Világ 2019. december 12.

A 9+1 legjobb szilveszteri úti cél

Fruzsi Világ 2019. december 12.
Megkerestük a partikultúra fellegvárait és azokat a helyszíneket, ahonnan a legszebb a tűzijáték. De azokra is gondoltunk, akik nyugiban ünnepelnének, sőt, még a notórius későkre is.

Az év utolsó napja nagyjából mindenhol egy (vagy több) hatalmas bulival egyenlő. Van, aki utálja, van, aki imádja, de – és ezt a szomorú tapasztalat íratja velünk – megkerülni körülbelül olyan nehéz, mint a megkerülhetetlen ember megkerülhetetlen oszlopát a budai rakparton futó bicikliúton. Mert még ha tüntetőleg otthon is maradsz, akkor is hallani fogod a lakásba szűrődő basszust, petárdázást, vagy kiabálást. Ezen az éjszakán még azok is isznak, akik amúgy soha, és még azok is kimozdulnak, akikre ez nem jellemző.

Bárki bármit mondjon, egy idő után tök unalmassá tud válni ez az egész, még úgy is, hogy egy évben csak egy van belőle. Miért ne fogadnád hát egy idegen országban az új év érkezését? Főleg, hogy néhány helyen kíméletlenül komolyan veszik az évet lezáró ünneplést, és egyéltalán nem mindegy, milyen díszletből nézed a tűzijátékot. Ha jól belegondolsz, hamar felismerheted, hogy a kérdés valójában mindösszesen annyi, hová foglald a repülőjegyed.

Ennek megkönnyítése érdekében a Tour Radar, a Wine Traveler, a Lonely Planet, a Thrillophilia blog, a Culture Trip, és a European Best Destinations válogatásainak segítségével összegyűjtöttük azt a 9 helyet, amik között a legelvetemültebb technórajongók és a békésebb örömöket kergető utazók egyaránt megtalálják azt a célpontot, ahová tényleg megéri elutazni december legvégén. Igazából tíz opciót választottunk, azonban az utolsó egy kicsit trükkösre sikerült.

Párizs, Franciaország

Fotó: VCG Wilson/Corbis via Getty Images

Szajna, tüzijáték, Eiffel-torony, Champs-Élysées, Montmartre, hóesés, és az a bizonyos párizsi hangulat, amihez fogható sehol a világon nincs… Kell ennél több? A fények városa szilveszterkor is ragyog, és az éjszaka világához a franciák különösen jól értenek, így az az egyébként mindenkor helyes tanács, miszerint irány Párizs, ilyenkor fokozottan érvényes.

Velence, Olaszország

Nem tudjuk, hogy a Velencét elöntő árvíznek milyen következményei lesznek majd tapasztalhatók az év végén, de bízva a legjobbakban, nem akartuk kihagyni a listánkról az apró hidakkal és csatornákkal szegélyezett pazar észak-olasz városkát. Ha a dolgok visszatérnek a megszokott kerékvágásba, akkor egyébként a Szent Márk térre érdemes venni az irányt: itt zajlik a nagy közös buli, és éjfélkor mindenki szenvedélyes csókot vált egymással.

Róma, Olaszország

Fotó: iStock

Rómával nemcsak földrajzilag, de tematikusan sem távolodunk túlzottan a velencei csókoktól, hiszen ez az örök szerelem városa, a válogatásunk egyik legromantikusabb úti célja. De míg Velencét tulajdonképpen simán meg lehet nézni egy nap alatt, Rómára egy hét is roppant kevés. De akárhány napra is érkezzünk, páratlan élményt kapunk a történelemmel derekasan  átitatott utcáktól. 

Berlin, Németország

Berlinben jeges úszással is üdvözölheted az új esztendőt. (Fotó: Adam Berry/Getty Images)

Az elektronikus zenei szcéna trónjának régi bitorlójaként Berlinnek  biztos helye van a szilveszterre elvágyódók úti tervei között. A Brandenburgi kapunál idén is egymillió embert várnak, akiket több mint két kilométer hosszan szórakoztatnak majd sátrakból és színpadokról, és senkinek sem kell Hamupipőkeként rohanni haza amikor éjfélt üt az óra, itt semmi sem áll le hajnalig.

Ibiza, Spanyolország

Fotó: iStock

A partikultúra és spanyol sziget neve szorosan összefonódott egymással, ugyanakkor nagy tévedésben van az, aki még mindig a kilencvenes évek Ibizáját vizionálja maga előtt: mára ez a hely a fogyasztói igényeknek megfelelően átadta magát a lágy ütemek és a luxus kedvelőinek, sőt, a gyermekescsaládoknak. Persze nemcsak a rockerek, hanem a gépesített ritmusok léte is öröknek tűnik, szóval a félpucér emberekkel tömött zúzós klubok sem tűntek el, de most már inkább a fényűzésre és a fehér homokos miliőre helyezik a hangsúlyt, koktéllal a kezekben.

Madeira, Portugália

 

 

Meglepő, de az a helyzet, hogy tűzijátékban Madeira a legjobb – ezt még a Guiness Rekordok Könyve is meggyőződéssel állítja. Ahogy az óra éjfélt üt, az égbolt megtelik a szikrázó fényekkel, amelyet akár egy hajóról is élvezhetsz, és ha szerencséd van, a hőmérséklet a 20 fokot is elérheti. Elsején pedig (az alkoholt leszámítva) semmi sem állíthat meg abban, hogy elmerülj a vulkáni eredetű sziget lenyűgöző tájaiban, egzotikus növény- és állatvilágban.

Tignes

 

 

 

Ha tél, akkor síelés, és Tignes azért az egyik legjobb helyszín egy szilveszteri vakációra a síparadicsomokközül, mert itt tartják Európa legnagyobb szabadtéri buliját, amelynek robaja kilométerrel arrébb is jól hallható a hegyekben.  

Edinburgh, Skócia

Fotó: Peter Sandground/Unique Events/Getty Images

A skót főváros egyik leghíresebb attrakciója a három napon át tartó Hogmanay, amely december 30-án indul egy viking stílusú fáklyás menettel. 31-én nagy koncertet tartanak, amit jól időzítve még az éjféli tűzijáték kezdete előtt fejeznek be, hogy senki se maradjon le az Edinburgh-i vár felett robbanó színes rakétákról.

Ezután további élőzene jön, és egy igazán különleges helyi szokásban is részt vehetsz: újévi tradíció, hogy jelmezes emberek mártóznak meg az Északi-tenger Firth of Forth névre hallgató hosszú öblének jéghideg vizében.

Stockholm

Fotó: iStock

Stockholmban egy nyugodalmas szórakozási lehetőséget ajánlunk: a Skansen szabadtéri múzeumot, ahonnan az éves rendszeres ünnepi harangozást és versolvasást közvetíti a helyi tévé. Mert van abban valami szép, ahogy takaróba tekerve, a nappaliban töltik az emberek az év utolsó pillanatait, és így ennek egy igazán speciális módon lehetsz a részese. A városban egyébként sokan kimennek az utcákra, hogy onnan lessék meg a tűzijátékot: meleg télikabátban, a lábak alatt ropogó hóban figyelik a horizonton felvillanó fényjátékot.

Ha lecsúsznál a decemberről, de külhoni szilveszterre vágysz, akkor Bérchules vagy Szentpétervár lehet a válasz az imáidra

Az andalúz falu furcsa módon augusztusban ünnepli azt, amit a világ többi részén december 31-én szokás. Nem volt ez mindig így: 1994 szilveszterén áramszünet volt, lekapcsoltak a világítás és a zene, így kárpótlásul tartottak egy pótmulatságot nyáron, azóta pedig lelkesen folytatják ezt a hagyományt.

 

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

#Berchules, Granada ❤️#

A post shared by Fernando Céspedes (@almeria003) on

 

 

 

 

 

 

 

De egy másik lehetőség is kínálkozik, ha elutasítod a naptárt: a Purga nevű szentpétervári klubban minden egyes éjjel nulla óra egy perckor új évre váltanak, olyannyira, hogy eljátsszák a visszaszámlálást, meg szerkesztenek kamu tévéműsort is. Szóval nem kell aggódni, még van időd dönteni.

 

Kedvet kaptál egy külföldi szilveszterezéshez?

Válogass a repülőjegyek között!

Hirdetés

Keresés az oldalon