Látványos képeken Szaúd-Arábia első luxus síparadicsoma

Turi Dániel
Brutális beruházásra készülnek Szaúd-Arábiában: az országban 319 milliárd dollárból készülnek felhúzni egy olyan luxus metropoliszt, ami több millió embernek és az Ázsiai Téli Játékoknak is otthont ad majd.

Szaúd-Arábia elképesztő beruházásokat jelentett be nemrég: ahogy arról mi is beszámoltunk, 2030-ra egy ötmillió lakos befogadására képes épületkomplexumot szeretnének megépíteni, ami egy még nagyobb, Neom névre hallgató projekt része. Most pedig kiderült, hogy ennek a keretein belül építik meg a következő Ázsiai Téli Játékok helyszínét is – írja a Dezeen.

A Neom projekt az ország történetének legnagyobb beruházásnak számít: az előzetes tervek alapján és a legalacsonyabb összegekkel számolva is nagyjából 319 milliárd dollárba fog kerülni a  metropolisz felépítése. Ez elképesztő összeg, de ha figyelembe vesszük, hogy a szaúdi koronaherceg tervei között mik szerepelnek, akkor máris érhetőbbé válik a hatalmas összeg. A tervek szerint ugyanis ebből megépül egy Mirror Line-nak nevezett városrész, ami ötmillió ember elszállásolására lesz alkalmas, valamint, a legújabb hírek szerint ebből építik meg a 2029-ben esedékes, Ázsiai Téli Játékok helyszínét is.

A tervek szerint 2026-ra készül el a komplexum
A tervek szerint 2026-ra készül el a komplexum

Látványos képeken Szaúd-Arábia első luxus síparadicsoma

A tervek szerint 2026-ra készül el a komplexum
A Neom keretein belül egy óriási mesterséges tavat is megépítenek
A Neom Szaúd-Arábia legnagyobb beruházása
Fotó megosztása:

Elsőre meglepő választásnak tűnhet a jellemzően sivatagos terület egy olyan rendezvény megrendezésére, ahol nagy szerepet játszik a hideg hőmérséklet. A Dezeen információi szerint azonban, a Neomon belül megálmodott, Trojena névre hallgató területet kifejezetten úgy alakítják majd ki, hogy a hőmérséklet nulla fok alatt legyen. Ráadásul Szaúd-Arábiában például egyáltalán nincs sípálya sem, így ez lesz az első, amit az országban megépítenek. A hatvan négyzetkilométeres téli komplexum megépítésének befejezését a szervezők 2026-ra vállalták.

-A célunk az, hogy egy olyan üdülőövezetet hozzunk létre, ami a Téli Játékok után is megmaradhat turisztikai központnak és látványosságnak.

Kevés látványosabb dolgot tudok elképzelni, mint egy hófödte sípályát a sivatag kellős közepén.

Mint mindig, most is azt szeretnénk, hogy amennyire csak lehet a megújuló energiaforrásokra támaszkodhatnánk. – idézi a Dezeen a projekt egyik felelősét, Nadhmi al-Nasrt.

Az előzetes tervek alapján nem csupán a sportolás szerelmeseinek és a Téli Játékokra érkezőknek szeretnének kedvezni az építkezéssel. A hosszú távú cél ugyanis az, hogy a sípályák mellett felhúznak egy 3600 szobás luxushotelt is, valamint 2200 főnek elegendő lakhatási céllal kialakított házat is megépítenek.