Kalapáccsal verték szét Navalnij vezető politikai stratégáját

Startlap - Startlap
Leonyid Volkovot a litván fővárosban, a háza előtt támadták meg.

Kalapáccsal támadtak rá Leonyid Volkovra, a néhai Alekszej Navalnij vezető politikai stratégájára a litván fővárosban, Vilniusban kedden – közölte szerdán Navalnij volt szóvivője, Kira Jarmis.

“Volkovot a háza előtt támadták meg. Valaki betörte kocsijának ablakát, majd könnygázt fújt a szemébe, ezután a kalapáccsal kezdte ütlegelni Leonyidot” – írta Jarmis az X-en, melyhez képeket is mellékelt, amelyeken Volkov homloksérüléssel és vérző lábbal látható, a háttérben a megrongált autóval.

A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis, megdöbbentőnek nevezte az esetet. “Az elkövetőknek felelniük kell bűneikért” – írta az X-en.

A litván rendőrség az áldozatot meg nem nevezve közölte, hogy bejelentést kapott arról, hogy egy férfit megtámadtak a háza előtt. A rendőrök nyomozást indítottak, és elkerítették a Volkov házához közeli fenyőerdőt, amely Vilnius északi külvárosi részén található, majd kutyákkal átfésülték a terepet.

A litván kémelhárítás jelentése szerint

a Volkov elleni támadást nagy valószínűséggel Oroszország szervezte és hajtotta végre.

Gitanas Nauseda litván elnök a litván rádióban közölte, hogy az akciót egyértelműen előre eltervezték, és kapcsolatban áll más balti országok elleni provokációkkal.

“Egyetlen dolgot üzennék Vlagyimir Putyinnak: itt senki sem fél Öntől” – szögezte le az államfő.

Navalnij politikai csoportjának, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) tagjainak nagy része az Európai Unió területén, a többi közt Litvániában tartózkodik, miután elmenekültek Oroszországból.

(MTI)

Címlapkép: AFP 

Ez is érdekelhet

képcím

Ezrek kísérték végső útjára Alekszej Navalnijt

képcím

Ultimátumot adtak az oroszok Navalnij anyjának a holttestről

képcím

Egyetlen fideszes politikus emlékezett meg Navalnijról