Kiemelt Hírek 2018. november 07.

Már megint egy aggasztó magyar rekord: a régióban nálunk a legnagyobb a diplomás elvándorlás

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 07.
Majdnem minden tizedik diplomás magyar külföldön él.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező elvándorlók aránya Európában hazánkban a legnagyobb. Hárs Ágnes a Tárki Társadalmi Riportban megjelent tanulmánya szerint ez nem fog változni addig, amíg a magyarok fele annyit keresnek, mint a nyugat-európai szomszédaik – írja a hvg.hu.

Magyarország a kivándorlás aránya a mérsékelt kategóriába esik, ahogy Szlovákiában, Lengyelországban és Észtországban is. Az abszolút rekorderek a románok, akiknél 2017-ben a 20-64 éves népesség 16,6 százaléka nem saját országában élt. 

Amiben nem vagyunk mérsékeltek, az a diplomás elvándorlók száma: Európában egyedülálló módon a felsőfokú végzettséggel rendelkező magyarok 8 százaléka él a határainkon kívül. A magas végzettségűeken túl a kivándorolt fiatalok és a vállalkozók aránya magasabb az átlagnál, miközben az alacsony végzettségűek esetében ez a mutató a többi országhoz képest alacsonyabb.

A kivándorlók aránya évek óta emelkedik

Hárs szerint 2010 óta évente egy százalékkal nő az elvándorlási arány, tavaly nagyjából 300 ezren hagyták el Magyarországot. A visszaköltözőket is figyelembe véve ezen nyolc év során évente átlagosan a munkavállalók 1 százaléka mondott fel itthon egy külföldi otthonért cserébe. Az elvándorlást leginkább a vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar sínyli meg.

A kutató úgy véli, hogy az országok közti nagy bérkülönbség miatt a kivándorlás várhatóan nem fog megállni, hiába tapasztalható az elmúlt években a hazai fizetések enyhe emelkedése. Magyország a legelmaradottabb bérszintű országok egyike, hiszen átlagos jövedelünk épp csak meghaladja a nyugat-európai átlag felét. 

 

Keresés az oldalon