Ultimátumot adtak az oroszok Navalnij anyjának a holttestről

Startlap - Startlap
Ljudmila Navalnaja megnézhette a holttestet, de azt állítja, azzal fenyegetik, hogy "csinálnak valamit" fia maradványaival, ha nem egyezik bele a temetésről szóló feltételekbe.

Az orosz hatóságok pénteken közölték a börtönben meghalt Alekszej Navalnij anyjával, hogy a fegyintézet területén fogják eltemetni fiát, hacsak három órán belül nem egyezik bele abba, hogy nem nyilvános temetésen helyezzék őt örök nyugalomra – számolt be az MTI Kira Jarmis, a néhai orosz ellenzéki vezető szóvivőjének közleménye alapján.

Alekszej Navalnij anyja, Ljudmila Navalnaja, aki az észak-oroszországi Szalekhard városába utazott, napok óta követeli fia holttestének kiadását, hogy méltó módon barátai, családja és hívei körében temethessék el őt. A 69 éves asszony csütörtökön fia YouTube-csatornáján jelentkezett beszámolóval az eseményekről – írja a BBC.

Az édesanya elmesélte, hogy egy hullaházba vitték, ahol aláírta a halotti bizonyítványt. Ljudmila Navalnaja kijelentette, a törvény szerint a tisztviselőknek át kell adniuk a fia holttestét, és “megzsarolták”, mivel ezt megtagadták. Elmondta, hogy a hatóságok feltételeket szabtak fia temetésére vonatkozóan, beleértve a temetés helyét, idejét és módját. 

Korábban nem engedték az asszonyt fia holttestéhez, végül kedden személyesen fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy engedélyezze Alekszej Navalnij végső nyugalomra helyezését. Csütörtöki beszédében Ljudmila Navalnaja azt mondta, hogy a hatóságok fenyegetik őt.

A szemembe nézve azt mondják, hogy ha nem egyezem bele a titkos temetésbe, akkor csinálnak valamit a fiam holttestével

– fogalmazott. Állítása szerint a nyomozók azt mondták neki:

Az idő nem az önök oldalán áll, a holttest bomlik.

Ljudmila Navalnaja visszautasította az ultimátumot, beszédét azzal fejezte be, követeli, hogy adják vissza neki a fia holttestét. Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Alekszej Navalnij múlt hét pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, számos ország bekérette a helyi orosz nagykövetet.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát, fotókon a szertartás

képcím

Kalapáccsal verték szét Navalnij vezető politikai stratégáját

képcím

Ezrek kísérték végső útjára Alekszej Navalnijt