Kütyü 2019. december 12.

Ezek voltak az év mobiljai

Balázs Kütyü 2019. december 12.
Mint minden évben, idén is nagy volt a jövés-menés a mobiltelefonok területén, az összes magára valamit is adó gyártó igyekezett überelni valamivel a korábbi szériáit, lássuk, melyek sikerültek ezek közül a legjobban.

Ugye egy igazán ideális, modern telefonnak egy csomó fronton helyt kell állnia és rengeteg különböző elvárásnak kell egyidejűleg megfelelnie és ezek közül az, hogy lehet vele problémamentesen telefonálni, egy annyira alapvető funkció, mint a kalapácsnál a szögbeverés. Ezen túlmenően fontos, hogy jó minőségű fotókat tudjunk vele készíteni, elvégre manapság már csak az igazán elhivatott fotósok vásárolnak fényképezőgépet, a többség ezt bizony a telefonjával szeretné intézni. Az se baj, ha emellett szépen hasítanak a gépen a legfrissebb játékok és nem válik töredezett pixeltemetővé abban a pillanatban, ha HD-ban, vagy akár 4k-ban akarunk rajta videót, vagy ne adj isten filmet nézni.

Szóval ahogy fentebb is láttuk az elvárások komolyak és ugyan a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezeknek megfeleljenek, ám a végén óhatatlanul kompromisszumokra kényszerülünk. A dolog titka annyi, hogy tudnunk kell, hogy elsősorban mire akarjuk használni a készülékünket és ehhez mérten kell kiválasztani azt a terméket, amelyik a leginkább megfelel az általunk vágyott tulajdonságoknak.

2019 egyik legnagyobb ígérete az évek óta várva várt hajtogatós telefon volt, viszont egyelőre olybá tűnik, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, drágának és túl kényesnek bizonyult ahhoz, hogy slágertermékké válhasson. Ellenben a hagyományos okostelefonok idén is nagyot mentek, nézzük melyek a legmenőbbek közülük.

iPhone 11

Apple iPhone 11 64 GB

Processzor típusa: SoC/CPU: Apple A13 Bionic; Processzormagok száma: 6; Processzor sebessége: 2.66 GHz; RAM: 4 GB; Belső memória mérete: 64 GB; Memória bővíthető: Nem; Ára: Kb. 240 000 Ft.

Hirdetés

2019 egyik leginkább várt eseménye az iPhone szokásos friss szériájának a megjelenése volt. Ebben az esetben olyan nagyon hatalmas designváltásra nem kellett készülni, hiszen a sima 11-es leginkább az XR széria váltótelefonjaként fog funkcionálni, az XS és az XS Max tulajdonosok számára a 11 Pro és a 11 Max Pro készülékeket szánja a gyártó. Az egyetlen, első blikkre kiszúrható újdonságot a 11-es hátoldalán elhelyezkedő duplalencsés kamera jelenti, a Pro modelleknél ugyanez három lencsével található meg.

Az új széria egyik legerősebb pozitívuma a kísérőreklámokban is agyonhangsúlyozott víz- és ütésállóság. A por és vízállóság tekintetében a 11-es a kereskedelmi forgalomba bocsátott termékek számára kiosztható legmagasabb besorolásba került, ez az IP68-as kategória.

A telefonok laboratóriumi tesztjei során kiderült az is, hogy a 11-esek fél órán át is elvannak akár két méter mély vízben is gond nélkül és röhögve kibírják, ha véletlenül leöntik őket kávéval, vagy bármilyen más háztartásokban gyakran előforduló folyadékkal. A Pro és Pro Max készülékek e tekintetben annyit tromfolnak az alapmodellekre, hogy ők fél órán át négy méter mélyen is elvannak a vízben.

Erős, gyors gép, kifejezetten szép fotókat is tud készíteni, tulajdonképpen szinte minden elvárásnak megfelel, amit a rajongói megfogalmazhatnak. Hátránya kevés van, talán a gyorstöltő funkciója nem működik még olyan hatásfokon, ahogyan azt más telefonoknál megszoktuk, illetve a kijelzője is hagy némi kívánnivalót maga után, ám ez is csak akkor derül ki, ha fogunk és melléteszünk egy OLED kijelzős másik telefont. 

Google Pixel 3 és Google Pixel 3 XL

Google Pixel 3 64GB Mobiltelefon

Processzor: Snapdragon 845; Processzormagok száma: 8; RAM: 4 GB; Belső memória mérete: 64 GB; Memória bővíthető: Nem; Ára: Kb. 170 000 Ft.

Hirdetés

Mivel az Android fejlesztője a Google, ezért elég egyértelmű, hogy a világ legjobb és legfrissebb Android alapú operációs rendszere ketyeg a Pixel 3-ban, olyan, amelyikbe semmilyen másik gyártó nem piszkált bele. A tapintása szinte tökéletes, a vibrációk épp elég erősek ahhoz, hogy észre vegyük őket és a hangja is kiváló, ráadásul úgy van kialakítva a telefon, hogy a hang felénk áramlik, így nem tudjuk a forrást véletlenül eltakarni, miközben egy videót nézünk.

Az Android 10-es talán a legjobb dolog, ami a mobiliparral történhetett, jelenleg a legjobb szoftveres élményt Android-alapú telefonon akkor érjük el, ha a 10-est használjuk operációs rendszerként. Szinte mondani se kell, hogy a Pixel 3-ba ezt tették bele. A kezelőfelület egyszerű és villámgyors

A legerősebb része a telefonnak kétségkívül a kamerája és amennyiben az okostelefonunk az elsődleges fotókészülékünk, érdemes komolyan elgondolkodni egy Pixel 3-as beszerzésén. Itt megint belefutunk a teljesítmény kontra részletek történetbe, és ha csak azt nézzük, hogy hány megapixel, meg ilyenek, azzal könnyen átsiklunk a valódi lényeg fölött, ami a Google-technológia és melynek jóvoltából a piacon jelenleg elérhető telefonok abszolút csúcstartója a Pixel 3, már ha a fotózásról beszélünk.

A telefon mindezek mellett vízálló, lehet vezeték nélkül is tölteni, valamint üvegből van a hátlapja és nem műanyagból. Az akkumulátora viszont elég kicsi és ugyan a fenti egynapos kritériumnak megfelel, de van (főleg ha napközben játszunk rajta, vagy filmet nézünk), hogy nagyon kell hozzá sietni hazafelé.

Xiaomi Mi 9T Pro 128GB

Xiaomi Mi 9T Pro 128GB

Processzor: Snapdragon 855; Processzormagok száma: 8; RAM; 6 GB; Belső memória mérete: 128 GB; Memória bővíthető: Nem; Ára: Kb. 115 000 Ft.

Hirdetés

Az utóbbi évek tapasztalatai megtanítottak minket arra, hogy súlyos hiba volna lebecsülni a Kínából érkező telefonokat, beszéljünk akár a OnePlus, a Huawei, vagy a Xiaomi készülékeiről. Az Mi 9T Pro konkrétan a megfizethető ára ellenére az év egyik legjobb telefonja lett. A noccsmentes Amoled kijelzője egy álom, amin a legfrissebb játékok is gyönyörűen futnak.

A kamerája ugyan a rendkívül imponáló 48 megapixel ellenére is csak közepesnek mondható, de ezt a hátrányát gyönyörűen kompenzálja a minden területen tapasztalható gyorsasága. Bár a tárhelye nem bővíthető, ám 128 GB-t nem két nap alatt fog púposra pakolni az ember, szóval ez ebben az esetben talán nem is komoly hátulütő.

Az akkumulátora még akkor is figyelemre méltó teljesítményre képes, ha csak játékokkal nyüstöljük, ugyanis ebben az esetben is vígan elvan egy 6-7 órán át, magyarán arra, amire manapság használjuk az okostelefonokat, tökéletesen megfelelő, hiszen a cél rendszerint az, hogy egy napot túléljen a készülék töltés nélkül.

Ugyan a vezeték nélküli töltésre nincs lehetőség, viszont gyorstöltő funkcióval rendelkezik, így, ha nem nullára merítve pakoljuk rá a hálózatra, 1-2 óra alatt használatképesre gyúrja magát.

A készüléknek egyetlen szépséghibája van, hogy méretéből fakadóan (ami elég nagy) nehéz hozzá tokot találni a gyárilag mellékelt helyett. További probléma vele, hogy a képernyős ujjlenyomat azonosítója nem túl jó, néha hajlamos akadékoskodni, ám ez a jelenség az összes képernyő alapú ujjlenyomatolvasónál tetten érhető. Általánosságban a kínai telefonok rákfenéje, hogy rendszerint semmiállók, magyarán se víz, se por, se semmi nem kerülhet bele, különben megeszi a fene. Ez sajnos erre a készülékre is igaz. 

Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e 128GB Dual G970

Processzor típusa: SoC/CPU: Samsung Exynos 9820 Octa; Processzormagok száma: 8; RAM: 6 GB; Belső memória mérete: 128 GB; Memória bővíthető: Igen; Memóriakártya típusa: microSD (max. 512 GB); Ára: Kb. 160 000 Ft.

Hirdetés

Ez a konstrukció magába foglalja a Galaxy S10 család valamennyi fontos vonását, ráadásul úgy, hogy kijelzőjét és kameráit tekintve majdnem van annyira jó, mint a Pixel 3.

Kézreálló, kényelmes, por, illetve vízálló, de ami a legfontosabb nem kerül annyiba, mint a család többi tagja és ha megnézzük, ahhoz képest meg sokat tud, magyarán nem biztos, hogy ár/érték arány szempontjából van értelme 10-est, vagy 10+-t venni.

Ami a teljesítményét illeti, ugyan csak Android 9-es van benne, viszont gyorsaságban kis híján utoléri a Pixel 3-at, azonban ha összességében nézzük, a Google terméke a fejlesztői előny birtokában legalább egy fejhosszal veri a Samsungot. A frissítések esetében is adódnak kellemetlenségek, ugyanis a Google-től eltérően a Samsung ritkán ad ki ilyeneket. Óriási előnye azonban az összes listán szereplő készülékhez képes, hogy bővíthető a memóriája. Tehát, ha notórius gyűjtögetők vagyunk, akkor mindenképp erre a készülékre érdemes beruházni, ugyanis egy megfelelő SD kártyával az egyébként sem kutyafitty 128 GB-hoz hozzácsaphatunk még 512 GB-t.

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro 128GB 6GB RAM Mobiltelefon

Processzor típusa: Snapdragon 855; Processzormagok száma: 8; RAM: 6 GB; Belső memória mérete: 128 GB; Memória bővíthető: Nem; Ára: Kb. 220 000 Ft.

Hirdetés

 

Maradva egy kicsit a kínai vonaton és feltételezve, hogy bejönnek nektek a nagytestű telefonok és valamiért sem a Google Pixel 3 XL, sem a Xiaomi Mi 9T Pro nem nyerte el a tetszéseteket, akkor érdemes tenni egy kísérletet a OnePlus 7 Pro-val.

A Snapdragon 855-ös processzornak köszönhetően gyors, az oldalán lévő riasztó csúszkával pedig egyetlen mozdulattal válthatjuk a csörgési módunkat némára. Ez az iPhone-okon bevettnek számító módszer eddig még nem jelent meg az Android alapú mobilok körében.

Az akkumulátora is jobb, mint a Galaxy S10, vagy a Pixel sorozatból bármelyik darabnak, viszont a valóban csodálatos 90 Hz-es kijelző eszik is annyit, hogy a végeredményt döntetlenre hozza ki.

Ugyan a kamerái a legjobbak, amit eddig OnePlus készülékekben láthattunk, azonban ezek nem érik el még az S10-esekbe épített kamerák szintjét sem, nemhogy a Pixel 3-ét. Ugyan a felugró szelfikamera ötletes dolog és ezzel meg is lehetett spórolni a noccsot, viszont az apró, törékeny kis szerkezet hamarabb eltörhet, mint, hogy eszünkbe jutna a telefoncsere gondolata.

További problémái a OnePlus 7 Pro-nak, hogy se nem vízálló, se vezeték nélküli töltést nem tud, a gyártó ügyfélszolgálata sem a leggyorsabb, így fel kell készülni arra, hogy az esetlegesen előforduló garanciális javítások eltartanak majd egy darabig.

Keresés az oldalon