Rengetegen hagynák el Magyarországot

Startlap - Startlap
Csaknem másfél millióan vállalnának munkát külföldön – többségük a Fidesz miatt menne el itthonról.

Közel másfél millióan tervezik, hogy külföldön vállalnak munkát, a fiatalok körében pedig különösen magas, 41 százalékos ez az arány. Legtöbben az alacsony fizetések és a Fidesz-kormány miatt akarnak elmenni – derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített a kivándorlás kérdéskörét vizsgálva.

A kérdőíves vizsgálat során a megkérdezettek átlagosan majdnem hét közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt már külföldre az elmúlt pár évben. Tizenöt százalékuk tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyjából 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal akár másfél millió főt jelent. A fiatalok esetében ez az arány 41 százalékos, (körülbelül 580 ezer fő), a középkorúak 10-20 százaléka, míg a 60 év felettiek 1 százaléka menne külföldre dolgozni.

Azok, akik külföldön vállalnának munkát, vagy már ott dolgoznak, főképp az alacsony fizetéseket vagy az állástalanságot, a jövőtlenséget, a bizonytalanságot, az előrelépés korlátosságát és a hazai politikai helyzetet említették motivációként. A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint elsősorban az alacsony hazai fizetések, a Fidesz és maga Orbán Viktor a felelős. Átlagban elmondható, hogy a megkérdezettek 34 százaléka politikai, másik 34 százaléka gazdasági okot, megélhetési problémákat említ kivándorlási motivációként. Ez a tavalyihoz képest nagy változás, hiszen akkor a gazdasági okokat említették legtöbbször (58 százalék), 2018-ra azonban a politikai okok relatív súlya növekedett.

Ez is érdekelhet

képcím

Csirkehiány lehet a boltokban a szakmai szervezet szerint

képcím

Megjelent a rendelet az oltási igazolványról

képcím

Orbán megfejtette a "Magyarország előre megy, nem hátra" szlogent