Rengeteget keresnek a magyarok külföldön bérelt lakásokkal

Startlap - Startlap
Az itthon is remekül működő üzleti modellel külföldön még többet lehet keresni.

Blanka, Szilvia és Andrea a külföldön szerencsét próbáló magyarok népes táborát gyarapítják. A három nő Spanyolországban él, és mindannyian ugyanazzal foglalkoznak az ország különböző területein: bérelt ingatlanok kiadásából élnek – írja a Pénzcentrum.

Mender Szilvia és Simon Blanka 2015-ben költöztek Gran Canariára, ahol még télen is több mint 20 fokot mutat a hőmérő

És eszük ágában sincs visszaköltözni a magyar fővárosba. Blanka korábban az OTP-nél állt alkalmazásban, Szilvinek pedig saját budapesti vállakozását, a Gardrób Közösségi Vásárt továbbra is üzemelteti a távolból. 

Volt egy kósza ötletünk, hogy milyen jó lenne turistákkal foglalkozni és volt egy nem túl reprezentatív felmérésünk, amelyből kiderült, nagyon komoly szálláshiány van a városban. (…) Az akkori lakásunk tulajdonosa nem tudta kiadni a felettünk lévő lakását, mert egészen borzalmas állapotban volt, így mi megkérdeztük őt, hogy kivehetjük-e és továbbadhatjuk-e. Ő igent mondott, mi valamennyire gatyába ráztuk a helyet és elkezdtük. (…) Mi sosem keresünk kiadó ingatlanokat, a tulajok találnak már meg minket. A szolgáltatásunk lényege, hogy a tulajoknak nem kell foglalkozniuk a kiadással járó gondokkal, a vendégekről pedig gyakorlatilag semmit nem tudnak

 – mondják a lányok, akik már 17 apartmant kezelnek. A vállakozást pofonegyszerű volt beindítani: lesétáltak a könyvelőhöz, aki elindította az ügyintézést. A ma már sikeres üzlet mindösszesen 100 euróból indult: ennyibe került rendbe tenni az első lakást. És az első lakás után hamar jött a többi tulajdonos, akikkel egyedi, százalékos megállapodást kötöttek.

A munka és a vendégek mennyisége változó, az ügyelet 24 órás, de a tényleges munkával töltött idő nem olyan sok. Szilvi és Blanka azt mondja, itthon sokkal nehezebb volt az élet, hosszú távú terveket hiába is szőttek volna.

Buz Andrea már három éve Madridban él férjével

15 év alkalmazotti státusz után döntött úgy, hogy saját vállalkozásba kezd. Az első lakást idén januárban adták ki. 

Elkezdeni a vállalkozást nem volt nehéz, de sem nekem, sem a férjemnek nem volt tapasztalata ezen a területen. Sok bakit elkövettünk, például jóval korábban alapítottunk céget, mintsem meg lett volna az első kiadásra váró lakás. (…) Rövid ideje vagyunk a pályán, így inkább azt mondanám, hogy volt már hónap, amikor nem nullára jöttünk ki és fizetést is tudtam “fizetni” magamnak

– magyarázza Andrea, aki minden munkáért saját maga felel: mos, vasal, takarít, adminisztrál, vendégeket fogad, új ingatlanokat keres. Andrea munkaideje jóval több heti 40 óránál, és náluk a kezdőtőke is sokkal magasabb volt, mint másik két honfitársuk esetében: elmondásuk szerint körübelül 30 ezer euró (nagyjából 10 millió forint) kell 2-3 lakás bérléséhez, de ebből marad tartaléknak is.

A házaspár üzleti modellje a lakások bérleti díját tekintve is eltérő: ők nem százalékos megállapodásokat kötöttek, hanem fix áron bérelnek minden ingatlant. A cél az, hogy a következő két évben újabb 4 tulajdonossal szerződjenek, később pedig szeretnének saját lakásokat vásárolni, és azokat kiadni.

Ez is érdekelhet

képcím

Női vízilabda: nem jutott döntőbe a magyar válogatott

képcím

Számonkérték Zachert, kemény szavakkal reagált az orvos

képcím

A kisnyugdíjasoknak hetvenszer alacsonyabb lehet a nyugdíjemelése