Helytelen táplálkozás és tabuk – az aranyér kialakulásának okai gyerekkorban

Startlap - Szponzorált tartalom
Az aranyér ma már gyakorlatilag népbetegségnek számít, mégis kevesen tudják, hogy már gyerekkorban is kialakulhat. Pedig, ha lehet, ilyenkor talán még fontosabb lenne felhívni a figyelmet az aranyérre, hiszen a helytelen táplálkozás és a gátlások mind hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Zsuzsa sokáig nem tudta, milyen következményei lehetnek annak, hogy a fia, Benjámin rendkívül válogatós: már ami az ételeket illeti. Bár az édesanya megpróbált mindent megtenni, hogy változatossá és egészségessé tegye a kisfia étkezéseit, a gyümölcsök és a zöldségek szóba sem jöhettek Benjáminnál. Zsuzsának nem tetszett a dolog, de azt gondolta, hogy ez teljesen normális a gyerekeknél: ugyan melyik gyerek szeretné a brokkolit vagy a káposztát? Csakhogy Benjáminnál súlyos következménye lett a cseppet sem kiegyensúlyozott étkezésnek: rendszeresen volt székrekedése, ami egy idő után már fájdalommal is járt. Előfordult, hogy a kisfiúnak több napig nem volt széklete, és már a székletlazító maradt az egyetlen megoldás. A székrekedés azonban nem csupán fizikai fájdalommal jár, de érzelmileg is megterhelheti a gyereket, ami a székeléssel kapcsolatos gátlásokkal is párosul.

Gátlások az óvodában

A kisgyermekeknél nagyon erős tud lenni az a fajta szégyenlősség és gátlás, ami a széklettel kapcsolatos – és ehhez még hozzájön a székletürítéssel járó fájdalomtól való félelem is. Így történt ez Benjámin esetében is, akit végül a sok panasz és fájdalom miatt a gyerekorvoshoz kellett vinni, aki megállapította, hogy a kisfiú végbélnyílásánál már orvosi ellátást igénylő aranyeres csomók alakultak ki. Mint utólag kiderült, Zsuzsának fogalma sem volt róla, hogy az aranyér akár gyermekkorban is kialakulhat. Ha ezt tudta volna, bizonyos lépések megtételével esetleg megelőzhette volna ezt.

Egészséges táplálkozás már gyerekkorban is

Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is fontos hangsúlyozni, hogy az aranyér kialakulásának az egyik fő oka az egyoldalú, rostszegény táplálkozás. Mit érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük a betegséget?

  • Müzli, szezámmag
  • Joghurtok, lekvárok
  • Szőlő, mazsola
  • Méz
  • Káposztafélék
  • Mogyoró

Ezen felül természetesen rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel is, amivel megelőzhető a székrekedés, az azzal járó erőlködés és annak végeredményeként az aranyér is.

A szakértők emellett azt is hangsúlyozzák, mennyire fontos, hogy erről a témáról megfelelően kommunikáljunk a gyerekkel. Annak megoldása, hogy a gyermeknek a székrekedéssel, a székletürítéssel kapcsolatban érzett szorongása és frusztrációja oldódni tudjon, elsősorban a szülők feladata. Érdemes nyíltan és őszintén beszélni a dologról és tudatosítani a gyerekekben: a székelés miatt nem kell, hogy gátlásaik legyenek és alapvetően az nem is jár fájdalommal.

HIRDETÉS

 

Telitalálat aranyér ellen!

 

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL

 

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG

 

KEZELŐORVOSÁT!  

Ez is érdekelhet

képcím

Fájdalmas panasz várandósoknál: ezért fontos a tudatos...

képcím

Utazás aranyérrel? Megoldható!

képcím

Aranyerem van, mit tegyek? Kreatív tippek a mindennapokhoz