Így juss el Horvátországba autó nélkül!

Laura 2019. augusztus 10. Tippek
Ki mondta, hogy csak kocsival mehetsz nyaralni? Buszos és vonatos megoldások is rendelkezésedre állnak, amikkel akár már pár óra alatt a tengerparton lehetsz.

Egy pillanatig sem kell kétségbe esned, ha netán szervizbe kellett vinni a kocsidat pont a horvátországi kiruccanásod előtt (najó, a szervizdíj miatt talán egy kicsit izgulhatsz). Lehet, hogy némileg át kell pakolnod a csomagjaidat, hogy kevesebb bigyót kelljen cipelned, de ezt leszámítva kényelmesen kijuthatsz az országba vonattal vagy busszal is.

Nem beszélve arról, hogy ha te vezettél volna, így most azt is megúsztad, és már útközben is pihenhetsz, olvashatsz, bámészkodhatsz. A benzinköltség kiesésével pedig akár jelentős pénzt is megspórolhatsz!

Egy Budapest-Split távolság autóval 750 kilométer (kb. 7 órányi út). Az autópálya díja jelenleg 247 kuna (kb. 11 ezer forint).

Ha Pulába mész, oda most 187 kunát (kb. 8200 forintot) kérnek el az autópálya használatáért.

Ehhez jön még a benzinköltség, ami nyilván függ az autód típusától és fogyasztásától. A kinti benzinkutakat és friss üzemanyagárakat ezen az oldalon követheted nyomon.

Ezek alapján érdemes kiszámolnod, ha még mindig gondolkodsz az autós verzión, hogy mennyire éri meg.

Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!

A két legjobb autó nélküli kijutási lehetőség a MÁV idén bevezetett újítása, illetve a FlixBus szolgáltatása.

Isztria expressz

Egész konkrétan idén nyáron indította el a MÁV a kifejezetten adriai városokba vivő vonatait, amelyek naponta, kedvező áron juttatnak el a tengerhez.

Ráadásul még fekvőhelyes, sőt hálókocsis vonatok is rendelkezésedre állnak, az ülőhelyes kocsikban pedig 3 db kerékpár is szállítható.

 

Az úgynevezett “SEA←YOU” éjszakai vonatokkal a Keleti pályaudvarról egy este 7 órási indulással másnap reggel fél 9-re Horvátország déli részén, Splitben vagy. De az útvonal megállói közt szerepel Kelenföld, Székesfehérvár, Siófok, Balatonföldvár, Fonyód, Balatonszentgyörgy vagy például Nagykanizsa is, szóval akár egy balatoni kiruccanást is összeköthetsz a horvátországi utaddal.

Azonban ha inkább a napközbeni órákat szánnád utazásra, akkor választhatod a reggel 9-es indulást és az este 7 órási érkezést is.

Split városa (kép: Pixabay)

A MÁV azt is leírja, hogyan juthatsz el Šibenikbe, perkovići átszállással, vagy Zadarba, knini átszállással. Ugyanezen a linken tájékozódhatsz az árakról is, amikhez mi csak annyit fűznénk hozzá, hogy mindenképp retúr jegyet érdemes vásárolnod. Egy Budapest-Split út csak oda 69,60 € (kb. 22 600 Ft), oda-vissza viszont ennek duplája helyett mindössze 79,50 € (kb. 26 000 Ft)!

Ha inkább az északi terület, Rijeka, Opatija vagy Pula érdekel, oda is indít vonatokat a vasúttársaság: a déliből este fél 9-kor indulva, másnap reggelre, vagy épp reggel fél 9-kor indulva aznap estére érsz oda. Ezekről a részleteket itt találod.

Ami azonban fontos: a SEA←YOU egy retró vonat! (Ezt a mondatot a honlapról idéztük.) Tehát nincs légkondi, az ablakok lehúzhatósak, fülkékben utazol. Konnektorokat is csak némelyik kocsiban találsz. 

Bővebb infó a kényelmi szintről ide kattintva.

FlixBus

Ha a busz mellett teszed le a voksod, akkor a FlixBus lesz a társad. Az oldalon már eleve végigböngészheted, hogy mely városokba indít járatokat, így ha még nem teljesen eldöntött, hogy pontosan hova mennél, akkor ez alapján is választhatsz. 

Kép: iStock

Splitbe például gyakorlatilag bármilyen időpontban indulhatsz, akár kora hajnalban, délben, de kora délután is. Legjobb esetben 10 és fél óra az út időtartama, az árak pedig egy felnőtt részére 14 és 20 ezer forint között mozognak egy odaútra.

Sajnos itt, a MÁV-val szemben, nincs kedvezményes retúrjegy-vásárlási lehetőség.

Cserébe a FlixBuson igyekeznek kiemelt kényelmet biztosítani az utasok számára: légkondicionálástól és wifitől elkezdve csatlakozóaljzatokon keresztül kényelmes lábtérig több mindennel teszik elviselhetőbbé a félnapos zötykölődést – egyes buszaikon még médiacentert is kínálnak, filmekkel és zenékkel.

Ezekről a kényelmi tényezőkről itt, illetve a társaság gyakori kérdéseinek menüpontjában tájékozódhatsz bővebben.

 

Budapest - Split utak

Hirdetés

 

Budapest - Pula utak

Hirdetés

 

Tájékoztatunk, hogy a fenti írás nem minősül utazási ajánlatnak. A Startlap Utazás sem utazásszervező, sem utazásközvetítő tevékenységet nem folytat, azaz nem értékesít utazási ajánlatokat.

Keresés az oldalon