Kivándorolni egyszerű, hazatérni viszont már nehéz

Vannak, akik nehezen illeszkednek be utána a társadalomba, sokan pedig szívesen külföldre mennének ismét.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-19 20:45

Fotó: Thinkstock

Számos kutatás készült a külföldre távozó magyarokról az elmúlt időszakban. Ezzel szemben jóval kevesebb született azokról, akik hazatértek.

Kevesen foglalkoztak azzal, a külföldi élet hogyan változtatta meg a magyarok életét, milyen változáson mentek keresztül, illetve mennyire volt sikeres a hazatérésük. Lados Gábor doktori disszertációjában, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen készül megvédeni, megpróbált utánajárni – írja a G7.

A kutatáshoz egy nemzetközi projekt kérdőíveit, illetve saját interjúit használta fel. Ezek alapján a hazatérőket négy csoportba osztotta.

Az elsőbe azok kerültek, akik alacsony képzettséget igénylő munkákat végeznek, és nem beszélik az adott ország nyelvét. Ők nehezen tudnak beilleszkedni az idegen környezetbe, s ez motiválja őket a hazatérésre. A második csoportba a családdal együtt kivándoroltak tartoznak, akik alacsonyabb képzettségük miatt szintén nehezen illeszkednek be. Külföldön többnyire magyarokkal vagy más kivándorlókkal érintkeztek, nyelvtudásuk ezért nem fejlődött, céljukat érték el, és hazajöttek. Visszailleszkedésük azonban bonyolult, és a magyar munkaerőpiacon nehezen találják a helyüket.

A harmadik csoportba tartoznak a magasan képzettek, akik azonban kint képzettségüknél alacsonyabb szintű munkát találtak. Ők fejlesztették magukat, például a nyelvtudás terén, de hazatértek, elsősorban családi okok miatt. Náluk valószínűsíthető az újbóli elvándorlás.

A negyedik csoportot a magas képzettségű, globális identitású elvándorlók alkotják, akik megfelelően beszélnek nyelveket, és könnyebben illeszkedtek be külföldön is. Amikor hazajöttek, viszonylag könnyen tudtak visszailleszkedni, és a kint töltött éveikből profitáltak, így itthon is jobb életkörülményeket tudtak megteremteni. De ők is bármikor külföldre mehetnek ismét.

A kutatás rávilágít arra, hogy a külföldön töltött évek alatti változások kulcsfontosságúak a visszatérés szempontjából, és az illető jövőbeli (külföldi) terveit is jelentősen befolyásolják. Fontos szerepet játszik ebben a munkakeresés is, a jó munkahelyi körülmények és a végzettség megfelelő kamatoztatása, a társadalomba való beilleszkedés, vagy akár az adott nyelv elsajátítása is – ezek a tényezők mind befolyásolják azt, hogy az illető hogyan illeszkedik be a hazatérés után.

Mai nap hírei

Megszűnik jövőre a HBO GO

gsmring.hu11 órája

Kiszorítaná a külföldi élelmiszerláncokat az országból Lázár János

168ora.hu13 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu13 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu14 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu15 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu17 órája

Egyre több fogy a magyarok egyik kedvenc húsféléjéből

agroinform.hu18 órája

Kerényi Miklós Máté nem bírta tovább, maga mögött hagyott mindent

femcafe.hu19 órája