Világ 2019. szeptember 19.

Tudnivalók Bulgáriába utazóknak

Marci Világ 2019. szeptember 19.
Bulgáriáról általában a görögnél pár fokkal olcsóbb, de ugyanekkora mértékkel piszkosabb tengerpart jut az egyszeri magyar eszébe, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ennyiben ki is merülne, amire a bolgár idegenforgalom képes. Ráadásul az őszi, illetve a tavaszi évszakokban nincs is túl sok értelme Burgasz környékén kísérteni, úgyhogy nézzük is inkább meg, hogy mit kínál nekünk Bulgária erre az időszakra.

Hogy menjünk oda?

Nyilván a leggyorsabb, legolcsóbb és legkényelmesebb verzió egy repülőjegy Szófiába, ha még kifogunk egy akciót is, akkor akár pár ezer forintból megvan a dolog. Ha a hagyományosabb, nézzük meg a Balkánt jellegű autózást választjuk, akkor viszont fel kell készülni egy kétségtelenül látványos, de mégis 7-8 órás útra, ami visszafelé még akár hosszabb is lehet, amennyiben derék határőreinket véletlenül elkapná a munkakedv, mely avatatlan szemlélődő számára tűnhet úgy, mintha ez pusztán a nép fölösleges szívatásában merülne ki.

Olcsó repülőjegyek Szófiába

Hirdetés

 

Kell-e oda vízum, útlevél, vagy ilyesmi?

Bulgária uniós tagállam, úgyhogy egy sima személyivel jók vagyunk. Ha autóval mennénk, ahhoz sem kell több, mert a szerbek, bár nem tagok, de náluk is elegendő az uniós személyi.

Hogy lehet ott közlekedni?

Szófia (Forrás: iStock)

Ha viszünk autót, akkor át is ugorhatjuk ezt a kérdést, ellenben ha nem, akkor azért van néhány opció. Szófiában van két metróvonal, elektronikus beengedőrendszerrel (!!!), melyek megbízhatóan közlekednek. A fő probléma a tömegközlekedéssel, beszéljünk akár a városi, vagy a távolsági járatokról, vonatokról, hogy meglehetősen nehéz bármilyen nyelven információhoz jutni róluk, ami nem a bolgár. A legegyszerűbb és legcélszerűbb megoldás, amit Szófiában érdemes intézni, az az autóbérlés.

Autóbérlés Szófiában

Hirdetés

 

Ha pedig nem akarunk nagyon kimenni az általunk választott városból, játszik még a taxi is, ami a magyar árakhoz képest meglehetősen olcsó. Pl. Szófiában egy reptér-belváros transzfer nem éri el a 15 levát (kb. 2 400 forintot). Tudni kell még, hogy a bolgárok néha furcsán vezetnek, de sokkal kevésbé vadállatok, mint a grúzok.

Hova menjünk Bulgáriában?

Szófiát mindenképp érdemes megnézni, annak is leginkább a belvárosát. Ez amúgy is jellemző Bulgáriára, hogy a történelmi városaiknak van egy mesés belvárosa, amit körülölel az a klasszikus, félreismerhetetlen szocialista paneldzsungel, ami néhány árnyalattal ramatyabb állapotban van az itthon megszokottaknál. De Szófia belvárosának egész más hangulata van, jókat lehet ott enni, inni, a Szerdika konkrétan egy 5.-6. századi bizánci településre épült, és amikor az ezredforduló környékén elkezdték feltárni, akkor a régészeti leleteket egyszerűen belehelyezték a városképbe. Így amikor a belvárosban lemegyünk az aluljárókba, sokszor kora középkori épületek alapjai között is bóklászhatunk, ami rettenetesen menő dolog.

Mindenképpen érdemes most ellátogatni Plovdivba is, hiszen 2019-ben Európa egyik kulturális fővárosát tisztelhetjük benne és tavaly, amikor ott jártunk, már nagyon készültek rá. Ráadásul ennek a városnak is van komoly történeti vonatkozása, Plovdivot ugyanis eredetileg makedóniai Nagy Sándor édesapjáról, II. Philipposz makedón királyról nevezte el nagy szerényen még maga II. Philipposz, így az ókori világban eredetileg Philippopolisz néven volt ismert a település.

Nyáron természetesen kihagyhatatlan a tengerpart, azon belül is Burgasz, Neszebar es Szozopol jelentik a felkapottabb helyeket. Ha Szófiában vagyunk, akkor nem szabad kihagyni a várostól pár órás autóútra lévő rilai ortodox kolostorkomplexumot, ami a bolgár írásbeliség és irodalom bölcsőjének is nevezhető. Amennyiben pedig mégis csak az igazi mediterrán életérzés után vágyakoznánk, akkor meg se álljunk a görög határig, ahol a Melnik nevű kisvárosban átélhetjük mindezt, csak éppen a vaskos görög helyett bolgár árakon, ami azért lényegesen kedvezőbb.

Plovdiv (Forrás: iStock)

Milyenek a bolgárok?

Kedves és barátságos népek, akik örülnek, hogy odavisszük a pénzünket elkölteni. Fontos tisztában lenni egy alapvető gesztusukkal, ők, amikor igent bólintanak, akkor valójában nemet jeleznek és fordítva (állítólag régen a törököket verték ezzel át, majd megtartották nemzeti büszkeségből). Persze a fiatalokra ez már kevésbé jellemző, de azért nem árt erre is gondolni, amikor meglepő reakciókat kapunk egy kommunikációs helyzetben.

A rilai kolostor (Forrás: iStock)

Milyen a helyi konyha?

A bolgár konyha kitűnő és változatos, tulajdonképpen a legjobb értelemben vett találkozása a balkáni és a törökös gasztronómiának.

A különféle sült húsaik kiválóak, a salátáik (különösen a sopszka saláta) hibátlanok és a kavarma néven futó, rendszerint cserépedényben hússal, gombával összesütött rakott zöldséges nemzeti ételük is elképesztően finom, arra kell csak ügyelni, hogy ne farkaséhesen rendeljük meg, mert a felszolgálását követő első 10 percben még kb. ehetetlenül forró a cucc.  

Nagy nemzeti büszkesége még a derék bolgároknak a csubricának nevezett fűszerük, ami lényegében egy különféle zöldfűszerekkel felpimpelt borsikafűkeverék, rendkívül jellegzetes illattal. Nos, ezt a bolgárok képesek magán a túltoláson is túltolni, tehát szinte nincs olyan ételük, amiben valamilyen formában ne használnák. Ezzel persze nincs akkora baj egészen addig, amíg huzamosabb ideig nem kell Bulgáriában élnünk.

Kavarma (Forrás: iStock)

Mit lehet inni?

A helyi sörök botrányosak, ha nem érezzük magunkat kimondottan kísérletező kedvünkben, akkor semmiképp se próbálkozzunk velük, maradjunk az ismert importmárkáknál. Ellenben a boraik egész jók, nem állítom, hogy világbajnok lenne bármelyik is, de az iszonyúság vádjával sem kell illetni azokat. Kellemesen el lehet borozgatni Bulgáriában, bár azért azt ők is érzik, hogy nem ez a fő italcikkük, hanem a rakija.

Ez a környék gyümölcspárlata és épp ugyanolyan börleszkbe illő módon birkóznak az ottani népek a kisajátításán, ahogyan azt mi toljuk a szlovákokkal, meg a románokkal a pálinka miatt. Hozzá kell tenni, hogy van is miért, ugyanis a minőségi rakija bizony van annyira jó, mint bármelyik minőségi pálinka, de ugyanúgy lehet belőle rosszat is kapni, ha az ember az alsó polcon kutat ital után a boltban, vagy elhiszi a szomszéd félalkoholista Simeon bácsinak, hogy az ő rakijája a legjobb a világon.

Rakija (Forrás: iStock)

Milyen nyelven beszéljünk?

Szófia belvárosában, illetve más városok turistákra szakosodott kerületeiben próbálkozhatunk az angollal, ha 25 évnél fiatalabb illetőt kérdezünk meg, akár még az is megeshet, hogy angolul válaszol a feltett kérdésre. Egyébként az orosszal többre megyünk. Érdemes a cirill abc-t valamilyen szinten megismerni, mielőtt Bulgáriába indulnánk, ugyanis a legtöbb dolog nincs kiírva latin betűkkel (leszámítva a metrót) és sok kellemetlenséget tudunk magunknak megspórolni, ha felismerjük a betűket és nem csak a fejünket vakargatjuk a fura titkosírás láttán.

Melnik (Forrás: iStock)

Hol lehet megszállni?

Célszerű a belvárosokban szállást foglalni és airbnb-t vagy bookingot használni, mivel sok a nem túl tiszta vendégfogadó helység.

Szállások Szófiában

Hirdetés

Keresés az oldalon