Kiemelt Hírek 2018. július 28.

Újabb félmillió magyar akarja elhagyni az országot

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 28.
Ebbe belerokkanhat Magyarország.

A KSH friss kiadványának becslései szerint több mint 300 ezer magyar él jelenleg külföldön, és legalább félmillióan tervezik, hogy pár éven belül elhagyják hazájukat – írja a Portfolio.

A statisztikai hivatal a 2016-os mikrocenzus kivándorlással kapcsolatos eredményeit összegezte, amelyben 306 ezer külföldön élő magyarral számolnak a kutatók, közülük 258 790-en élhetnek tartósan másik országban, 47 500 fő pedig kevesebb mint egy éve vándorolt el.

Azt a KSH is elismeri, hogy a mikrocenzus mintája “továbbra sem alkalmas arra, hogy a kivándorlás mértékére, valamint a külföldön élők számára pontos becslést adjon”, például azért, mert a mikrocenzus során csak magyarországi lakcímeken élő személyeket rögzítenek, így azok a háztartások, amelyeknek minden tagja külföldre költözött, nem jelennek meg a mintában.

Az utóbbi években több becslés is született a külföldön élő magyarok számát illetően, amelyek 120-637 ezer fő körül saccolták a határon túlra vándorolt honfitársaink számát. A nagy szórás a leginkább a módszertani különbségeknek köszönhető, a lap egyébként idén tavasszal 610 ezerre becsülte a kiköltözöttek arányát.

A külföldön élő népesség demográfiai jellemzői, valamint a külföldön élők társadalmi sajátosságai jól becsülhetők a mikrocenzus alapján is

  • A 2000 óta kivándoroltak kilencven százaléka a 16-64 éves korosztályba tartozik, a 16-39 évesek között a kivándorlók aránya meghaladja az országos átlagot.
  • A külföldön élők 30%-a és a visszavándorlók 41%-a rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg az itthoni népesség egészében ez az arány 22%.
  • A három legnépszerűbb célország Németország, Ausztria, és az Egyesült Királyság – itt él a külföldre vándorolt magyarok 71 százaléka. A Németországba vándorlók egyébként jellemzően 40-64 éves, alapfokú és szakmunkás végzettségű férfiak közül, miközben az Egyesült Királyságot az érettségivel és a diplomával rendelkezők választják inkább.
  • A kivándorlók elsősorban munkavállalási céllal hagyják el az országot, leginkább a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban dolgoznak, valamint az ipar és az építőipar, illetve a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások népszerűek. Másik jelentős cél a tanulás, jelenleg a kint élők 7 százaléka nyilatkozott erről.
  • A hazatérők leginkább családi okokkal indokolják a visszaköltözést.

Várhatóan további 250-500 ezer magyar fog másik országba költözni

Az eddigi kivándorlás mellett a migrációs potenciált is vizsgálta a statisztikai hivatal: a következő két évre a 16-64 éves magyar állampolgárok 8,4%-ának van valamilyen kivándorlási terve. Ez 510 ezer embert jelentene, ami katasztrófát lenne a magyar gazdaság és társadalom számára.

A kivándorlási szándék komolysága nehezen mérhető, korábbi kutatások 20% alattira becsülik a ténylegesen megvalósuló kivándorlást a potenciálból, de még így is százezer emberről van szó. A KSH a tervek komolyságáról is kérdezett, így kiderült: a kivándorlást tervezők 36%-át határozottan foglalkoztatja a dolog, 14% pedig úgy nyilatkozott, hogy már a döntést is meghozta. Ezek alapján összesen a népesség 4,2%-a, vagyis 254 ezer fő tervezi komolyan a kivándorlást.

Keresés az oldalon