Egyetlen fideszes politikus emlékezett meg Navalnijról

Startlap - Startlap
Németh Zsolt posztolt két mondatot. A néhai orosz ellenzéki vezető édesanyját három nap után sem engedték be a halottasházba, ahol vélhetően a holttestet őrzik.

Miközben az orosz ellenzéki politikus halálhírére azonnal, már pénteken reagáló nyugati politikusok és az ukrán elnök, valamint Navalnij felesége is Oroszországot tették felelőssé Navalnij haláláért, a magyar kormánypártok részéről csak két nappal érkezett reakció.

Németh Zsolt egyetlen fideszes politikusként vasárnap egy kétmondatos bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán: “Navalnij halála korunk botránya! Isten nyugosztalja!” – vette észre a 444.

Szankicók a felelősök ellen

Az Európai Uniónak támogató üzenetet kell küldenie az orosz ellenzéknek – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn, Navalnij halálára reagálva.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve Borrell elmondta: tisztelegni kell Navalnij emléke előtt, ezért azt javasolja a külügyminisztereknek, hogy az uniós emberi jogi szankciós rendszert nevezzék át az ő nevére, annak érdekében, hogy “személye örökre kapcsolódjon az EU emberi jogok védelmére irányuló munkájához”.

Hozzátette: az EU újabb szankciókat fog javasolni a Navalnij haláláért felelős személyek ellen, akár az oroszországi büntetés-végrehajtási rendszer intézményi struktúrája ellen, de nem szabad elfelejteni, ki az “igazi bűnös” az orosz ellenzéki vezető halálában – írja az MTI.

Az anyja sem láthatja

Alekszej Navalnij hozzátartozóit már harmadik napja nem engedik hozzáférni a holttesthez – közölte hétfőn az elhunyt politikus szóvivője, hozzátéve, hogy édesanyját nem engedték be a halottasházba, ahol vélhetően a holttestet őrzik – írja az MTI.

“Alekszej anyja és az ügyvédei ma kora reggel érkeztek a halottasházba. Nem engedték be őket. Az egyik ügyvédet szó szerint kilökték az épületből. Amikor megkérdeztük a személyzetet, hogy Alekszej holtteste ott van-e, nem válaszoltak” – közölte a közösségi médiában Navalnij szóvivője, Kira Jarmis.

Beszámolója szerint a nyomozók arról tájékoztatták édesanyját és ügyvédeit, hogy a Navalnij halálával kapcsolatos vizsgálatot meghosszabbították. “Nem tudjuk, meddig fog ez tartani. A halál oka még mindig tisztázatlan. Hazudnak, húzzák az időt, és nem is titkolják” – tette hozzá.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba, és egészségi állapota hónapok óta romlott. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

Édesanyja, Ljudmila Navalnaja még szombaton egy ügyvéddel a távoli büntetőtelepre utazott.

Címlapkép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Ez is érdekelhet

képcím

Kalapáccsal verték szét Navalnij vezető politikai stratégáját

képcím

Ezrek kísérték végső útjára Alekszej Navalnijt

képcím

Ultimátumot adtak az oroszok Navalnij anyjának a holttestről