Milliók múlnak rajta, mikor kezdjük el: hogyan indítsunk gyermek megtakarítást? Szakértők válaszolnak
Startlap - Startlap
Mire jó a babakötvény és miért nem szabad kihagyni a Start-számla megnyitását? Milyen előnyei és hátrányai vannak a biztosítási megtakarításoknak? Mit kell tudni az önsegélyező pénztári lehetőségekről? És miért nagyon fontos előre terveznünk? A PénzÜgyes gyermek megtakarításokról szóló adásában ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

A PénzÜgyes korábbi adásában a szakértők kiszámolták, hogy mennyibe kerül egy gyerek felnevelése a fogantatástól egészen 21-22 éves koráig. Az összeg a 30 millió forintot is meghaladhatja, ezért is fontos a pénzügyileg tudatos gondolkodás, a tervezés. Podcast-sorozatunk legújabb epizódja arról szól, hogy milyen gyermek megtakarítási lehetőségek vannak a piacon, és mik a jellemzőik.

“Minél korábban eszmél valaki arra, hogy szülőként előbb-utóbb jelentős kiadásai lesznek, és elkezd takarékoskodni, annál jobb. A különbség ugyanis milliókban is mérhető, a kamatos kamat hatása 18 év alatt rengeteg pénzt jelent” – fogalmaz az adásban Homa Péter bankszámla-szakértő, a BiztosDöntés.hu munkatársa. 

A tervezési fázisban leginkább a babakötvény jön szóba, a 42 500 forintos kezdő állami támogatással megnyitható egy Start-számla az államkincstárnál, a szakértők szerint ezt a lépést nem szabad kihagyni, hogy miért, azt részletesen kifejtik a felvételen.

A képen balról jobbra: Tamás Áron, Homa Péter és Györfy Rúben a PénzÜgyes felvételén.

 “A biztosítási megtakarítások” akkor működnek a leghatékonyabban, ha még pici a gyermekünk. Mert minél hosszabb a szerződés tartama, ár-érték arányban annál alacsonyabb a költség – ezt már Tamás Áron gyermekmegtakarítási specialista, a Grantis szakértője mondja. Mik az előnyei és hátrányai ezeknek a megtakarításoknak? Hogyan használhatóak fel, mikor lehet hozzáférni? Kiderül az adásból.

 A PénzÜgyesben az állampapírok is terítékre kerülnek, megtudhatjuk, miért jelentenek most sokkal versenyképesebb alternatívát a korábban slágerterméknek számító lekötött betétnél. Magyar Állampapír Plusz vagy  Prémium Magyar Állampapír, melyik a jobb? 

Az adásban elhangzik az is, hogy az önsegélyező pénztárról elég kevesen hallanak, pedig ott is kivehető egyfajta születési támogatás. Tamás Áron szerint egyes pénztáraknál ez az összeg egymillió forint, de valahol kétmillió forintot is ki lehet venni. Hogyan működnek ezek a pénztárak és mire lehet használni? Mi a lényege a tartós befektetési számlának (TBSZ)? Mire figyeljünk a befektetéseknél, milyen lakáscélú támogatások vannak? És végezetül: mikor érdemes bevonni a gyermeket a döntéseinkbe, mikor beszéljük meg vele, hogy milyen megtakarításokat indítottunk a számára, hogy felkészülten kapja majd kézhez az összeget? Kiderül a podcastból.

Ez is érdekelhet

képcím

Veszi ki az állampapírokból a pénzt a lakosság, máshova rakják...

képcím

Sokat lehet spórolni egy jó bankváltással: elmondják a...

képcím

Revolut Junior, pénzügyi appok gyerekeknek: mikor hasznos a modern...

Kapcsolódó podcastok