Mire jó és mire nem jó egy privát egészségbiztosítás?
Startlap - Startlap
Egyre többen mennek magánorvoshoz az állami rendelők helyett, ez azonban minden egyes kezelésnél súlyos tízezrekbe kerülhet, pedig egy magán-egészségbiztosítás akár korlátlan előfizetést is biztosíthat a magánegészségügyben. A Grantis szakértőinek segítségével mutatjuk be, mire használható és mire nem egy privát egészségbiztosítás.

A privát egészségbiztosítás lényege, hogy kedvezményes hozzáférést biztosítson magánorvosi kezelésekhez, diagnosztikai vizsgálatokhoz, magánklinikákhoz, egyszóval a magánegészségügyhöz. 

Netflix az egészségnek, avagy mire jó egy privát egészségbiztosítás?

A magánintézményekben egy szakorvosi vizsgálat alkalmanként akár 20-25 ezer forintba is kerülhet, és bármilyen további orvosi eljárás hasonlóan költséges. Ezzel szemben a privát egészségbiztosítás úgy működik, mint egy előfizetés: rendszeresen fizetünk egy alacsonyabb díjat, akkor is, ha nem veszünk igénybe semmilyen egészségügyi szolgáltatást. Cserébe havi 12-15 ezer forint körüli összegből közel korlátlan hozzáférést kapunk a magánegészségügy bizonyos területeihez, sőt céges egészségbiztosításnál akár fele ekkora összegből is kijöhet a havi díj.

Ez azt jelenti, hogy a szakorvosoknak már nem kell külön-külön fizetni a rendeléseken, mert a biztosító fizet helyettünk.

A legtöbb egészségbiztosítás már nem úgy működik, hogy betegség esetén kifizet nekünk egy adott összeget, amiből aztán finanszírozni tudjuk a kezelést, sőt ennek az árát megelőlegezni sem kell. Nekünk csak az egészségbiztosítás havi díját kell befizetnünk a biztosítónak, aki ezután megszervezi és finanszírozza az ellátást.

Az ellátás megszervezése kényelmet biztosít, mert nem nekünk kell orvost és egészségügyi intézményt keresni, mert az ellátásszervező megteszi ezt helyettünk az igényeink szerint. Természetesen, ha ragaszkodunk az egyik jól bevált magánorvosunkhoz, akkor több egészségbiztosítási csomagban lehetőség van arra, hogy őt válasszuk.

Mire jó a privát egészségbiztosítás és mire nem? Akár a jól bevált orvosunkat is választhatjuk. Fotó: Getty Images

Egyébként csak annyi dolgunk van, hogy panasz esetén felhívjuk a biztosító 0-24 órában elérhető ügyfélszolgálatát, ahol szükség esetén orvost is kapcsolnak nekünk, akivel konzultálni tudunk. Eldönthetjük, hogy a biztosító egészségügyi partnerei közül melyiket választjuk, és névre szóló időpontfoglalásra is lehetőség van. Ehhez egyre több szolgáltatónál már telefonálásra sincs szükség, mindez online gyorsan és egyszerűen elintézhető.

Privát egészségbiztosítással akár harmincféle orvosi szakrendelés érhető el az allergológiától a belgyógyászaton át a nőgyógyászatig és az urológiáig.

Orvosilag indokolt esetekben ezek a szakrendelések általában korlátlan számban látogathatóak. A szűrővizsgálatokba olyanok tartoznak, mint a laborvizsgálatok, az ultrahang vagy az EKG, amik szintén általában korlátlanul igénybe vehetőek, amennyiben az orvos előírja ezek szükségességét. A privát egészségbiztosítás olyan nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok igénybevételére is jó, mint a CT, az MRI, a PET-CT vagy a Cardio-CT, ezeknél azonban éves használati korlátot szoktak szabni.

Ha sebészetről van szó, a privát egészségbiztosítás két területen lehet hasznos: az egynapos sebészeti eljárások és ambuláns műtétek finanszírozásánál. Az egynapos sebészet keretében olyan eljárásokat végeznek el, amik után a beteg, ha be is kell feküdnie a kórházba egy éjszakára, maximum 24 órán belül hazamehet. Az ambuláns műtét olyan járóbeteg-ellátást jelent, ami után a beteg rögtön hazamehet, nem kell kórházi ágyba feküdnie. A modern gyógyászatnak köszönhetően ebbe a két kategóriába nagyon sok műtét beletartozik, vagyis a privát egészségbiztosítás a sebészeti eljárások többségét lefedi.

Mire nem jó egy privát egészségbiztosítás?

A privát egészségbiztosítás, ahogy a biztosítások többsége, az előre nem látható események kezelésére alkalmas, tehát arra nem, hogy a meglévő betegségeket kezeltessük, mivel a biztosító általában csak az újonnan felmerülő egészségügyi panaszok gyógyíttatásával tud foglalkozni. Emiatt a szerződéskötés előtt orvosi állapotfelmérést írhatnak elő, és az egészségbiztosítást indító személynek bevallási kötelezettsége lehet arra vonatkozóan, hogy milyen meglévő betegségei, panaszai vannak. A biztosító ezután eldöntheti, hogy a meglévő betegséget kizárja a térítési kategóriából, vagy magasabb havi díjért cserébe befogadja. Itt említenénk meg, hogy a céges egészségbiztosításoknál általában az előzménybetegségeket sem zárják ki.

A privát egészségbiztosítás arra sem alkalmas, hogy panasz nélkül, tisztán prevenciós jelleggel felkeressük az orvost, a konzultációnak indokoltnak kell lennie.

Ez nem azt jelenti, hogy az egészségbiztosítás ne segítené a megelőzést: éves vagy kétéves szűrésekre általában van lehetőség, amiket természetesen panasz nélkül is igénybe lehet venni. Ez sok esetben egy teljes körű menedzserszűrést jelent.

A magán-egészségbiztosítási csomagban általában nincs benne a fogorvosi szűrés és kezelés, de az gyakran előfordul, hogy az egészségbiztosításon keresztül százalékos kedvezménnyel vehető igénybe a fogászati kezelés. A szülés sem szokott része lenni az egészségbiztosításnak, azonban vannak csomagok, amiknek része minden olyan vizsgálat, ami a szülést megelőzi (ezt általában terhesgondozásnak hívják).

Ahogy korábban említettük,

az egynapos sebészeti eljárásokat és az ambuláns műtéteket általában finanszírozza az egészségbiztosítás, de a nagyműtéteket a legtöbb esetben nem.

Vagyis az olyan, rendkívül komplex és költséges műtéteket nem fizetik ki, amik a fekvőbeteg-ellátásba tartoznak, azaz több mint 24 óráig, sőt akár hetekig kórházban kell feküdni utána. Ugyanígy, alapvetően a sürgősségi ellátás sem tartozik a magán-egészségbiztosítások hatáskörébe. Természetesen kiegészítő biztosítások ezekre az esetekre is köthetőek.

Mire jó és mire nem a privát egészségbiztosítás? A nagyműtéteket a legtöbb esetben nem finanszírozza a privát egészségbiztosítás. Fotó: Getty Images

Sok múlik a választáson

Hogy mire jó és mire nem jó egy privát egészségbiztosítás, az a kiválasztott biztosítón és ajánlaton is nagyban múlik, mivel hiába tűnnek hasonlónak, lehet, hogy a számunkra fontos paraméterekben nagyban eltérnek egymástól, és pont arra nem fognak téríteni, amire szeretnénk. Éppen ezért alaposan érdemes felmérni, hogy milyen elvárásaink vannak egy egészségbiztosítással kapcsolatban, majd a lehető legtöbb ajánlatot javasolt részletesen megismerni (ideértve a kiegészítő biztosításokat is), hogy az igényeinkhez legjobban illő egészségbiztosítást találhassuk meg. Az ajánlatok összetettsége miatt javasolt akár szakértő segítségét is igénybe venni választáskor.

Ez is érdekelhet

képcím

Matolcsyék magán egészségpénztári tagságot javasolnak

Kapcsolódó podcastok