz?
Startlap - Startlap
Mit tanít a gyerekeknek a három részre osztott zsebpénz? Mikortól érdemes bankszámlát nyitni, és mire jó a Revolut Junior? Hogyan beszéljünk arról a gyerekeknek, hogy egyre drágább a bevásárlás a boltban, egyáltalán, mennyire kell bevonni őket a pénzügyekbe? Erről is hallhatjuk a szakértőket a PénzÜgyes podcast legújabb adásában.

 “Amikor egy színes műanyagdarabot – a bankkártyánkat – , vagy a telefonunkat odanyújtjuk a kasszánál és csak csippan egyet a fizetéskor, a gyermeknek olyan érzése lehet, mintha ingyen volna minden, nem kellene érte dolgozni. Azt gondolhatja, milyen jó, majd ő is kap egy ilyen színes kártyát, és bármit kihozhat vele a boltból. Nyilván elmagyarázzuk neki, hogy emögött van egy bankszámla, amire befizetünk pénzt, de ezt nagyon nehéz átadni a kicsiknek, így kell, hogy lássák a készpénzt, fizikailag is megszámolhassák, érezzék a súlyát” – fogalmaz Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője az adásban.

A gyerekek azonban egyre fiatalabb korban ismerkednek meg a digitális megoldásokkal, és a későbbiekben egyre kevesebb készpénzt használnak majd, így érdemes tudni, hogy milyen alkalmazásokkal fejleszthető a pénzügyi tudatosságuk, vagy milyen lehetőségei vannak a szülőknek, ha modern formában adnának zsebpénzt a fiataloknak. Ugyanakkor Gergely Péter azt is megjegyzi: azt várni, hogy egy alkalmazás letöltésével a gyermek majd jobban, ügyesebben bánik a pénzügyekkel nálunk, tévedés lehet, mert ebben is utánozni fog minket, így nekünk kell jó példát mutatni.

PénzÜgyes podcast
Bodor Anna, Gergely Péter és Györfy Rúben a PénzÜgyes felvételén.

A gyermekeknek szánt pénzügyi appok között minőségi, hasznos fejlesztések is vannak, köztük a magyar MoneyMate is megtalálható. A legtöbbször mini, virtuális bankokról van szó, amik mögött nincs igazi pénzmozgás, de a gyermek kitűzhet célokat, és láthatja, mennyi zsebpénzt kell még gyűjtenie, ha szeretne megvásárolni magának valamit,  a szülő pedig felügyeletet gyakorolhat a gyerek pénzügyei felett.  A Revolut Junior is hasonló logika szerint működik, de ott már igazi pénzről van szó. Hogyan, mikortól érdemes használni, és mik az előnyei, hátrányai? Miként érdemes zsebpénzt adni a gyerekeknek? Kiderül a podcastból. 

“Készült egy kutatás, amikben egyetemistákat kérdeztek meg, a szüleiket és nagyszüleiket is interjúztatták, és azt találták, hogy nagyon fontos a gyerek szintjén bevonni őket a beszélgetésbe a pénzügyekkel kapcsolatban, illetve a közös döntéshozatal fontossága is kitűnt a válaszadásból” – ezt már Bodor Anna, BiztosDöntés.hu munkatársa mondja a felvételen, amiben hasznos tippeket hallhatunk arról is, hogy miként magyarázzuk el a gyerekeknek, ha éppen gyűjtünk valamire, és hogyan vonjuk be őket a célok elérésébe. A szakértők arra is kitérnek, hogyan beszéljünk velük arról, hogy egyre drágább például a bevásárlás  – az infláció szót biztosan hallották a tévéből, rádióból, és ha nem is tudják a szó jelentését, foglalkoztathatja őket a kérdés. Mit mondjuk nekik, és mit ne halljanak inkább?Hogyan figyelhetünk jobban oda a költéseinkre? Válaszok az adásban.

Ez is érdekelhet

képcím

Sokat lehet spórolni egy jó bankváltással: elmondják a...

képcím

Milliók múlnak rajta, mikor kezdjük el: hogyan indítsunk gyermek...

képcím

Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése? Szakértők kiszámolták az...

Kapcsolódó podcastok