Hogyan tanulja meg a gyerek, hogy mi az a pénz? Tippek, játékok a szakértőktől
Startlap - Startlap
A gyermekek pénzügyi nevelése már egészen korán elkezdhető, sőt, fontos is, hogy az életkoruknak megfelelő, játékos módszerekkel ismerkedjenek a pénzzel. De mik ezek a játékok? Mit tehet a szülő, hogy a kicsik megértsék a pénz értékét? Tényleg szükség van a sokadik, filléres kisautóra? Szakpszichológus és pénzügyi szakértők beszélgetnek a témáról a PénzÜgyes podcast új adásában.

A PénzÜgyes a következő adásaiban a gyermekek pénzügyi tudatosságra nevelésének témáját járja körül. Az első ilyen epizódban szakértőink abban segítenek, hogy milyen módszerekkel lehet megismertetni a kicsiket a pénz fogalmával, már 2-3 éves koruktól kezdve. 

Páli Patrícia szakpszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy a most felnövekvő generáció számára a pénz “megfoghatatlan”, virtuális valóságot vett fel a bankkártyás fizetések, a különböző okoseszközök elterjedése által. Ezért is fontos, hogy közel hozzuk a gyerekekhez a pénz fizikai valóját, és olyan kézzel fogható tárgyakon keresztül kommunikáljunk velük, ami a mindennapjaink része, amihez hozzá tudják kötni, hogy “mennyi az annyi”. 

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője három gyermek édesapjaként saját tapasztalatait is megosztotta az adásban, elmondta, milyen játékokon keresztül ismerkednek otthon a pénzzel, és mit tanulnak meg a gyerekek egy-egy bevásárlás alkalmával. 

A képen balról jobbra: Gergely Péter, Bodor Anna, Páli Patrícia és Györfy Rúben a PénzÜgyes podcast felvételén.

A médiának jelentős szerepe van abban, hogy a gyerekek mit szeretnének megvenni, hogyan állnak a költekezéshez, erre is kitértek az adásban. “Szülőként fontos, hogy tudatában legyünk annak, egy négy-öt éves gyerek még nem tud különbséget tenni a reklám és a tévéműsor között” – mondta Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu munkatársa, pszichológus hallgató. De mit tehet a szülő, ha kivédené ezeket a hatásokat? Hogyan tudja megerősíteni egy gyermekben, hogy milyen értéke van egy játéknak? És mit üzen azzal, ha a megveszi a sokadik, néhány száz forintos kisautót is, mert az az “elvárás”? Válaszok a podcastban. 

Olyan fontos kérdésekben is hallhatjuk még a szakértők véleményét és tanácsait, miszerint miként mutassuk be a gyereknek a saját egzisztenciális helyzetünket, hogyan beszéljünk a munkáról, a megkeresett pénz értékéről, arról, hogy mennyiből gazdálkodik a család? Mit tehet a szülő, ha a gyermek bekerül egy közösségbe, ahol azt látja, más mindig új játékokkal érkezik? Miért rossz, ha tabusítjuk a pénzt? Hogyan tanítható a gyermek a megtakarításra, a kitűzött célok elérésére, és hogyan kezelhető, ha kudarc éri? 

A PénzÜgyes következő adása az iskolások pénzügyi neveléséről szól majd, például a zsebpénzre is abban az epizódban térnek ki szakértőink. 

Ez is érdekelhet

képcím

Sokat lehet spórolni egy jó bankváltással: elmondják a...

képcím

Helytelen táplálkozás és tabuk – az aranyér kialakulásának...

képcím

Milliók múlnak rajta, mikor kezdjük el: hogyan indítsunk gyermek...

Kapcsolódó podcastok