Világ 2019. december 06.

Szuper sípályák és környékük Európában

Balázs Világ 2019. december 06.
Most, hogy már itt is leesett az első hó, nyugodtan elfogadhatjuk, hogy megjött a tél. Ez pedig a síszezon kezdetét is jelenti, úgyhogy lessük meg, merre érdemes menni Európában, ha egy jó kis síelős, kikapcsolódós pihenéssel szeretnénk levezetni az ünnepek stresszét és a felhalmozódott kaja fölösleget.

Ha az ember síelni akar Európában, akkor képzelje maga elé a közismert Venn-diagrammot az olcsó, jó és szuper kényelmes halmazokkal. Ezeknek a metszetében ugyan helyszínt nem, csak mindenféle mitológiai, illetve mesebeli lényeket fogunk találni, úgyhogy fölösleges is ebben gondolkodni. El kell dönteni, hogy mit szeretnénk és, hogy arra van-e elég pénzünk. Az alábbi listában igyekszünk minden opcióra kitérni a luxustól a gazdaságos megoldásokig.

Alpe d’Huez (Franciaország)

 

A több mint 2 000 méteres tengerszint fölötti magasságban található, francia Alpok-béli terület, amelyik vagy hét falucskát fog össze, az öreg kontinens legnépszerűbb síparadicsomát képezi.

Amennyiben nem csak síelni szeretnénk, hanem lehetőségünk és kedvünk is támadna a hegymászáshoz, érdemes felszaladni a környékbeli legmagasabb pontra, ez a Pic Blanc, ami a maga 3 300 méterével igen tekintélyes hegycsúcsnak minősül, ráadásul a kilátás róla páratlan.

Alpe d'Huez, panoráma
Alpe d’Huez, panoráma (Forrás: iStock)

Összességében olyan 800 hektárnyi síelhető területről beszélünk, ahol a kezdőtől a profiig mindenki megtalálhatja a számítását, a lankás lejtőktől a szűzterületeken való átcsörtetésig szinte mindenre van lehetőség. Itt november 30-tól április 25-ig tart a szezon. Ha pedig más jellegű kikapcsolódásra vágyunk, mint a síelés, erre is van rengeteg lehetőség, akár helyben is, illetve alig egy órányi autózásra van az Alpe d’Huez-től Grenoble városa, ahol sok más látnivaló mellett megtekinthető a Bastille, tehát, a város fellegvára is.

Szállások Alpe d'Huez környékén

Hirdetés

Val Thorens (Franciaország)

Maradunk még a francia Alpokban, a másik remek síközpontot a környéken, Val Thorensben találjuk. Itt egy héttel korábban kezdődik és egy héttel később ér véget a szezon, ráadásul ezen időintervallum során szinte 100 százalék biztonsággal síelhetünk a területen, mivel teljes egészében 2 000 méter tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el, szóval attól nem kell félni, hogy nem lesz hó.

Eggyel fentebbi kollégájához hasonlóan ide sem azoknak kell feltétlenül jönniük, akik spórolósan akarják megoldani a síszabadságukat, cserébe azonban szinte minden téli sportot ki lehet próbálni, ami csak az eszünkbe juthat, továbbá a környék gasztronómiai és egyéb vendéglátói kvalitásai is messze az átlag fölött találhatók.

Persze akkor sem vagyunk rossz helyen, ha a síelés, meg úgy általában a téli sportok csak egy szelvényét képezik az általunk kedvelt tevékenységeknek, hiszen Val Thorens-től úgy két, két és fél óra távolságra helyezkedik el Lyon és Genf is, úgyhogy ha városnézőre vennénk a figurát, akadnak jelöltek bőven, mindkét helyen el lehetne tölteni egy hétvégét is akár, ha nem többet, sima felfedező üzemmódban.

Val Thorens látképe
Val Thorens (Forrás: iStock)

Szállások Val Thorens-ben.

Hirdetés

St. Moritz (Svájc)

Most már tényleg magukra hagyjuk egy kicsit a franciákat és megyünk is át Svájcba, ahol az abszolút luxus várja azokat, akik egyetlen darab komplexumban szeretnék eltölteni a síszünetüket. St. Moritz az a hely, ahol a síelés inkább csak ürügy, mint valódi cél az itt tartózkodásra, hiszen sok szempontból ez inkább az európai felső tízezer találkozóhelye, mint sima turistaközpont.

St. Moritz látképe.
St. Moritz (Forrás: iStock)

Különösen a síszezonban érik egymást a mindenféle fesztiválok, képzőművészeti és jazz zenei összejövetelek, ráadásul az egy főre eső kiállítóterek száma ebben a régióban a legmagasabb a világon.

A luxus természetesen a vásárlási lehetőségekre is kiterjed, gyakorlatilag bármit meg tudunk itt venni, amire a tehetősebbek értékként tekintenek, ékszer, jármű, bútor, amit csak akartok. Maga a síszezon egyébként november 30-tól április 13-ig tart idén St. Moritzban, szóval ráértek még tervezni.

Szállások St. Moritz-ban.

Hirdetés

Vogel-Bohinj (Szlovénia)

 

Ha már sok a rongyrázás, és amúgy sem az ilyen kaliberű üdülőhelyeket preferáljátok, akkor mozduljunk is odébb Svájctól és első körben nézzünk be Szlovéniába és azon belül is a festői Bohinj környékére. Ez koránt sem egy akkora méretű síparadicsom, mint amilyeneket az előzőekben láttunk, mindössze 22 kilométernyi pályával rendelkezik, viszont a szerényebb költségek és a csodálatos látnivalók mindenben kárpótolják azokat, akik mégis mellette döntenek.

Sípálya Bohinj közelében.
Bohinj (Forrás: iStock)

Ráadásul a legendák szerint a környéken él a Zlatorog, ami egy aranyszarvú hegyikecske (vagy mások szerint zerge), melynek földre hullott vére nyomán gyógyító hatású növények nőnek és a szarvai egy a hegyekben elrejtett kincs kulcsát képezik.

Egyébként a komolyabb dolgokra visszatérve a nagyon könnyűtől a kifejezetten nehéz szintig találunk itt sípályákat és a szállás ára sem lesz durvább, mint egy átlagos külföldi utazásé.

Szállások Bohinj-ban

Hirdetés

Borovets (Bulgária)

 

Ugyan Bulgária az olcsó tengerparti nyaralás szinonimájaként él a köztudatunkban, azonban a balkáni ország ugyanezt képes megcsinálni a síeléssel is, mivel ez a 60 kilométernyi sípályát tartalmazó területEurópa egyik legolcsóbb „síparadicsoma”, mely december elejétől egészen május első napjaiig nyitva tart.

Borovets kilátás.
Borovets közelében a rilai hegyek. (Forrás: iStock)

Ráadásul az első blikkre drágábbnak tűnő szállások is lényegesen olcsóbbak itt, mint amennyibe a többi üdülőhelyen kerülnének, pl. Borovetsben olyan 100 000 Ft környéki költés ellenében lehet már egy hétre két főnek megszállni egy háromcsillagos hotelben.

A közelben található egyébként a Csamkoriai fekete sziklának nevezett képződmény is, ami egy 135 méter magas sziklafal, könnyedén megmászható, semmiféle spéci eszköz, vagy képesítés nem kell hozzá. Amúgy Borovetstől úgy egy órányi kényelmes sétára található és a tetejéről gyönyörűen belátható az egész környék.

Szállások Borovets-ben

Hirdetés

Keresés az oldalon