Rengetegen hagynák el Magyarországot

Csaknem másfél millióan vállalnának munkát külföldön – többségük a Fidesz miatt menne el itthonról.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-27 16:57

Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Közel másfél millióan tervezik, hogy külföldön vállalnak munkát, a fiatalok körében pedig különösen magas, 41 százalékos ez az arány. Legtöbben az alacsony fizetések és a Fidesz-kormány miatt akarnak elmenni – derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített a kivándorlás kérdéskörét vizsgálva.

A kérdőíves vizsgálat során a megkérdezettek átlagosan majdnem hét közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt már külföldre az elmúlt pár évben. Tizenöt százalékuk tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyjából 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal akár másfél millió főt jelent. A fiatalok esetében ez az arány 41 százalékos, (körülbelül 580 ezer fő), a középkorúak 10-20 százaléka, míg a 60 év felettiek 1 százaléka menne külföldre dolgozni.

Azok, akik külföldön vállalnának munkát, vagy már ott dolgoznak, főképp az alacsony fizetéseket vagy az állástalanságot, a jövőtlenséget, a bizonytalanságot, az előrelépés korlátosságát és a hazai politikai helyzetet említették motivációként. A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint elsősorban az alacsony hazai fizetések, a Fidesz és maga Orbán Viktor a felelős. Átlagban elmondható, hogy a megkérdezettek 34 százaléka politikai, másik 34 százaléka gazdasági okot, megélhetési problémákat említ kivándorlási motivációként. Ez a tavalyihoz képest nagy változás, hiszen akkor a gazdasági okokat említették legtöbbször (58 százalék), 2018-ra azonban a politikai okok relatív súlya növekedett.

Mai nap hírei

Segíthet a cink a koronavírus ellen?

napidoktor.hu5 órája

Japán kutatók egy vírus videóban mutatják meg, hogyan terjed a COVID-19 a vacsoraasztalnál

igenyesferfi.hu6 órája

Szoboszlai gólt lőtt, kikapott a Real

eurosport.hosszabbitas.hu11 órája

A szájvíz nagyban segíthet a koronavírus terjedése ellen

hamuesgyemant.hu16 órája

Az alábbi 6 csillagjegyes párosítás marad együtt legtovább: az ő szerelmük akár örökké is tarthat

joy.hu16 órája

A Jahn Ferenc kórházat is érintette Káslerék kórházkiürítése

pestlorinc.ezalenyeg.hu17 órája

Nem is 1,8 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

168ora.hu18 órája

lyen az, amikor a szarvas viszi a puskát

agroinform.hu19 órája