Magyar Péter: Azonnali, konkrét lépések kellenek

Startlap - Startlap
Varga Judit exférje a bicskei gyermekotthon szexuálisan bántalmazott fiataljainak ügyvédjével találkozott.

A bicskei áldozatok ügyvédjével, Gál Andrással közös fotót posztolt a Facebook-oldalán az utóbbi napokban a NER-t többször is élesen kritizáló Magyar Péter. A kegyelmi botránybabelebukott, volt igazságügyi miniszter Varga Judit exférje bejegyzésében azonnali, konkrét lépéseket sürget “a szócséplés és a politikai kommunikáció helyett, hogy a bicskei szörnyűséghez hasonló esetek ne fordulhassanak elő”.

Varga Judit volt férje szerint a “szörnyű sorsok, magára hagyott, kiszolgáltatott áldozatok, rosszul működő állami rendszerek, alulfizetett szakemberek és hosszú évekig elhúzódó jogi eljárások” miatt szükség van változásokra. Megjegyzi: “A kormány két hét alatt odáig nem jutott el, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól”.

Magyar úgy jellemezte a posztban Gál Andrást, hogy ő az az ügyvéd, aki már “több mint egy évtizede látja el kiszolgáltatott emberek, áldozatok probono jogi képviseletét”.

Gál András, a bicskei gyermekotthonban szexuálisan bántalmazott fiatalok ügyvédje korábban a Telexnek úgy nyilatkozott, a botrány kirobbanásakor Orbán Viktor által bejelentett alkotmánymódosítás – amelynek értelmében a jövőben nem kaphatnak elnöki kegyelmet, akik kiskorú gyerekek ellen követnek el bűncselekményt – “nem oldja meg az áldozatok és az áldozatvédelem súlyos helyzetét”.  Az ügyvéd szerint a miniszterelnök bejelentése elkeni azt a kérdést, hogy egyáltalán miért kaphatott kegyelmet K. Endre. Erre a mai napig nem adott magyarázatot sem Novák Katalin, sem Varga Judit egykori igazságügyi miniszter, aki ellenjegyezte a kérelmet.

Lemondások, tüntetés, évértékelő

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját pedofíliáért ítélték el. Az ügy eltussolásában játszott szerepéért az igazgatóhelyettest, K. Enrdét is börtönbüntetésre ítélték, de tavaly Novák Katalin kegyelemben részesítette. A közelmúltban kiderült eset akkora közfelháborodást váltott ki, hogy Novák Katalin lemondott az államfői tisztségéről, Varga Judit pedig visszavonult a közélettől. Balog Zoltán református püspök szintén közbenjárt K. Endre kegyelméért, ő elismerte, hogy hibázott, zsinati elnöki pozíciójáról lemondott, de püspökként tovább szolgál.

Pénteken “Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért” címmel hatalmas tüntetést – a főszervező Pottyondy Edina szerint legalább 150 ezres volt a tömeg – tartottak kilenc tartalomgyártó szervezésében a Hősök terén. A Facebookon meghirdetett eseményről kiadott közleményben azt írták, civilként fontosnak tartják, hogy felemeljék a hangjukat “az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében”. Úgy vélik, Novák Katalin kegyelmi botránya szerintük túlmutat a volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén.

Másnap Orbán Viktor hagyományos évértékelőt tartott a Várkert Bazárban, ahol több nap hallgatás után a kegyelmi ügyről is beszélt. A miniszterelnök úgy fogalmazott, “az áldozatok kálváriája kötelez bennünket, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek”. Bocsánatot nem kért az áldozatoktól.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Időhúzással válaszolt a köztévé Magyar Péternek

képcím

Márciusban távozott a NER-közeli cégtől Magyar Péter