Viszi a háború a nyugdíjunkat? - Az ukrán válság hatásai a pénzünkre
Startlap - Startlap
Két és fél millió ember ellátása függ a magyar nyugdíjkassza helyzetétől, amit most "kegyetlenül megrángathat az orosz-ukrán háború, az infláció". Mi lesz a nyugdíjakkal; várható emelés, pluszpénz 2022-ben? Hogyan kezdődjön az öngondoskodás? A PénzÜgyes podcast új adásában Farkas András nyugdíjszakértő és Veres Patrik pénzügyi szakértő érkezett Györfy Rúbenhez.

“Amióta kitört a háború, az egyébként is erős inflációs nyomás a sokszorosára növekedett, ez pedig minden nyugdíjast közvetlenül érint. Jelenleg még nagyjából ellensúlyozhatóak ezek az erős gazdasági fejlemények, de nem tudni, hogy egy-egy állam meddig bírja. Talán az euróövezetben jobban védi az euró az ottani országokat, a mi forintunk azonban rendkívül kiszolgáltatott” – mondja Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója a PénzÜgyes legújabb adásában.

Veres Patrik, a Grantis pénzügyi szakértője hozzátette, most már kétszámjegyű inflációs nyomás is elképzelhető a gazdaságon, és nehezen látható, hogy milyen eszközökkel lehet megfogni a gyorsulást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy későbbi sokkot vetíthet előre, amikor a különféle állami intézkedéseket – például az üzemanyag-árstopot – valamilyen szinten majd vissza kell vonni, mert fenntarthatatlanná válnak.

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Valójában mekkorának érzékelik az inflációt a nyugdíjasok? Mire számíthatnak idén, várható még nyugdíjemelés, pluszjuttatás? Mekkora mentsvárat jelent a 13. havi nyugdíj? Milyen hatással lehet a nyugdíjkassza helyzetére a háború, az infláció, az állami bevételek alakulása, mi történik, ha nem tud növekedni a gazdaság? Mennyit ér majd a nyugdíj hosszútávon?  Miként alakul a korfa, a nyugdíjkorhatár? Ezekre a kérdésekre is kitérnek a szakértők a podcastben.

Viszi a háború a nyugdíjunkat? Az ukrán válság hatásai a pénzünkre
Balról jobbra: Veres Patrik, a Grantis pénzügyi szakértője, Farkas András a NyugdíjGuru News alapítója, Györfy Rúben műsorvezető.

A beszélgetés egy nagyon fontos eleme az öngondoskodásról szóló rész is, az elhangzó tanácsok a fiatalok számára is hasznosak, akik még messze nem gondolnak a nyugdíjra. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer ugyanis mindig működni fog, csak nem mindegy, hogy mennyi pénzt tud majd kipréselni a jogosultak számára – hallható az adásban, amiben arról is szó van, hogyan használhatóak ki az állami kedvezmények megtakarítás céljából, és mit ne tegyünk a pénzünkkel egy válság idején.

A PénzÜgyes korábbi adásaiból:

Ez is érdekelhet

képcím

Magyarországé lenne Kárpátalja Medvegyev térképén

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába

képcím

Putyin szerint az ukrajnai magyarok történelmi hazájukhoz akarnak...

Kapcsolódó podcastok