Matolcsyék magán egészségpénztári tagságot javasolnak

Startlap - Startlap
Az eddigieknél is nagyobb mértékben támaszkodna az állami egészségügy a magánszektorban zajló gyógyításra.

Az MNB új 330 pontos versenyképességi csomagjában az egészségügyi szolgáltatások rendszerét úgy alakítanák át, hogy bevezetnék az “alanyi pénztári tagságot”: aki az állami rendszernek a tagja, az a magán-egészségbiztosítóknál is kaphatna szolgáltatást, ez például “egy rettegett daganatos betegséggel kapcsolatos külön nagy műtéti kiadást is fedezne – írja az ATV.

A munkáltatókat is ösztönzik

A Magyar Nemzeti Banknál készített 330 program az egészségügyi szolgáltatók rendszerét úgy tenné hatékonyabbá és olcsóbbá, hogy a rendelkezésre álló forrás mellé az állam normatív támogatás vagy adókedvezmény formájában is nyújtana finanszírozást: a munkáltatókat is arra ösztönzik, hogy támogassák a rendszert. Így az egészségügyi kiadási arány, az arra fordított pénz összege növekedhetne.

A mostani rendszer továbbfejlesztése

Az InfoRádióban Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője tegnap azt mondta: ez a jelenlegi rendszer továbbfejlesztése lenne, hiszen ebben a pillanatban Magyarországon a GDP arányában 7,4 százaléknyi forrást fordítanak az egészségügyi kiadásokra. Ez elmarad az Európai Unió szintjétől. Szintén problematikus, hogy 2,2 százalék közvetlenül a háztartások zsebéből fizetődik ki – nagyobb részt állami forrásból – , nagyon kis részben egészségügyi magánpénztári szolgáltatókon keresztül.

Eldönthetjük, hogy mennyit fizetünk bele

Az MNB által javasolt rendszer úgy nézne ki, hogy alanyi jogon mindenki bekerülne a magánrendszerbe is, és saját maga döntené el, hogy mennyi pénzzel száll be a magánpénztárba. Binder István azt mondta, hogy noha a magán-egészségügyi biztosítási szolgáltatások most is rendelkezésre állnak, ezt rendkívül kevesen veszik igénybe. Ha ez mindenkinek alanyi jogon rendelkezésre állna, akkor az állampolgárok dönthetnének arról, hogy a jövedelmük, a bérük arányában milyen százalékban – 1 vagy 2 százalékban vagy akár nagyobb arányban – teszik be a saját pénzüket a rendszerbe, az egészségpénztárba vagy “jóléti alapba”.

Ez is érdekelhet

képcím

Csökkentette az MNB az alapkamatot, 3 év után először

képcím

Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk

képcím

Így kritizálta Matolcsy beszédét az ellenzék