Elfogy a zöld hitel? Érdemes sietni az igényléssel
Startlap - Startlap
Egyes bankok már nem fogadnak el zöldhitel-igényt, más fiókok pedig csak rövid ideig tudják még kiszolgálni az új igénylőket - jelezték ügyfelek a Grantisnak. A pénzügyi tanácsadó utánajárt, érdemes-e még próbálkoznia annak, akinek nincs aláírt adásvételi szerződése.

Az OTP Bank a Grantis érdeklődésére közölte: javasolják, hogy olyan ingatlant válasszanak a zöld hitellel tervezők, ahol végleges adásvételi szerződést tudnak kötni és a lehető legrövidebb időn belül adják be hiteligényüket a kiválasztott hitelintézethez. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kedvező kamatozású Zöld Otthon Lakáshitel igénybevételéhez aláírt kölcsönszerződés szükséges.

A Magyar Bankholding úgy tájékoztatta a pénzügyi tanácsadót, hogy a program sikere miatt már csak korlátozott ideig lesz elérhető. Az ügyfél kockázata, ha az adásvételi szerződést még csak most indítja, akkor lesz-e még lehetősége ennek a típusú hitelnek az igénybevételére, vagy csak egyéb banki hitelek felvételére lesz mód.

Elfogyhat a zöld hitel? Érdemes sietni az igényléssel
Fotó: Getty Images

Hasonlóan nyilatkozott a CIB Bank is, ahol még szintén fogadnak be igényeket.

A bank a megkeresésre azt válaszolta, a lehető leghamarabb érdemes benyújtaniuk az ügyfeleknek az igénylést.

A Raiffeisen Bank honlapján közölte az ügyfelekkel, hogy igénylés előtt érdeklődjenek a fiókokban, mivel a bank rendelkezésére álló, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott támogatási keret hamarosan kimerül.

A Gránit Bank a Grantis információi szerint továbbra is fogad be új zöldhitel-igénylést, a K&H Bank tudatta,  hogy befogadja a beérkező hiteligényléseket. Az Unicredit Bank és az Erste Bank nem válaszolt a kérdésekre.  

A zöld hitel előnyei, buktatói

A Startlap PénzÜgyes podcast-sorozatának korábbi adásában arról is szó volt, hogy mik a slágerterméknek számító zöld hitel előnyei és buktatói, és milyen elvárásoknak kell megfelelnie a programban épülő ingatlannak. Az adást itt lehet meghallgatni:

A jegybank dönthet a keret emeléséről

A Magyar Nemzeti Bank NHP Zöld Otthon Programja 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el októberben. Bár a Grantist felkereső ügyfelek úgy fogalmaztak, “elfogyott a keret”, jó eséllyel nem erről van szó, hiszen 5 hónap alatt, február 25-ig kötöttek 77 milliárd forint értékben hitelszerződést az igénylők. A sürgetés inkább amiatt lehetséges,  mert a bankoknak nem egyszerű a meglévő hitelkerethez igazítani, hogy mennyi igényt fogadhatnak még be.

A keret emeléséről egyelőre nincs hír, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa dönthet erről hamarosan, míg a legfrissebb folyósítási adatokat április első keddjén teszi majd közzé jegybank – írja a Grantis.

Ez is érdekelhet

képcím

Itt az MNB nagy bejelentése: változások a zöld lakáshiteleknél

képcím

Elszálló kamatok, zöld hitel, babaváró: mire figyelj a...

Kapcsolódó podcastok