Tippek 2019. augusztus 06.

Hogyan találjunk olcsón repülőjegyet?

Laura Tippek 2019. augusztus 06.
Elmondjuk, mitől lesz ugyanoda olcsóbb egyik repjegy a másiknál, és mire figyelj, ha a csábítóan alacsony árért cserébe nem akarsz befürödni.

Repjegyvásárlásnál különösképp szemfülesnek kell lenni. Az nem olyan, mint egy ruhavásárlás, amit visszaküldesz, ha nem jó a méret, aztán így vagy úgy kárpótolnak. Egy rosszul sikerülő repülőjegy-vásárlás súlyos pénzeidbe is kerülhet. Most összefoglaljuk, mire figyelj, ha a buktatók nélkül akarsz olcsón repjegyet venni.

Kép: iStock

Mitől lehet olcsó egy repjegy?

Röviden összefoglalva két dolgot vizsgálj meg, ha egy repjegy ára csábítóan alacsony:

  • Meghatározott időszakra szól-e a vásárlás? (Ha igen, akkor jellemzően nagyon közeli az időpont, jellemzően pár napon belüli)
  • Mond-e bármi olyat a leírás, hogy “pluszköltségek nélkül” vagy “kezelési költséggel, poggyászfeladással, helyjeggyel együtt” stb?

Ha az elsőre igen a válasz, akkor valószínűleg meg is van a jó ár oka, és már “csak” azt kell eldöntened, meg tudod-e oldani, hogy három nap múlva gépre pattanj… Ha igen, hajrá!

Ha a másodikra igen a válasz, akkor könnyen lehet, hogy egy tényleg jó és megbízható akcióval van dolgod, ettől függetlenül nagyon alaposan olvass el mindent – főleg a kisbetűvel szedett részeket -, amikor tovább kattintasz!

Általában azonban sajnos az a jellemző, hogy a repjegyek lényegében csak magát a repülést biztosítják, és minden mást, ami annak elengedhetetlen része – pl. poggyászfeladás, vagy helyre szóló jegy, amennyiben nem mindegy neked, hol ülsz a gépen -, pluszköltségért vehető igénybe.

A váratlan pluszköltségeket elkerülheted, ha a “Vásárlás” gomb megnyomása előtt mindent alaposan elolvasol az oldalon, a repjegyközvetítő site-oknak ugyanis kötelességük feltüntetni az egyéb költségeket, csak épp azokat ügyesen tudják elbújtatni. Aranyszabály: a repjegyvásárlást sose kapkodd el, és sohase félig odafigyelve csináld! Még akkor se, ha már többedszer még ugyanoda! A feltételek ugyanis bármikor változhatnak.

Mikor lehet olcsóbban venni repjegyet?

Többfelé megfigyelt tendencia, hogy keddenként érdemes nézelődni, aznap ugyanis nagyobb eséllyel futsz bele kedvezményesebb árú repülőjegyekbe. Hétvégén pedig tipikusan megemelik az árakat, hisz a legtöbb embernek inkább ekkor van ideje böngészni és vásárolni.

A repulojegy-vasarlas.hu szerint a tervezett repüléstől számítva kb. 3 hónappal, illetve 4-5 héttel korábbi időpont között jobb eséllyel tudsz olcsóbban vásárolni.

És ha egy mód van rá, és nem teljesen kötött, hogy melyik nap kell kiérkezned, állítsd be, hogy plusz-mínusz egy-két nappal is nézhesse a rendszer az elérhető repülőjegyeket – így akár féláron is nyélbe ütheted végül a tranzakciót.

Ha valaha nézegettél már repjegyeket, akkor valószínűleg azt figyelted meg leggyorsabban, hogy az “embertelen” időpontokban – tehát kora hajnalban vagy késő éjjel – meghirdetett járatokra is olcsóbban lehet jegyet venni, mint azokra, amikkel nem kell kábé kihagynod egy éjszakányi alvást. Ez mindenkinek egyéni igénye: neked kell eldöntened, hogy megéri-e a kisebb ár a kialvatlanságot. Nyilván sokat számít ebben például az is, hogy nyaralni vagy dolgozni mész-e külföldre, illetve, hogy kisgyerekkel vagy idősebb családtaggal együtt utazol-e.

Összehasonlító oldalak

Nagyon sokan élnek már a repjegy-összehasonlító oldalak adta lehetőségekkel. Ezek közül is a Google fejlesztését emelnénk ki legfőképp, aminek két hasznos pluszfunkciója is van. Az egyik a “Felfedezés” (bal szélen találod). Ez annyit tesz, hogy ha kalandor vagy, és nem egy konkrét, megingathatatlan úti célhoz ragaszkodsz, akkor megnézheted, jelenleg épp hova lehet a legkedvezőbb áron jegyet venni. Miért is ne adhatna épp ez ötletet ahhoz, hova menj nyaralni idén?

A másik jó funkció az árfigyelés. Ha magát a vásárlást még későbbre tervezed, érdemes elkezdened figyelni, van-e valami tendencia az adott úti célra vivő járatok árainak tekintetében.

Ezt úgy tudod megtenni, hogy a Google Flights-on a bal felső sarokban található hamburgermenüt lenyitva rámész a “Követett repülőjegyárakra”. Ebben a menüpontban kezdheted meg, illetve tarthatod szemmel a különféle repjegyek árváltozásait (a Google accountodhoz csatlakozva).

Több más összehasonlító oldalt használhatsz még, ott van például a Momondo, vagy a két magyar nyelvű, a Skyscanner és a Pelikan is. Ezek arra jók, hogy az adott úti célra, adott időpontban összegyűjtik neked, hányféleképpen, hány légitársasággal tudsz eljutni.

Ezért van, hogy a találatban látsz nagyon drága, meg nagyon olcsó árakat is: a repülés időpontjától, átszállásoktól, és később hozzáadódó pluszköltségektől is függ, hogy végül mennyit kell fizetned.

A három fentebb sorolt oldalban nyugodtan megbízhatsz, de tudd, hogy a Skyscanneren foglalni nem tudsz, csak tájékozódni.

 

Tájékoztatunk, hogy a fenti írás nem minősül utazási ajánlatnak. A Startlap Utazás sem utazásszervező, sem utazásközvetítő tevékenységet nem folytat, azaz nem értékesít utazási ajánlatokat.

Keresés az oldalon