Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése? Szakértők kiszámolták az összeget
Startlap - Startlap
Mik a várható költségek a fogantatástól a gyermek 21-22 éves koráig? Mennyibe kerülhet összesen a gyereknevelés, és hogyan lehet spórolni a kiadásokon? Erről beszélgetnek pénzügyi szakértőink - akik gyakorló apukák is -, a PénzÜgyes podcast legújabb adásában.

“Semmikképpen nem szeretnénk a gyereket pénzben mérni, viszont nem az ördögtől való történet, ha az ember elkezdi átnézni, és összeírja a gyermeknevelés várható költségeit” – fogalmaz Béres Marcell a podcast elején. A pénzügyi szakértő egy kilencéves kislány édesapjaként a saját tapasztalatait is megosztja az adásban arról, hogy miként csökkenthetőek a kiadások.

Egy kétéves és egy négyéves gyermek apukájaként Dénes Zsolt is hasznos tanácsokat és trükköket ad a spóroláshoz, ám előtte figyelmeztet:

Rémisztő végeredményt fog kiadni a költségek összeszámolása, de nem szabad, hogy ennek tudata elvegye a kedvet a gyermekvállalástól

– hangsúlyozza a pénzügyi szakember.

A PénzÜgyes vendégei, a Megtakaritasgyerekeknek.hu szakértői egy nagyon részletes, az összegeket tételesen felsoroló cikk alapján veszik sorra, hogy életszakaszonként milyen kiadásokra lehet számítani a fogantatástól a gyermek fiatal felnőttkoráig; mi várható az óvodás-, az iskoláskorban, és mi lesz majd a főiskolai, egyetemi évek alatt?

A képen balról jobbra: Dénes Zsolt és Béres Marcell pénzügyi szakértők Györfy Rúben műsorvezetővel.

Noha úgy alakult, hogy az adásban három férfi – a műsorvezető Györfy Rúben is két gyermek édesapja – beszélget a témáról, aggodalomra semmi ok: a pelenkázás éppúgy szóba kerül, mint a használt ruhák átvétele-átadása, vagy a gyerekszoba kialakítása. Ahogy a terhesgondozás és az orvosválasztás témakörére is kitérnek – természetesen most elsősorban anyagi megközelítésből. A családtámogatásokról is hallhatunk, mint a CSED, a GYED, a GYES, az anyasági, az életkezdési támogatás, a családi pótlék, vagy a családi adókedvezmény.

Miért nagyon fontos a tervszerűség, és hogyan lehet felkészülni a várható költségekre, a “rémisztő végösszegre”? Mennyi pénz gyűlhet össze a gyerek 18 éves korára, ha például a családi pótlékot befektetjük az életkezdési számlába? Ez is kiderül a podcastból.

Ez is érdekelhet

képcím

Sokat lehet spórolni egy jó bankváltással: elmondják a...

képcím

Milliók múlnak rajta, mikor kezdjük el: hogyan indítsunk gyermek...

képcím

Revolut Junior, pénzügyi appok gyerekeknek: mikor hasznos a modern...

Kapcsolódó podcastok