Elszálló kamatok, zöld hitel, babaváró: mire figyelj a hiteleknél 2022-ben?
Startlap - Startlap
Kik aggódhatnak amiatt, hogy további kamatemelés várható? Mit tegyenek a még moratóriumban lévők? Miért érheti most jelentős veszteség azokat, akik „játszottak” a babaváróval? Mik a slágerterméknek számító zöld hitel előnyei és buktatói, és milyen elvárásoknak kell megfelelnie a programban épülő ingatlannak? A PénzÜgyes podcast újabb adásában fontos tudnivalókat, hasznos tanácsokat hallhatnak azok, akiknek már van hitelük, és azok is, akik most gondolkodnak a hitelfelvételen. Szűcs Krisztián pénzügyi szakemberrel beszélgetett Györfy Rúben műsorvezető.

“Várható, hogy az infláció idén még nem fog visszaszorulni a 3 százalékos szintre, tehát további kamatemelések jönnek” – mondja Szűcs Krisztián a PénzÜgyes legújabb adásában. Ehhez hozzátartozik, hogy a felvétel még az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt készült, a krízis pedig tovább növeli az inflációt, gyengíti a forintot, a bizonytalanság a bankpiacot is elérheti. Mindennek hatására tavasszal a kamatok még jobban elszállhatnak, ez pedig az új hitelek további drágulását eredményezheti.

De mi a helyzet azokkal, akiknek már van hitelük, kell-e aggódniuk, ha folyamatában változik a jegybanki alapkamat? Mit érdemes tenni ilyenkor? Hogyan érintheti az emelés azokat, akik még a moratóriumban vannak, és a sötétben tapogatóznak? A válaszokat a podcastben hallhatjuk.x

Zöld hitel: előnyök, hátrányok

Az adásban szó esik a hitelek jó és rossz felhasználásáról – például arról, mire számíthatnak, ha valakik úgy vették fel a babavárót, hogy nem is terveznek gyermeket. Fontos részleteket hallhatunk a slágerterméknek számító zöld hitelről, vagyis a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programjáról. (Friss információ, hogy a 200 milliárd forintos program keretösszege csaknem 40%-os kihasználtságnál jár.) Szűcs Krisztián elmondja az előnyöket és a buktatókat, kiemelve, hogy mire figyeljünk egy ilyen ingatlan építésekor, ha a végén nem szeretnénk elveszíteni a jogosultságot. 

Elszálló kamatok, zöld hitel, babaváró: mire figyelj a hiteleknél 2022-ben?

Szűcs Krisztián pénzügyi szakértő és Györfy Rúben műsorvezető a PénzÜgyes podcast felvételén.

A beszélgetés kitér arra is, hogy egy hitelfelvételnek milyen követelményei vannak, mit vizsgálnak egy kérelemnél a hitelintézetek, elfogadják-e a bankok a készpénzes jövedelmet, mit érdemes tudni egy jelzáloghitelnél, és mennyire tájékozódjunk az online hitelkalkulátorok segítségével? Megtudhatjuk azt is, hogyan válhat előnyünkre, ha egy hosszabb futamidejű hitelt választunk, akkor is, ha egyébként a rövidebb, fix kamatozású kölcsönt is ki tudnánk fizetni. 

A PénzÜgyes podcast korábbi részei: 

Címlapfotó: MTI/Vajda János

Ez is érdekelhet

képcím

Sokat lehet spórolni egy jó bankváltással: elmondják a...

képcím

"Az MI nem fog reggel 6-kor felkelni, hogy három gyereket elvigyen...

képcím

Így változik a babaváró támogatás és a csok - megjelent a...

Kapcsolódó podcastok