Mikor érdemes lakást venni? Szakértők válaszolnak az ingatlanpiac kérdéseire
Startlap - Startlap
Miért látunk irreálisan magas lakásárakat és mi várható még az ingatlanpiacon 2022-ben? Hol lehet még a "rétre kidobott tejes rekeszt" is eladni, mert annyira felkapott a terület? Milyen lakásokat keresnek, akik még vennének? Ezekre a kérdésekre is válaszol a PénzÜgyes podcast új adásában Csorba Dániel és Görzsöny Péter, az ingatlanozás Batmanje és Robinja.
“Háború esetén három olyan stabil eszköz van, amibe menekítik az emberek a pénzt: az arany, a műkincsek és az ingatlanok. Az aranyhoz nem nagyon értünk, a műkincsekhez pláne nem – nagyon szűk szegmens van otthon benne -, így marad az ingatlan. Azt látjuk, hogy kezdenek azok is lakást vásárolni, akiknek nem feltétlenül maholnap kell megoldaniuk a lakhatást” – fogalmazott Görzsöny Péter a PénzÜgyes adásában. Az ingatlanszakértő elmondta, a kiadó lakások piaca is megugrott a háború elől menekülők által támasztott kereslet miatt, ezáltal pedig a bérleti díjak is növekedtek.
 
Milyen hatással van még a háború a magyarországi ingatlanpiacra? Kiderül a podcastból, miként az is, hogy a Covid-hatás nem múlik el nyomtalanul, ebben a szektorban sem. A hitelmoratórium június 30-i megszűnése a lakáspiacot is befolyásolhatja, nem kizárt ugyanis, hogy eladási kényszer jöhet a növekvő havi törlesztőrészletek miatt.
 
Szakértők válaszolnak az ingatlanpiac kérdéseire
A képen balról jobbra: Görzsöny Péter, Csorba Dániel ingatlanszakértők és Györfy Rúben műsorvezető a felvétel közben.

Mi lesz az ingatlanárakkal 2022-ben? 

A kérdés megválaszolásához  jelen gazdasági helyzetben egy varázsgömb is kellene – noha ha szakértőink nem hoztak ilyet, az adásban több szempontot figyelembe véve fejtegették, hogy mire számítanak: nőnek, vagy csökkenek-e a lakásárak a következő időszakban? S hogy mikor kell lakást venni?  Csorba Dániel  hasznos tippet adott erre a beszélgetésben.
 

Az ingatlanértékesítő ugyanakkor arra is rávilágított: “Tőlünk nyugatabbra egyre jobban szűkül az ingatlanok tulajdonosi köre. Ausztriában például a lakosság jelentős része bérleményben él, nem saját tulajdonú lakásban. Szerintem idővel ugyanez lesz a helyzet Magyarországon is” – vélekedett. 

A podcastben a Magyar Nemzeti Bank ötletéről is szó van, miszerint a lakáshitelhez szükséges minimális önerőt lecsökkentenék akár 10 százalékra. Vajon üdvözlendő ez a felvetés, vagy komoly veszélyeket rejt magában?  Az ingatlanosok választ adnak erre, és kitértek a zöld hitelre is, aminek keretösszegét hiába emelte meg 100 milliárd forinttal a jegybank, így sem jutott belőle minden igénylőnek. 
 
A PénzÜgyes legújabb adásából kiderül még: hogyan áraznak a tulajdonosok, és mekkora ma a túlárazás? Mely területek pörögnek a legjobban, hol lehet mindent eladni, még a “rétre kidobott tejes rekeszt” is? Mi a helyzet az építőanyag-árakkal? Hogyan torzítják az ingatlanpiacot a hirdetések és a szerencsevadászok? Milyen lakásokat keresnek a vásárlók? 
 

Ez is érdekelhet

képcím

La Repubblica: Orbán 8 millió eurót fizetne, hogy Magyarországon...

képcím

Így változik az életünk szeptembertől

képcím

Pálmafás ingben bukkant fel Orbán Horvátországban

Kapcsolódó podcastok