Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk

Startlap - Startlap
Varga Mihály szerint ha a fiskális helyzet megkívánja, akár a honvédelmi beruházásokat is elhalaszthatják, de jöhet egy újabb bankadó is. Összecsapott a jegybankelnök és a pénzügyminiszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Matolcsy György, Varga Mihály és Bod Péter Ákos vitatta meg a magyar gazdaság helyzetét. A plenáris beszélgetés során a jegybankelnök tömegbalesetnek nevezte a gazdaságpolitikai kormányzati lépéseket. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a jegybank tavaly őszi kamatpolitikai lépéseit kritizálta. A vándorgyűlésről a Portfolio tudósított.

Matolcsy György felvezető előadását azzal kezdte, hogy beszédének célja az, hogy a magyar politikai elitek a jövőben soha ne ismételjék meg azt az “inflációs kalandot”, amit idehaza elkövettünk és átéltünk. “Ugyan ebből már kifelé megyünk, decemberre 7% körül lehet az infláció, de van mögöttünk egy élmény, egy gazdaságpolitikai kudarc” – idézte a lap Matolcsyt.

Matolcsy emlékeztet, hogy az MNB már 2021 tavaszán jelezte, hogy tartós lesz az infláció, és az EU-ban elsőként lépett fel az MNB az infláció ellen, de a kormány 2022-ben nem vezette be azokat a lépéseket, amelyeket végül 2023-ban, másfél év késéssel vezetett be – kritizálta a kormányt a jegybankelnök, hozzátéve, hogy a kormány a deficitnövelő-intézkedésekkel és az élelmiszerárstoppal 2021-22-ben az inflációt érdemben növelő intézkedéseket hozott, és 2022 októberében már árfolyamválság környékén voltunk.

Matolcsy szerint  az árstopok okozzák a régiós inflációs többletünk egy részét.

“Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk” – fogalmazott a jegybankelnök, aminek következtében Magyarország függősége nőtt, versenyképessége pedig romlott. Az ország kockázati megítélése nem jó, a legsebezhetőbb 5 ország között van – mondta Matolcsy.

Szerinte tévhit, hogy 2030-ra meg lehet duplázni a növekedést, ehhez 10% körüli növekedés kéne, ami magas inflációval járna. Matolcsy reméli, hogy “nem választjuk ezt a hibás döntést” – idézi a Portfolio.

Új adót lengetett be a pénzügyminiszter

Varga Mihály egyetért Matolcsy Györggyel abban, hogy az infláció rengeteg kárt okoz a gazdaságban, mert lefékezi a növekedést. A pénzügyminiszter szerint viszont az infláció fő okai az energiaár-robbanás, az élelmiszerárak emelkedése és a béremelkedés is.

Varga Mihály is kritizálta az MNB-t: elmondta, hogy az infláció első számú felelőse a monetáris politika. Szerinte a jegybank jól tette, hogy elkezdte a kamatemelést, abban viszont vita van, hogy időben tette-e vagy nem. Elmondta: a világban még bőven kamatemelési ciklusok voltak, amikor az MNB lezárta a kamatemelési ciklusát.

A jegybank veszteségét hosszabb időn át fogjuk rendezni, ez javítja a fiskális pozíciót – mondta Varga. Fenntartjuk a fiskális szigort – mondta, hozzátéve, hogy csökkentjük a hiányt. Tavaly 6% körül volt a GDP-arányos hiány. A kormány jövőre ragaszkodik 2,9%-os hiányhoz. Akár a honvédelmi kiadásokat elhalaszthatják kiigazító lépésként, de jöhet egy újabb bankadó is – idézte a pénzügyminisztert a Portfolio.

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert

Ez is érdekelhet

képcím

Súlyos baleset történt egy tiroli sípályán - A hét hírei...

képcím

Forbes: már az Eurostat is vizsgálja a magyar inflációs adatokat

képcím

Kedd éjjel leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet...