Kütyü 2019. december 16.

2020 legjobban várt tech cuccai és fejlesztései

Fruzsi Kütyü 2019. december 16.
Jövőre érkezik egy régen várt Apple-termék, és végre tényleg komolyabb fejlesztésen esik át az iPhone, a tévék képernyőjét lassan jobb lesz nézni, mint a valóságot, jönnek a robotok, a hajtogathatós telefonok, minden sokkal gyorsabb lesz, és elég lehet kimondani pár szót, hogy a konyhád saját maga melegítse meg neked a reggeli kávét.

Egyelőre a fél világ karácsonyi lázban ég, a Black Friday meg a Cyber Monday már megvolt, és be kell szerezni a kaját, a fát, a dekorációkat, meg az ajándékokat, aztán meg jön a jó öreg téli leárazás, amit – mi legalábbis – imádunk, és ezt követi a szilveszter, arra is lehet készülni bőven. De amikor ennek az egésznek vége, és elsején felébredsz, rájössz, hogy a karácsony már elmúlt, és pontosan 358 nap a következő szentestéig, viszont hideg az még van, és egy jó ideig ez így is marad, meg a békés munkaszüneti napoknak is vége, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis mi lehet az, ami után újra lehet kicsit vágyakozni, áhítozni?

Ha szerencséd van, akkor egy év eleji síeléssel tompíthatod az űrt, netán az egyik ajándékod egy wellnesshétvége lesz. Na de mi jön azután? A következőkben a technikai kütyük szempontjából közelítjük meg a kérdést: a Pocket-lint, a Bloomberg, az NBC News, az IoT Tech Trends és a Gadget Flow alapján összegyűjtöttünk olyan pompás eszközöket és technológiai fejlesztéseket, amiket  – ha igazak az előrejelzések – érdemes lesz várni, illetve követni 2020-ban. Persze nem akarjuk azt állítani, hogy ezektől majd rögtön értelmet nyer az életed, amikor aszpirin után kutatsz január első napján délben, azt viszont igen, hogy izgalmas, hasznos és szórakoztató innovációk és termékek következnek.

Az 5G hálózat

Fotó: David Ramos/Getty Images

Ha azt hiszed, hogy az ötödik generációs mobilinternet-hálózat bevezetése csak arra jó, hogy gyorsabb legyen a mobilodon a net, akkor nagyot tévedsz: azért az első helyre soroltuk az 5G-t ebben a listában, mert ez számos más termék helyét alapozza meg, és végre több álmos év után egy igen izgalmas szezon következhet a tech cuccok világában, hála a nagy sebességnek. És igen, amúgy gyorsabb lesz a net a mobilokon.

Már egy ezer dolláros számítógép is elérheti az emberi agy teljesítményét

Természetesen nem az intelligenciáról, hanem a feldolgozási képességről van szó, és még pontosabban megfogalmazva az integrált áramkörökről: a Moore-törvény szerint körülbelül 18 havonta megduplázódik az integrált áramkörök összetettsége, és nagyon úgy tűnik, hogy 2020-ban tényleg igazzá válik az a pár évvel ezelőtti jóslat, miszerint kevesebb mint 300 ezer forintért egy humán agy szintjén lévő gépet vehetünk – azért ez egy elég jó dolog.

Az Apple újdonságai

Fotó: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

2020 egy, a szokásosnál fontosabb év lehet az Apple és rajongótábora számára: 2017 óta először számíthatunk az iPhone komolyabb átalakítására, benne az 5G támogatással és hátsó 3D-kamerával – ez utóbbi ígéretes lehet AR/VR szempontból, mivel lehetővé tenné a környezet háromdimenziós feltérképezését. És ha mar AR: idén elvileg végre megérkezik az Apple szemüvege, amivel elvileg majd kárpótolnak minket a Google Glass bukásáért. Olyannyira, hogy ha összejönnek a számításaik, akkor akár ez lehet az iPhone önálló utódja.

Még több 8K TV

Ez még a Samsung 2019-es 8K TV-je. (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Kezdjük az alapokkal: a 8K-ban a K (kilo) ezret jelent, és ez a szám a horizontális felbontásra vonatkozik. Egy 8K-s TV képernyőjét 7680 vízszintes és 4320 függőleges képpont alkotja, vagyis összesen körülbelül 33 millió pixel. Összehasonlításként: a 4K-nál 3840 x 2160 pixel van. Vagyis ezeket a tévéketnagyon jó nézni. És 2020-ban lesz belőlük bőven: a szakértők szerint több márka is bővíteni fogja a jelenlegi kínálatot, és ami fontos: mindezt elérhető(bb) árakon.

Még több és még jobb okos háztartási holmi

Okos hangszórók. (Fotó: John Brecher for The Washington Post via Getty Images)

Az okos hangszórók piacát már most nagy versengés jellemzi, és ez jövőre csak fokozódni fog, amit az új szereplők belépése is segít. Az AI-alapú technológiák terjedése alapjaiban változtathatja meg az életünket, de egyelőre ez az egész még Magyarországon nem érzékelhető. Pedig Alexát itt is lehet használni, méghozzá sikerrel, kevés angoltudással és rossz kiejtéssel is. Ha megkéred, bevásárlólistát ír neked, zenét játszik, vagy megmondja mikor kell elindulnod otthonról, hogy odaérj a fodrászhoz. És ha az okos hangszóróhoz beszerzel okos mikrót, akkor csak egy szavadba kerül, hogy megmelegítsék neked a kávéd. A rendszerek folyamatos fejlesztésének köszönhetően egyre bonyolultabb kéréseink lehetnek, amikre egyre összetettebb válaszokat kaphatunk ezektől az eszközöktől.

Robotok

Fotó: Frank Barratt/Getty Images

Az előző évek kísérletezései a személyes igényeket kiszolgáló robotokról leginkább kudarcokat tudtak felmutatni. Mindazonáltal amellett, hogy eddig szomorúan el kellett fogadjuk, nem lesz saját humanoid komornyikunk, azért jó dolgok is történtek: a hadsereg, az ipar és az egészségügy egyre nagyobb sikerrel alkalmazta a robotokat. És sokak szerint a következő évben egy újabb hullám jöhet a robotok otthoni felhasználási igényét kiszolgáló irányból. 

Minden kijelző ultravékony OLED lesz

Jelenleg a kijelzők LCD-k, ami a liquid crystal display rövidítése: ez egy olyan technológia, amihez kell háttérvilágítás. Az OLED, vagyis az organic light-emitting diode viszont – ahogy a nevéből is látszik – saját maga bocsátja ki a fényt. Méghozzá egy kicsi organikus félvezető segítségével: ezen ha átvezeted az áramot, fényt emittál. Egyszerű felhasználó számára egyetlen kérdés következik ebből: mi a fenére jó ez nekem? Nos, javul az aksik használati ideje, vékonyabbak lesznek a telefonok, és jobb lesz a kontraszt is. Illetve ezek az előnyök már mind megvannak, az OLED-kijelző nem újdonság, viszont eddig még nem terjedtek el széles körben. 2020-ban el fognak, és ennek egy köszönhetően lehetséges, hogy az összehajtogatható kijelzőkben lesz a jövő.

Összehajtogatható telefonok és tabletek

A Microsoft a Surface Duo kiadását tervezi, ami egy apró, dupla képernyős tablet: valahogy úgy kellene elképzelni, mintha egymás mellé ragasztanál két okostelefont. Az eszközön Android fut majd, és a hírek szerint az új iPhone méltó kihívója lehet. A hajtogatósdi nem áll meg itt: tavaly a FlexPai összecsukható telefonja jelent meg, tőlük idén is lehet számítani valami hasonlóra, valamint a Samsung is dolgozik egy ilyen terméken. 

 

View this post on Instagram

CES 2019: Гибкий смартфон Royole FlexPai получил процессор Snapdragon 855. ___________________________ На выставке CES 2019 в Лас-Вегасе показан в действии один из первых в мире смартфонов с гибкой конструкцией — аппарат Royole FlexPai. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Смартфон оборудован гибким 7,8-дюймовым дисплеем с разрешением 1920 × 1440 точек. Благодаря этому экрану и корпусу со специальным сочленением гаджет можно складывать пополам. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Чип содержит восемь вычислительных ядер Kryo 485 с тактовой частотой от 1,80 ГГц до 2,84 ГГц, графический ускоритель Adreno 640 и 4G-модем Snapdragon X24 LTE. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ В арсенале Royole FlexPai — 6/8 Гбайт оперативной памяти и твердотельный накопитель вместимостью 128/256 Гбайт. Предусмотрен слот для карты microSD. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Есть камеры с 16 млн и 20 млн пикселей, приёмник GPS, акселерометр, гироскоп, барометр, датчики освещённости и приближения, симметричный порт USB Type-C. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ За питание отвечает аккумуляторная батарея ёмкостью 3800 мА·ч. Габариты составляют 134,0 × 190,3 × 7,6 мм, вес — 320 граммов. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Как я узнал что Royole FlexPai уже предлагается в качестве платформы для разработчиков по ориентировочной цене 1300 долларов США. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ . . . 🔴⚫🤘🏿 @xsensarious _________________ @verge – The Royole FlexPai is officially the world’s first foldable phone, but its maker has achieved the feat by rushing the device out to market way before it’s ready for prime time. The threat of Samsung and Huawei stealing the small Chinese company’s thunder was simply too much to resist, and that’s how we ended up with the unfinished, unpolished FlexPai on exhibit at CES 2019. Lest you think the Royole FlexPai is some sort of distant-future concept, you should know that it’s already on sale in China for 8,999 yuan. That equates to roughly $1,320 in US currency, and Royole would happily sell you a developer edition for the same price over here in the States if you’re into the sort of awkward, goofy weirdness this folding tablet provides. . . . #royole #smartphone #flexible #devices #gadgets #blogging #techy #technology #казахстан #kazakhstan #flexiblephone

A post shared by NURMUKHAMBETOV (@xsensarious) on

Keresés az oldalon