"Az MI nem fog reggel 6-kor felkelni, hogy három gyereket elvigyen az iskolába" - Kovács András Péter és Rab Árpád a Kettős:pont podcastben
Startlap - Startlap
Mit gondol egy humorista a jövőről és mit egy jövőkutató a humorról? Kovács András Péter és Rab Árpád a Kettős:pont legújabb részében többek közt arra keresik a választ, hogy mi tesz minket emberré, mik a mesterséges intelligencia veszélyei és hogyan kerül egy fehér cápa a Balatonba.

Kovács András Péter mindig ügyel arra, hogy a szórakoztatás mellett valódi tartalmat, a társadalom számára is fontos üzeneteket adjon át a közönségének. Rab Árpád pedig úgy beszél az életünket meghatározó legfontosabb kérdésekről, hogy mindvégig szórakoztató marad közben. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy két eltérő személyiségről van szó, rengeteg közös pont van bennük. A mesterséges intelligencia például ilyen vagy olyan módon mindkettejük életében jelen van, amiről a Kettős:pont legújabb részében meg is osztották a véleményüket.

– Egyszer egy rajongó küldött egy képernyőképet arról, hogy beírta a ChatGPT-nek: írjon neki Kovács András Péter-vicceket. A ChatGPT azt válaszolta neki, hogy ő nem arra van programozva, hogy sértő, kirekesztő és rasszista vicceket írjon – mesélte nevetve András. A humorista, bár több platformon is jelen van az online térben, elsősorban az offline világban éli az életét.

“Erre a legősibb dologra, hogy körbeüljük a tábortüzet és valaki meséljen, mindig szükség lesz.”

Ehhez képest a jövőkutató Rab Árpád szerint ma már nem lehet megkülönböztetni az online és az offline világot egymástól. 

-Eleve rossz volt, hogy külön választottuk azt, hogy van az “offline énem”, meg az “online énem”. Nem úgy van, hogy ez egy külön világ. A telefon már belénk nőtt. Azt, hogy mi az internethasználat, már nem tudom megfogni.

Nem az internethasználat tudatosságát kell növelni, hanem az emberek tudatosságát,

aminek része az internethasználat – mondja a kutató. De vajon mindezek fényében mit tartanak mindketten veszélyesnek a virtuális térben és miért nem fog széleskörűen elterjedni a mesterséges intelligencia? Mi az, amitől óvni kell magunkat és hogyan lehet szűrni a rengeteg információt, ami nap mint nap ér bennünket? A beszélgetésből ez is kiderül. 

Ez is érdekelhet

képcím

Az OpenAI új GPT-4o asszisztense már énekelve mesél

képcím

"Egy kezemen meg tudnám számolni azokat, akik nem a híres embert...

képcím

Nagy Márton: A munkahelyek 37 százaléka van veszélyben

Kapcsolódó podcastok