Tippek 2019. augusztus 19.

Közeli tengerpartok, ahova autó nélkül is hamar eljutsz

Laura Tippek 2019. augusztus 19.
Persze kinek mi a "hamar", de azért ezek az utak szerintünk abszolút viselhetőek időtartamban. Szóval, ha a tengerre vágysz, de nincs kocsid, egy pillanatig se csüggedj - elmondjuk, hova menj!

Kocsi nélkül tengerpartra? Naná! Olyan cikket már írtunk is, amiben kifejezetten a horvát nyaralásokat segítünk megszervezni kocsi nélkül, de most kicsit szélesítjük a perspektívát, és megnézzük, hogy Horvátországon kívül hova lehet még eljutni észszerű időtartammal és költséggel tengerezni autómentesen. 

Természetesen csak a szerintünk legtetszetősebb példákat ragadjuk ki, hiszen a fapados repülőjáratok megsokasodásának köszönhetően már temérdek sok tengerparti városban ott lehetsz egy-két óra alatt. (Mi viszont vegyesen néztünk repülővel és busszal elérhető településeket.)

Koper, Szlovénia

Jó barátunk, a FlixBus 7-10 órás menetidőkkel, kényelmes, légkondis buszokkal visz el a gyönyörűséges szlovén kikötővárosba, Koperbe, ahol a helyi buszjáratokat igénybe véve már pikkpakk ott lehetsz a tenger partján. Szlovénia legnagyobb tengerparti városa (25 ezer fős a lakossága) egy kicsi, aranyos stranddal vár, ahol megérkezésed után akár azonnal kinyújtóztathatod a tagjaidat.

A vize lassan mélyül, így ha a gyerek jól bírja a buszozást, akár őt is hozhatod. A partja kavicsos – ingyen talpmasszázs, és semmi homok a táskádban!

A netkoffer.hu szerint pedig a naplementék pedig kifejezetten gyönyörűek ezen a parton!

Ha úgy döntenél, hogy csak magát a Magyarország-Szlovénia utat teszed meg autó nélkül, megérkezésed után viszont már bérelsz kocsit, akkor a koperi strand hatalmas parkolójában könnyedén le is teheted azt.

Természetesen a lélekmelengető óvárosi sétáról sem kell lemondanod Koperben, ahogy a finom, szlovén ízek élvezetéről sem a helyi éttermekben.

Budapest-Koper

Hirdetés

 

Piran, Szlovénia

Ha bevállalsz plusz félórányi buszozást Koperhez képest, akkor egyenesen a legszebb szlovén tengerpartra, Piranba juthatsz el. Itt is köves-sziklás partra számíts, olyan tiszta tengervízzel, hogy lelátsz az aljáig.

A városkép viszont sokkal inkább Olaszországot juttatja majd eszedbe: végtelenül hangulatos házikók, mediterrán életérzés vesz körül.

Sőt, mint ahogy egyes blogok is írják, némely házikó kifejezetten velenceire is vette a formát. Ez mondjuk azért sem véletlen, mert régen a város a Velencei Köztársasággal is kereskedelmi kapcsolatban állt.

Piranban azért is garantáltan nem fogsz csalódni, mert nagyon rendben tartják. A szlovák tengerpartok ékköveként tisztelik, és folyamatosan vigyáznak rá, hiszen nem kevés látogatója érkezik messzi földről is.

Egészen biztos, hogy Pirannal csak jól jársz majd!

Budapest - Piran

Hirdetés

 

Burgasz, Bulgária

A FlixBus árainál semmivel sem drágábban fölpattanhatsz egy WizzAir repülőre is, amivel másfél óra alatt ott is vagy! Ez már szinte semminek számít menetidőben. Mi több, szerintünk Bulgáriába nemcsak emiatt sokkal érdemesebb repülővel menni, hanem azért is, mert bizony, az autóutak minősége arrafelé még hagy kívánnivalót maga után – egy kevésbé szívós, régebbi kocsiban akár kárt is tehetnek.

A Bulgária keleti partján fekvő Burgasz kikötő-és üdülőváros, ahol ha akarod, ha nem, belecsöppensz az eredeti, bolgár életérzésbe. (De persze, miért ne akarnád?)

Messze nem csupán a tengerpart vár, hanem például múzeumokat is bejárhatsz, vagy sétálhatsz egyet a város páratlanul gyönyörű parkjában, amire különösképp büszke a helyi lakosság.

És ha bármiért nem lenne elég a csodaszép burgaszi tengerpart, a közelben gyógyfürdő is van!

Budapest - Burgasz

Hirdetés

 

Thesszaloniki, Görögország

Görög tengerpartra vágysz? Megértjük, és abszolút kivitelezhető ez is kocsi nélkül. A Ryanair 1 óra 40 perces járataival sitty-sutty ott lehetsz. 

Direkt ezt a kevésbé ismert várost ajánljuk Kréta vagy Korfu helyett, mert hidd el, ha a tenger a lényeg számodra, akkor ezzel sokkal jobban jársz. Nem fog hemzsegni a turistáktól, mégis ugyanazt az életérzést és nyaralásélményt kapod majd meg.

A trükk az, hogy ne Thesszalonikibe, hanem a reptértől délre lévő, nagyon gyorsan elérhető Pereába vedd az irányt a taxival, a bérelt kocsival, vagy a komppal, ami különösen hangulatos.

Nyugi, nagyon rövid út lesz, ennyi plusz pénz nem fog számítani! Nézd:

Perea tágas, 7 és fél kilométer hosszú partján aztán napokig lazíthatsz; és ha erőt és kedvet kaptál egy kis történelmi-kulturális bámészkodáshoz, még mindig visszamehetsz a mindezekben gyümölcsöző kikötővárosba, ahol persze az utánozhatatlan görög étkeket is végigkóstolhatod. 

Budapest - Thesszaloniki

Hirdetés

 

Horvát települések a MÁV-val

És mint azt már a cikk elején is említettük, a MÁV kifejezetten a horvát tengerpartra indít közvetlen járatokat. Választható, hogy reggeltől estig, vagy estétől reggelig tartó úttal szeretnéd elérni Splitet, Porecet vagy épp Zadart, a teljesség igénye nélkül.

Az éjszakai utakat természetesen hálókocsikban teheted meg – ne számíts nagy luxusra, ezek régi típusú, retró vonatok, de ha ez nem zavar, akkor hajrá!

Keresés az oldalon