Otthon 2019. december 09.

A legjobb karácsonyfadíszek

Balázs Otthon 2019. december 09.
Most, hogy már eltelt felettünk advent első vasárnapja is, már tényleg ideje van elgondolkodni, hogy mivel díszítsük fel a karácsonyfát.

Számtalan módszer és hagyomány létezik erre, a legnépszerűbb ezek közül az évtizedek óta velünk lévő díszeket tartalmazó doboz előásása a pincéből/padlásról. Ez a gyakorlat szimpatikus és érthető, ráadásul emlékek is kötődnek nem egy darabhoz a dobozból, így tök normál, hogy nem siet az ember megválni tőlük.

Viszont az idő felettük sem szaladt el nyomtalanul, amortizálódnak, a festék megfakul rajtuk, üvegből vannak, leveri a macska, vagy a kora reggel stikában csokit vadászó ötéves Jencike és ilyenkor nincs mit tenni, gondoskodni kell az utánpótlásról.

Persze ilyentájt a legtermészetesebbtől a legvalószínűtlenebbig terjedő skálán mozdulni se lehet a karácsonyi árucikkektől, a bőség zavarában az ember nem is igazán tudja, hogy mihez kapjon. Gyakorlatilag bármilyen díszt be lehet szerezni, arra is van opció, hogy a saját elképzelésünk szerint legyártsanak nekünk darabokat, akár általunk készített fotókból is állhatnak a karácsonyi díszek, vannak kedves kis kézműves próbálkozások, meg hatalmas mennyiségű ipari kiszerelések is a piacon.

Meg kell nézni, hogy mire van szükségünk, ha a kertben áll egy hatalmas fenyőfa és azt akarjuk feldíszíteni, ahhoz érdemes egy százdarabos készletet vásárolni, ha pedig csak egy-két mutatósabb darabra szeretnénk szert tenni, akkor vegyünk norvég kötöttpulcsi-mintás, vagy cuki tobozbabás díszeket.

Ha pedig túlteng bennünk a kreativitás és szeretnénk minden tekintetben a saját igényeinkre alakítani a karácsonyi dekorációt, no meg a kézügyességünk is megvan hozzá, akkor akár nekiláthatunk mi is előállítani a nekünk tetsző díszeket, ebben az esetben valóban csak a képzelet (és a rendelkezésünkre álló idő) szabhat gátat a munkának.

A karácsonyi dekoráció életérzésében egyébként jóval több van, mint amit most megmutatunk, már csak azért is, mert ebben az írásban leginkább csak karácsonyfadíszekkel foglalkozunk, míg ugye ennek a történetnek van még jó pár olyan aspektusa, ami így kiaknázatlanul marad. Ilyenek a mindenféle fenyőágas díszítési technikák, amik elképesztően mutatósak tudnak lenni egy asztalon, szekrényen, vagy a kredencen. A rafináltabbnál rafináltabb, látványos ajtódíszítések, mindenféle színes, szagos, na jó, illatos gyertyák, amiket ugye semmilyen megokolásból nem teszünk a fa közelébe, pláne a fára, mert a karácsonyi lakástűz nem jó buli.

Összességében azt csináltok, amit akartok, vesztek díszeket, vagy saját kezűleg készítetek, esetleg jó még az, ami ránk maradt a nagyszülőktől, ez mind a ti dolgotok, viszont az idő telik és nem a legideálisbb felismerés, amikor belénk nyilall december 23-án, hogy még nincsenek díszek a fára. Szóval érdemes lesz lassan ezen elgondolkodni és cselekedni, mielőtt kénytelenek lennénk szitkozódva belevetni magunkat az ünnepek előtti áruházi pankrációba.

Keresés az oldalon